Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στη 2η Διάσκεψη Κορυφής της Φυσικοθεραπείας για την Παγκόσμια Υγεία: Προαγωγή Υγιεινού Τρόπου Ζωής για τη Μείωση Ασθενειών

P1012298 smallΤην Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας στο Amsterdam, η 2η Διάσκεψη Κορυφής της Φυσικοθεραπείας για την Παγκόσμια Υγεία, στην οποία συμμετείχε η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κα Λώμη Κωνσταντίνα.

Η 1η διάσκεψη κορυφής έγινε στο Vancouver το 2007, στο πλαίσιο και πάλι του παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας. Την πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση είχε η κ. Elizabeth Dean, καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικοθεραπείας στο πανεπιστήμιο British Columbia, με πολυετή κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Κατά τη συνάντηση αυτή προσδιορίσθηκε η ανακολουθία που υφίσταται μεταξύ των σύγχρονων ορισμών της Φυσικοθεραπείας (που περιλαμβάνουν έννοιες όπως υγεία, ευεξία, ποιότητα ζωής, ολιστική προσέγγιση), των προτεραιοτήτων υγείας σε τοπικό επίπεδο (βάσει των κυριότερων αιτών θνητότητας/θνησιμότητας, οι παθήσεις δηλ. που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα, ο καρκίνος, η υπέρταση, οι αγγειακές εγκεφαλοπάθειες, ο διαβήτης και η παχυσαρκία) και της σύγχρονης κλινικής πρακτικής, της βασικής εκπαίδευσης και της έρευνας στη Φυσικοθεραπεία.