Ομιλία του καθηγητή της Σχολής Ναυτιλίας, Αλέξανδρου Σερέμελη στις Θερινές Διαλέξεις Ναυτιλίας του Isalos.net

nautilia

Με θέμα «Ασφάλεια και Περιβάλλον: Από τη SOLAS στη MARPOL», το Isalos.net πραγματοποίησε Κύκλο Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας  Στη φετινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018, μίλησαν επαγγελματίες του κλάδου. Ανάμεσα τους και ο Αλέξανδρος Σερέμελης, καθηγητής της Σχολής Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. 

Η Διεθνής Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) και η σημασία της για την καθημερινότητα εν πλω ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της εναρκτήριας παρουσίασης του κ. Σερέμελη. Αναφερόμενος μάλιστα στα χαρακτηριστικά της ναυτιλίας, τόνισε ότι αποτελεί βιομηχανία εντάσεως κεφαλαίου και εργασίας ενώ της απέδωσε και τον χαρακτηρισμό «διεθνοποιημένη» καθότι, πλέον, η σύνθεση των εμπορικών πλοίων αποτελείται από πληρώματα διαφορετικών εθνικοτήτων. Επιπλέον ανέφερε πως η ύπαρξη πολλών, διαφορετικού τύπου, νηολογίων καθιστούν την εφαρμογή ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Όσον αφορά στη SOLAS, ο καθηγητής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, αφού πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη Διεθνή Σύμβαση, τόνισε πως κύριος σκοπός της αποτελεί ο καθορισμός των ελάχιστων απαιτήσεων αναφορικά με την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των πλοίων, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή των νηολογίων, των νηογνωμόνων αλλά και των εθνικών κυβερνήσεων για τη συμμόρφωση των πλοίων με τα καθορισμένα standards. Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία, τόσο της SOLAS όσο και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών κανονισμών για τη μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα.

Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν και οι κ.κ. Χρήστος Κεχρής, HSQE Fleet Manager, Maran Gas Maritime Inc., ο κ. Σπύρος Βλάχος, Shipping Manager της Carras (Hellas) S.A. και η Δρ. Έφη Τσολάκη, Chief Scientific Officer/ Research & Development Dpt., ERMA FIRST ESK Engineering Solutions S.A.

photo1
photo2