Επίσκεψη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη 2012

IMG 3688Οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής επισκέφθηκαν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν δύο διαφορετικές εκθέσεις, την έκθεση "Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα" και την "7η Μπιενάλλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων".

Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα

Στην έκθεση "Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα" οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με το έργο ενός αρχιτέκτονα που ακολουθεί την πορεία της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, ενώ δημιουργίες του όπως το Hilton, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στη Γλυφάδα, το Καβούρι και τη Βουλιαγμένη αποτελούν τοπόσημα της πρωτεύουσας και των προαστίων της. Μέσα από σχέδια, σκίτσα και φωτογραφίες από το αρχείο του αρχιτέκτονα και των συνεργατών του, οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να δουν την ιστορία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής μέσα από ένα ρεαλιστικό και άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα έργο, το οποίο όμως κατάφερε να διατηρήσει μία πολύ προσωπική αστική αρχιτεκτονική έκφραση. Είδαν τη σύνδεση της ελληνικής αρχιτεκτονικής με αρχιτεκτονικά κινήματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής μέσα από σχεδιαστικά έργα διαφορετικής κλίμακας.

7η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με το σύγχρονο ελληνικό αρχιτεκτονικό έργο. Οι διαφορετικές προτάσεις που έλαβαν μέρος στην έκθεση πυροδότησαν διαφορετικές συζητήσεις περί αισθητικής, τρόπου παρουσίασης και σημασίας της αρχιτεκτονικής. Πέρα από τις προτάσεις, οι φοιτητές είδαν τις δυνατότητες έκφρασης που μπορούν να εκμεταλλευθούν, ανέλυσαν τις μακέτες των προτάσεων και τον τρόπο σχεδίασης. Μέσα σε μία μικρή σε έκταση έκθεση, στάθηκαν σε πολλά σημεία προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις προτάσεις των μελλοντικών συναδέλφων τους.

IMG3689
IMG3691
IMG3693
IMG3694