Ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ και στην έκθεση των αποφοίτων της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. 

news 000447Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχιτεκτονικής Σχολής και των ξεναγήσεων και διαλέξεων 'εκτός αίθουσας' σε εργαστήρια, μουσεία, gallery κ.α. που πραγματοποιούνται ώστε οι φοιτητές να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική και την τέχνη εκεί όπου δημιουργείται και παρουσιάζεται, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε στις 5 Νοεμβρίου το ΜΜΣΤ και την περιοδική έκθεση των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. που φιλοξενείται στον χώρο.

Οι μεγάλες πρωτοπορίες και τα κινήματα, καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της τέχνης, από το Ρώσικο Κονστρουκτιβισμο έως το Bauhaus, μας έχουν διδάξει ότι η καλλιτεχνική δημιουργία δεν αναπτύσσεται με γραμμικό τρόπο, αλλά συνυπάρχει και επηρεάζεται καλειδοσκοπικά από άλλους τομείς, όπως το κοινωνικό γίγνεσθαι, η οικονομία κ.α., τους οποίους αφομοιώνει, αναπαριστά, προβάλλει, ή αντικρούει.

Η πρώτη ξενάγηση του εξαμήνου για το μάθημα Drawing, με διδάσκουσα την κ. Ευαγγελία Παυλέα, ξεκίνησε από το αίθριο του ισογείου του ΜΜΣΤ όπου εκτίθεται η μόνιμη συλλογή του μουσείου, βασισμένη σε δωρεές του Αλέξανδρου Ιόλα. Κατά την ξενάγηση, αναλύθηκε το έργο του Παύλου, τοπίο με σύρμα στο πλαίσιο της οικειοποίησης του καθημερινού αντικειμένου που ανάγεται σε έργο τέχνης (πρωτοστάτης αυτής της προσέγγισης αποτελεί ο Marcel Duchamp, το 1912, σε διαφορετική εποχή και άλλο κοινωνικοπολιτικο πλαίσιο). Η ξενάγηση συνεχίστηκε, στο ισόγειο του κτιρίου, με τη συζήτηση έργων του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας, όπου παρουσιάζονται οι πρώτες informal εικαστικές εμπειρίες. Οι φωτομηχανικές εμπειρίες και η έννοια της αναμόρφωσης προβάλλονται στο έργο του Νίκου Κεσσανλή, πίνακες του οποίου εκτίθενται στον ίδιο χώρο. Αξιοσημείωτο ήταν και το ενδιαφέρον των φοιτητών για τις εικαστικές συνθέσεις που πλαισίωναν την περιοδική έκθεση του μουσείου.

 

19
24
33