Το Τμήμα Μαιευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου δίνει συμβουλές σε εγκυμονούσες και νέες μητέρες για προστασία από τον κορονοϊό

MK MAIES NEWSΤο επιστημονικό προσωπικό της Σχολή Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και συγκεκριμένα η επιστημονική ομάδα του Tμήματος Μαιευτικής, με στόχο να συμβάλλουν στην προστασία κάθε μητέρας και του βρέφους της από τον κορονοϊό μοιράζονται χρήσιμες συμβουλές που αφορούν κάθε γυναίκα που κυοφορεί. Παράληλα, δίνουν και ειδικές οδηγίες για γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα ή/και που θηλάζουν και έχουν διαγνωσθεί θετικές στον COVID 19.

Είμαι έγκυος. Τι μέτρα προστασίας πρέπει να πάρω για να προφυλαχθώ;

Οι γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτοί περιλαμβάνουν:

1) Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
2) Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη που αποτελούν τις κύριες εισόδους του ιού στο σώμα.
3) Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές ή έχουν ύποπτα κλινικά συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό κ.α.
4) Αποφυγή χώρων συνωστισμού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το έμβρυο αν διαγνωστώ θετική στον ιό;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν έχει αναφερθεί αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού από την μητέρα στο έμβρυο. Μελέτες που έγιναν στο αμνιακό υγρό, στον ομφάλιο λώρο, στο νεογνό και στο μητρικό γάλα γυναικών θετικών στον COVID-19, μετά τον τοκετό, ήταν αρνητικές. Επίσης δεν έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος αποβολής του εμβρύου.

Αν προσβληθώ από τον ιό ενώ είμαι έγκυος θα εμφανίσω πιο σοβαρά συμπτώματα;

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα οι περισσότερες εγκυμονούσες δεν εμφανίζουν σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με τον γενικό υγιή πληθυσμό. Οι περισσότερες θα εμφανίσουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Σε περίπτωση ήπιας συμπτωματολογίας οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε άμεσα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ενώ, παράλληλα, συστήνεται η απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Τι θα γίνει με το προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό μου;

Οι κυοφορούσες με ύποπτα συμπτώματα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα με ήπια συμπτώματα καλό θα ήταν να αναβάλουν το ραντεβού τους για 14 ημέρες, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν και πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό. Αν η αναβολή δεν επιτρέπεται πρέπει να ακολουθούνται ρητά οι κανόνες προφύλαξης.

Τι προβλέπεται για τον τοκετό για μια γυναίκα που είναι θετική στον COVID 19;

Η απόφαση για το χρόνο και τον τρόπο τοκετού εξατομικεύεται και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία κύησης, η κατάσταση του εμβρύου, η κατάσταση της μητέρας.

Οδηγίες για νέες μητέρες θετικές στον COVID 19, με ήπια συμπτωματολογία ή απουσία συμπτωμάτων:

• Προτιμούμε την από κοινού νοσηλεία στο ίδιο δωμάτιο.
• Όπου είναι εφικτό, βάση συμπτωματολογίας, κατ' οίκον παραμονή και των δύο.
• Σε οποιαδήποτε περίπτωση η κούνια θα πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα από την μητέρα.

Σίτιση νεογνού με μητρικό γάλα μέσω απευθείας θηλασμού:

• Φοράμε μάσκα.
• Προστατεύουμε το νεογνό από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού μας.
• Πλένουμε τα χέρια μας με τον κανόνα των 20 δευτερολέπτων.
• Δεν φιλάμε το νεογνό.
• Δεν δεχόμαστε επισκέψεις.

Σίτιση νεογνού με μητρικό γάλα μέσω άντλησης αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστείρωσης):

• Πλένουμε τα χέρια μας με τον κανόνα των 20 sec.
• Καθαρίζουμε σχολαστικά την αντλία πριν και μετά την άντληση.
• Καθαρίζουμε σχολαστικά τα δοχεία συλλογής και αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.
• Προτιμούμε να δώσει το γάλα στο νεογνό κάποιο άλλο πρόσωπο που δεν νοσεί (ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει και στην περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα αποστείρωσης).

Πηγές: Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος, Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα Μαιευτικής Βρετανικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το οποίο προωθεί την αυτονομία και την ηγετική θέση της Μαίας.Το πρόγραμμα σπουδών Μαιευτικής είναι σχεδιασμένο για να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά, τις δεξιότητες και τις γνώσεις των φοιτητών, από πτυχιούχους μαίες.Περιλαμβάνει περισσότερες από 2500 ώρες υποχρεωτικής κλινικής πρακτικής (απαραίτητες για την επαγγελματική αναγνώριση στα κράτη της ΕΕ), η οποία πραγματοποιείται στο εκτεταμένο δίκτυο συνεργαζόμενων πλαισίων (κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα γονιμότητας, ΜΚΟ, κοινοτικές δομές κ.ά.) ενώ τα κλινικά εργαστήρια πραγματοποιούνται σε υψηλής ποιότητας αίθουσα προσομοίωσης με ειδικά προπλάσματα νεογνών και εγκύου για άρτια προετοιμασία πριν την πρακτική άσκηση.