Η Ναυτική Ακαδημία στο 1o Navigator Shipping Decision Makers Weekend στη Χίο

dinos news

Η εταιρία Navigator Shipping Consultants διοργάνωσε το 1o Navigator Shipping Decision Makers Weekend με θέμα «Επιστροφή στις Ναυτικές μας ρίζες». Έτσι, το Σαββατοκύριακο 21-23 Σεπτεμβρίου 2018, εξέχουσες προσωπικότητες και διακεκριμένοι  επαγγελματίες του χώρου της Ναυτιλίας βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί της Χίου. Η Ναυτική Ακαδημία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ήταν εκεί. 

Στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη και συνέχιση της ιστορίας της ναυτιλίας, τα τελευταία 5 χρόνια τιμώνται ετησίως νησιά και μέρη της Ελλάδας που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, όπως οι Οινούσσες, η Ύδρα, η Λέσβος, η Χίος και ο Πειραιάς. Φέτος, αποφασίστηκε να τιμηθεί η Χίος, πραγματοποιώντας τόσο το Navigator Forum, όσο και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, σε ένα νησί που αποτελεί τη γενέτειρα πολλών εφοπλιστών, στελεχών και ναυτικών της ελληνικής ναυτιλίας και, κατ’ επέκταση, έναν από τους σημαντικότερους ελληνικούς παραδοσιακούς ναυτότοπους. 

Στο συνέδριο συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που απασχολούν τη ναυτιλία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως τα λιμάνια και η εφοδιαστική αλυσίδα, η καινοτομία και τεχνολογία, ο ανθρώπινος παράγοντας και τα soft skills, oι διεθνείς κανονισμοί του IMO, η επικοινωνία πλοίου γραφείου, αλλά και ο ρόλος της εκπαίδευσης στις νέες προκλήσεις της ναυτιλίας. Στο δεύτερο πάνελ ομιλιών του συνεδρίου με τίτλο «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» συμμετείχε και ο Καθηγητής Ντίνος Αρκουμάνης, Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, μαζί με άλλους διακεκριμένους ομιλητές: Capt. Γιώργος Τσουρής, Πρόεδρος Chios Marine Club & Operations Manager Blue Planet Shipping SA, Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director XRTC Business Consultants Ltd. και Πρόεδρος The Propeller Club (Port of Piraeus), Γιώργος Τσαβλίρης, Principal Tsavliris Salvage Group, Θεόφιλος Ξενακούδης, Director Worldwide Business Operations / Managing Director IRI/The Marshall Islands Registry, Γιώργος Αλεξανδράτος, General Manager Apollonia Lines S.A και αντιπρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Άντζυ Χάρτμαν, Crew Manager Starbulk S.A και Πρόεδρος Wista Hellas και Γιώργος Γεωργούλης, Πλοίαρχος Ε.Ν., μέλος Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο κ. Αρκουμάνης στην ομιλία του ανέφερε: «Η εκπαίδευση είναι 50% γνώση και 50% προσωπικότητα. Η ναυτιλία γνωρίζει τους περιβαλλοντικούς κανόνες, αλλά η αγορά τους είδε σαν κάτι νέο. Όλα ήταν γνωστά πλην των κανόνων της διαχείρισης έρματος. Εκτός από το κόστος, το ευχάριστο είναι ότι το περιβάλλον έχει μια μεγάλη απήχηση πλέον στους νέους. Κι εμείς πρέπει να τους κάνουμε αυτή τους την αγάπη για το περιβάλλον ακόμα πιο έντονη. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση άλλου επίπεδου από αυτή που παρέχεται σήμερα. Ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός πρέπει να έχουν ικανότητα διοικήσεως».

Το πρώτο Navigator Shipping Decision Makers Weekend τόνισε την ανάγκη για επιστροφή στις αρχέγονες και παραδοσιακές αξίες της ναυτιλίας, η οποία μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με τις νέες τεχνολογίες. Μόνο έτσι θα μπορέσει η ναυτιλία να ανταποκριθεί στους νέους κανονισμούς και το νέο παγκόσμιο σκηνικό, χωρίς να αλλοιώσει την εθνική και πατριωτική της ταυτότητα.

navfor-chios-11948
navfor-chios-11268
navfor-chios-11028
DSC03194-1
navfor-chios-11428
navfor-chios-10060
navfor-chios-11644
navfor-chios-12089