Επίσκεψη των φοιτητών Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη

news 000119bΣτις 8 Φεβρουαρίου 2012 οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής επισκέφθηκαν το κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή το μάθημα "Preparation and Progression in Art & Design" του προπαρασκευαστικού προγράμματος σπουδών, προκειμένου οι φοιτητές να αντιληφθούν τους τρόπους παρουσίασης ενός καλλιτεχνικού project. Βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν οι ακόλουθες τρεις εκθέσεις που πραγματοποιούνταν στις τρεις μικρές αίθουσες του χώρου:

1. Η έκθεση αρχιτεκτονικής του Ζήση Κοτιώνη με τίτλο «Πληθοδομές», σε επιμέλεια του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, η οποία παρουσιάζει έρευνα του αρχιτέκτονα που θέτει σε ριζική κριτική το μοντέλο της ελληνικής πολυκατοικίας και το μοντέλο του αστικού κτηρίου κατοικίας εν γένει.

Οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με conceptual μακέτες που θέτουν χωρικά ζητήματα, χωρίς να είναι τυπικές αρχιτεκτονικές μακέτες. Εκτός από τις ίδιες τις κατασκευές, ήρθαν σε επαφή με κείμενα που περιέγραφαν τις ιδέες και τους στόχους της εργασίας με συντομία, αναφορές σε φράσεις αρχιτεκτόνων και φιλοσόφων που αποτελούν εναύσματα δημιουργίας, καθώς και το πως μπορεί κανείς να απεικονίσει σε δύο διαστάσεις τρισδιάτατες συλλήψεις και την έννοια της μικτής πραγματικότητας που μπορείς να δημιουργήσεις με την επεξεργασία φωτογραφιών στο Photoshop.

2. 14 F/21 GR

Νέοι Έλληνες και Γάλλοι αρχιτέκτονες

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο της νεότερης γενιάς αρχιτεκτόνων στη Γαλλία και την Ελλάδα. Παρουσιάζει αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες - 14 από τη Γαλλία και 21 από την Ελλάδα - καταγράφοντας ένα πλούσιο εύρος αρχιτεκτονικών αφηγήσεων για το σύγχρονο αστικό και φυσικό τοπίο και αποκαλύπτοντας τους κοινούς προβληματισμούς στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πρακτική των δύο χωρών.

Οι φοιτητές παρατήρησαν, φωτογράφησαν και μελέτησαν μακέτες, σχέδια, φωτογραφίες και video από κτήρια που πραγματοποίησαν αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και τη Γαλλία σε όλο το κόσμο. Είδαν τη χρήση διαφορετικών υλικών για της μακέτες, καθώς και πως οργανώνεται μία παρουσίαση σε συγκεκριμένο χώρο και πλαίσιο.

3. Αστικό Κιβώτιο

Έκθεση των συμμετοχών του Πανελληνίου Φοιτητικού Διαγωνισμού για τον Σχεδιασμό κατασκευής από αλουμίνιο.

Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου είχε σαν θέμα τον Σχεδιασμό μίας Κατασκευής από Αλουμίνιο. Ο διαγωνισμός είχε σαν στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του αλουμινίου σαν υλικό για την υλοποίηση μίας μικρής κατασκευής αποκλειστικά με αυτό.

Το ενδιαφέρον της έκθεσης ήταν πως αποτυπώνεται μία ιδέα σε μία πινακίδα Α0 και τι μέσα χρησιμοποίησαν φοιτητές αρχιτεκτονικής από όλη την Ελλάδα για να εκφραστούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι φοιτητές έδειξαν για το ίδιο το κτίριο της οδού Πειραιώς, το οποίο - σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα - αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανάπλασης υπάρχοντος κτηρίου και σύγχρονου σχεδιασμού. Η όλη επίσκεψη δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για μία μεγάλη συζήτηση πάνω στον σχεδιασμό, στην παρουσίαση ενός έργου, στη φύση της αρχιτεκτονικής και της τέχνης.

Benaki-6
Benaki-9
Benaki-10
Benaki-11
news-000119
news-000119b