ENOTHE Annual Meeting 2019

Το 2019, το Τμήμα Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ανέλαβε τη διοργάνωση και διεξαγωγή του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου της ENOTHE (European Network of Occupational Therapy in Higher Education), ενός από τα πιο σημαντικά γεγονότα Εργοθεραπείας διεθνώς. Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 350 συνέδρους και ομιλητές, από 36 χώρες και 113 διαφορετικά πανεπιστήμια.

Το 25ο Διεθνές Συνέδριο της ENOTHE (European Network of Occupational Therapy in Higher Education) φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από το Τμήμα Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, του οποίου το πρόγραμμα σπουδών είναι εγκεκριμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (WFOT). Με θέμα τη Βιωσιμότητα στις σπουδές Εργοθεραπείας και τίτλο “Sustainability in Occupational Therapy Education”, στο Συνέδριο διεξήχθησαν ομιλίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε επιστημονικά επιτεύγματα, μεθόδους θεραπείας και εκπαίδευσης και νέες προκλήσεις ενώ, παράλληλα, τέθηκαν σύγχρονα ερωτήματα που απασχολούν τον κλάδο της Εργοθεραπείας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της ENOTHE, Dr. Marie-Antoinette Minis, της Προέδρου της COTEC (Council of Occupational Therapists for European Countries), Stephanie Seger, της Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών WFOT (World Federation of Occupational Therapists), Samantha Shann, αλλά και του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βιου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, κ. κ. Βούτσινου Γεώργιου, ο οποίος έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του Συνεδρίου απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό. Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο Καθηγητής Ντίνος Αρκουμάνης, Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ο Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, μέλος του ENOTHE Βoard και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού MSc Rehabilitation του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου περιλάμβαναν ομιλίες από σημαντικούς εκπροσώπους του κλάδου, Workshops και παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών. Πιο συγκεκριμένα, o πρώτος κύκλος διαλέξεων περιλάμβανε ομιλίες και παρουσιάσεις με κεντρικό θέμα τον ρόλο της Bιωσιμότητας σε θέματα εκπαίδευσης στην Εργοθεραπεία και ομιλίες που αφορούσαν νέους τρόπους διδασκαλίας με στόχο τη βελτίωση της μετάδοσης επιστημονικής γνώσης αλλά και της ενεργής συμμετοχής των φοιτητών. Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων περιλάμβανε ομιλίες και παρουσιάσεις που αφορούσαν την προετοιμασία του σύγχρονου εργοθεραπευτή ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις κοινωνικές προκλήσεις του σήμερα.

Μια ιδιαίτερη στιγμή της Τελετής Έναρξης του Συνεδρίου ήταν η παρουσία της Χορωδίας του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ΕΣΤΙΑ, η οποία ερμήνευσε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών, χαρίζοντας μια ευχάριστη και ταυτόχρονα συγκινητική νότα στους παρευρισκόμενους.

Λίγα λόγια για τους 6 βασικούς ομιλητές του Συνεδρίου

Οι 6 κεντρικοί ομιλητές του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου της ENOTHE ήταν οι κ.κ.: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Nadine BlankVoort, Elisabeth Fattinger, Filip Dejonskheere, Liliya Todorova και Hans Jonsson.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Επιπλέον, έχει διατελέσει Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και ερευνών και έχει γράψει 30 βιβλία. Το 2007 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το έργο Από τον Πολιτισμό στην Πείνα.

Η Nadine Blankvoort είναι Εργοθεραπεύτρια με καταγωγή από τον Καναδά και εργάζεται στον τομέα της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, είναι Υπεύθυνη διεθνοποίησης στη Σχολή Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άμστερνταμ. Επιπλέον, εκπονεί την έρευνά της στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ και είναι Υπεύθυνη του OT-Europe Interest Group, ενός προγράμματος της ΕNOTHE που αφορά την Εργοθεραπεία σε μεταναστευτικούς πληθυσμούς.

Η Elisabeth Fattinger είναι λέκτορας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο JOANNEUM της Αυστρίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κοινωνική και πολιτισμική διάσταση του τομέα της Υγείας και της Φροντίδας, στις διαπολιτισμικές ικανότητες στα επαγγέλματα Υγείας και στις παιδαγωγικές μεθόδους, με δημοσιεύσεις σε όλα τα παραπάνω επιστημονικά πεδία.

Ο Filip Dejonckheere προέρχεται από τον κλάδο της Επιστήμης της Ψυχολογίας και των Παιδαγωγικών και διαθέτει πλούσια διδακτική εμπειρία σε πολλά και διαφορετικά πεδία όπως, κλινική και αναπτυξιακή ψυχολογία, εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές μέθοδοι. Είναι συντονιστής Διεθνοποίησης στο Τμήμα Εργοθεραπείας του Antervelde University College στο Βέλγιο και εξειδικεύεται στη δια βίου εκπαίδευση και σε μεθόδους ανάπτυξης βιογραφικού στον τομέα της Υγείας και της Αποκατάστασης.

Η Liliya Todorova είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια και επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας, στο Πανεπιστήμιο Ruse της Βουλγαρίας. Διαθέτει πτυχίο Βιολογίας, αλλά από το 2003, έχει αφιερωθεί επαγγελματικά στην Εργοθεραπεία και την ανάπτυξή του κλάδου στη Βουλγαρία. Αφού έλαβε πιστοποίηση ως Εργοθεραπεύτρια σε πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΕΝΟΤΗΕ, το 2006, το Πανεπιστήμιο Ruse ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου, και μέχρι στιγμής μοναδικού, προγράμματος σπουδών Εργοθεραπείας στη Βουλγαρία.

O Hans Jonsson είναι Καθηγητής Εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης. Έλαβε το πτυχίο του στην Εργοθεραπεία το 1977 και από το 1989 ασχολείται με την εκπαίδευση και την έρευνα στην Εργοθεραπεία. Από το 2000 που έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο έχοντας εκπονήσει την έρευνα του με θέμα τη μετάβαση στη συνταξιοδότηση, έχει λάβει μέρος σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων . Είναι μέλος της εθνικής ομάδας ερευνών της Δανίας και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής στο πρόγραμμα The European Master Program.

Φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε επαφή με φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο!

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, εκτός από τη φιλοξενία του Συνεδρίου, διοργάνωσε εκδήλωση αποκλειστικά για τους φοιτητές που συμμετείχαν στο Συνέδριο η οποία πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου λαμβάνοντας χώρα στο Campus Αμαρουσίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο υποδέχτηκε εκατοντάδες φοιτητές Εργοθεραπείας απ’ όλο τον κόσμο,μεταξύ των οποίων μέλη του SPOTeurope – η πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ των φοιτητών Εργοθεραπείας στην Ευρώπη- οι οποίοι, μαζί με τους φοιτητές Εργοθεραπείας του προγράμματος BSc (Hons) Occupational Therapy που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με το Queen Margaret University, συμμετείχαν σε δραστηριότητες δικτύωσης και σε βιωματικά workshops. Στη διάρκεια του pre-event, φοιτητές Εργοθεραπείας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις με φοιτητές Εργοθεραπείας από διαφορετικά πανεπιστήμια του κόσμου.

Φοιτητές και ακαδημαϊκοί του Μητροπολιτικού Κολλεγίου εν δράσει! Παρουσιάσεις & Workshops

Φοιτητές και καθηγητές έδωσαν δυναμικά το «παρών» στο 25ο Διεθνές Συνέδριο της ENOTHE συμβάλλοντας καθοριστικά στον απόηχο του. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου ομάδα φοιτητών Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου εργάστηκαν εθελοντικά στην οργανωτική επιτροπή του Κολλεγίου, συμμετέχοντας ενεργά στη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου διεθνών προδιαγραφών. Επιπλέον, φοιτητές του Τμήματος Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικου Κολλεγίου συμμετείχαν στο Συνέδριο ως ομιλητές, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους υπό την καθοδήγηση των επιβλεπόντων καθηγητών τους, ενισχύοντας σημαντικά την απόδοσή τους στην συνολική ακαδημαϊκή τους πορεία.

Για την ακρίβεια, στη διάρκεια των εργασιών της 1ης ημέρας οι Δήμητρα Ξαρχάκου και Γιώργος Κατσίποδας, παρουσίασαν εργασία που αφορούσε τον ρόλο της Εργοθεραπείας στις γυναίκες μετανάστριες με τίτλο “Occupational deprivation in refugees’ women with major depression: an Occupational Therapy approach”, υπό την καθοδηγηση της διδάσκουσας τους Βικτωριας Γκοράκη.

Συμπληρωματικά, οι φοιτητές Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε συνεργασία με φοιτητές της ευρωπαϊκής φοιτητικής οργάνωσης SPOT- Europe (Student Platform Occupational Therapy) , δημιούργησαν και παρουσίασαν Workshop με θέμα το στίγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη διάρκεια των εργασιών της 3ης ημέρας, η καθηγήτρια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Κατερινά Χωραφά παρουσίασε την εργασία της με θέμα την χρήση τεχνολογίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τίτλο “Teaching assistive technology to ‘Generation Y’ undergraduate OT students… challenge accepted!”

Τέλος, οι καθηγήτριες του Μητροπολιτικού Κολλεγίου κ. Γλυκύ Έλενα και κα. Βέγκου Σωτηρία ανέλυσαν τη θεματική “Preparation and delivery of a Service Learning module in Greece” ενώ ο Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού MSc Rehabilitation του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κ. Σιαπέρας Παναγιώτης συμμετείχε στη διεξαγωγή Workshop το οποίo αφορά διεθνή έρευνα στα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών όπου είναι Υπεύθυνος για την Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ