Ακαδημαϊκοί και παίκτες του Προμηθέα μίλησαν στα workshops που διοργάνωσε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, παράλληλα με το “Euroleague Basketball Next Generation”.
Με στόχο να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά ενισχύοντας την αγάπη της για τον αθλητισμό, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τα Next Gen Talks, 3 workshops με θέμα τον αθλητισμό. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Euroleague Basketball Next Generation”, μίας εκ των μεγαλύτερων διοργανώσεων στο μπάσκετ εφήβων.
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ήταν αποκλειστικός Educational Sponsor του διεθνούς τουρνουά “Euroleague Basketball Next Generation”το οποίο έλαβε χώρα 25 έως 27 Μαρτίου, στην Πάτρα, με την συμμετοχή των καλύτερων συλλόγων/ακαδημιών μπάσκετ στην Ευρώπη (μεταξύ των οποίων οι Barcelona, MACCABI TEL AVIV, o Προμηθέας, ο Ολυμπιακός κ.α.), στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 18 ετών.
Η παράλληλη δράση Next Gen Talks περιλάμβανε τρία workshops, ένα για κάθε μέρα της διοργάνωσης και έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες νέους να ενημερωθούν πάνω σε σημαντικά θέματα σχετικά με τη διαχείριση του άγχους των αθλητών, την αθλητική διατροφή και τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.
Στα workshops, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Προπονητικό Κέντρο της ομάδας μπάσκετ του Προμηθέα, “Promitheas Park” στην Πάτρα, μίλησαν τόσο ακαδημαϊκοί, όσο και παίκτες του Προμηθέα, της ομάδας «φαινόμενο» της Πάτρας, όπως ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Νίκος Γκίκας.
Στο σεμινάριο με θέμα «Προπονητικός σχεδιασμός και βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης» με εισηγητή τον Δρ. Γιώργος Σοφιανίδης, Dean της Σχολής Επιστημών Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής & Programme Leader, BSc (Hons) Sports Coaching & Physical Education / Msc Rehabilitation στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε και τον πρώην διεθνή παίκτη και προπονητή, Κώστα Πετρόπουλο ή, όπως τον αποκαλούν, τον«Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των ομιλιών Next Gen Talks διαμορφώθηκε ως εξής:
Νο1
Θέμα: Άγχος στον Αθλητισμό: βασικές αρχές, διαχείριση και πρακτικές προσεγγίσεις
Εισηγήτρια: Δρ. Φωτεινή Παπαδοπούλου, Lecturer, Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής, Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
Νο2
Θέμα: Μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης μέσω της διατροφής σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις
Εισηγήτρια: Δρ. Ειρήνη Μάνθου, Programme Leader and Lecturer, “MSc Applied Sport and Exercise Nutrition”, Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
Νο3
Θέμα: Προπονητικός σχεδιασμός και βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης
Εισηγητής: Δρ. Γιώργος Σοφιανίδης, Dean Σχολής Επιστημών Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής & Programme Leader, BSc (Hons) Sports Coaching & Physical Education / Msc Rehabilitation, Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
Η βράβευση των 5 φαβορί του διεθνούς τουρνουά
Μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές της διοργάνωσης ήταν η βράβευση της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά από τον Διευθυντή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Πάτρα, κ. Μπενετάτο Θεόδωρο. Την τελευταία ημέρα, ο κ. Μπενετάτος απένειμε βραβεία στους 5 καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης Miro Litte, Rafa Villar, Alex Samantourov, Mateo Visintin, Ofri Naveh.
Η Ειρήνη Μάνθου είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικού διπλώματος στην «Ανθρώπινη Διατροφή», με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ευρεία διδακτική και ερευνητική εμπειρία σε πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θράκης. Στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι Programme Leader and Lecturer στο “MSc Applied Sport and Exercise Nutrition”, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Oxford Brookes University. Επίσης, ηγείται του διπλώματος “Sport Nutrition in Soccer” στην διαδικτυακή πλατφόρμα International Soccer Science & Performance Federation (isspf.com). Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος της έρευνάς της είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης μέσω της διατροφής, η διατροφή και η άσκηση στην υγεία/ασθένεια, η διαχείριση βάρους, τα λειτουργικά τρόφιμα και η βιοχημεία της άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και δρα ως κριτής σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά στον τομέα της άσκησης και της διατροφής. Δουλεύει σε ατομικό επίπεδο με αθλητές και είναι επικεφαλής αθλητική διατροφολόγος των κεντρικών ακαδημιών του Ολυμπιακού FC. Είναι μέλος του Nutrition Society του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την προώθηση της σωματικής άσκησης για την ενίσχυση της υγείας (HEPA), της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι κάτοχος της πιστοποίησης ανθρωπομετρίας ISAK, Level I.
Ο Δρ. Γεώργιος Σοφιανίδης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία και Διδάκτορας στις Αθλητικές Επιστήμες (κινητικός έλεγχος και μάθηση) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Η διδακτορική του διατριβή υποστηρίχθηκε πλήρως από το ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδότησης «Heracleitus II. Επένδυση στην κοινωνία της γνώσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου». Είναι κοσμήτορας των προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο campus Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό και συντονιστής των προγραμμάτων υγείας. Έχει πάνω από 15 χρόνια έρευνας και διδασκαλίας η οποία επικεντρώνεται σε προγράμματα φυσικής αποκατάστασης ή πρόληψης με στόχο τη μείωση των επιδράσεων των πτώσεων σε άτομα με προβλήματα ισορροπίας, όπως ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς με εξασθενημένη ισορροπία (π.χ. ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον) ή στη διδασκαλία νέων σύνθετων κινητικών δεξιοτήτων σε παιδιά. Έχει συμμετάσχει και εργαστεί ως ερευνητής στο εργαστήριο μάθησης και ελέγχου της κίνησης στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο εργαστήριο Sensory Motor Neuroscience (SyMoN) στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με αντίστοιχες δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά του εξωτερικού και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Είναι ερευνητής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε σε συνεργασία με άλλους εταίρους από διεθνείς κοινοπραξίες. Η εξειδίκευσή του επικεντρώνεται στον κινητικό έλεγχο και την κινητική μάθηση, στη συμπεριφορική νευροεπιστήμη και στη νευρο-μυϊκή αποκατάσταση.