Επιπλέον, διαθέτουν πλούσιο ερευνητικό και συμβουλευτικό έργο, διδακτική εμπειρία σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και επαγγελματική καταξίωση στον κλάδο της Ναυτιλίας. Στην πλειοψηφία τους κατέχουν θέσεις μεσαίων και ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και μπορούν να μεταφέρουν στους φοιτητές τις πιο σύγχρονες διοικητικές πρακτικές που ακολουθούνται στον κλάδο, αλλά και να τους βοηθήσουν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην πράξη.
Καθηγητές Σχολής Ναυτιλίας
Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής Ναυτιλίας απαρτίζεται από διακεκριμένους καθηγητές, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Αλειφεροπούλου Μαρίνα
Η Μαρίνα Αλειφεροπούλου είναι δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια. Έχει πτυχίο από τη Νομική Σχολή Αθηνών και μεταπτυχιακό στο ναυτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Southampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι υποψήφια Διδάκτορας στη θαλάσσια ασφάλιση. Εργάζεται 25 έτη στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ως συνεργάτης σε ναυτιλιακές δικηγορικές εταιρείες στον Πειραιά και ως εσωτερική δικηγόρος (in-house) σε διαχειρίστριες εταιρείες ποντοπόρων πλοίων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα που αφορούν σε τομείς της ναυτιλίας και συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.
Βλασσάς Γιάννης
Ο Γιάννης Βλασσάς σπούδασε στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης και του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με υποτροφία, ως επίλεκτος ερευνητής, όπου έρευνα την πρόσβαση στη τραπεζική χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διδάσκει στα προγράμματα σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Γκιουζέλης Ζαννής
Ο κ. Ζαννής Γκιουζέλης είναι πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου/Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και του London School of Economics and Political Science/Department of Government. Η μεταπτυχιακή του διατριβή είχε αντικείμενο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Μεταφορές.Έχει δεκαπενταετή διδακτική εμπειρία, με έμφαση σε ζητήματα διοίκησης επιχειρήσεων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και είναι εκπαιδευτής επαγγελματικών στελεχών σε ζητήματα επικοινωνίας, διαπραγματεύσεων και οργανωσιακής συμπεριφοράς.Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων από το 2002 και σύμβουλος σε ζητήματα πολιτικού σχεδιασμού και κοινοβουλευτικής τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγγράψει αρκετές αναφορές για την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με κυριότερη τη «Νησιωτικότητα – Πολιτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας των νησιών και ο ρόλος της ελληνικής ακτοπλοΐας». Έχει συγγράψει το κυβερνητικό πρόγραμμα κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, ακτοπλοΐας, λιμενικών πολιτικών, λιμενικού σώματος και της περιφερειακής ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου.Ως συνεργάτης γνωστού ναυτιλιακού περιοδικού, έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων με αντικείμενο τη ναυτιλία, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση της ελληνικής ακτοπλοΐας, των ναυτεργατικών σωματείων, των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών. Την περίοδο αυτή εκπονεί έρευνα για το θεσμό των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης.
Δαφνομήλη Μαρία
Η Μαρία Δαφνομήλη είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών (International Institute of Social Studies – ISS) του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρόττερνταμ, με προπτυχιακό και μεταπτυχιακό στην Οικονομική Επιστήμη και την Πολιτική Οικονομία. Ειδικεύεται στον τομέα των μακροοικονομικών επιπτώσεων της χρηματιστικοποίησης και της σχέσης της με την αύξηση της εμφάνισης παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και οι Κάτω Χώρες υπήρξαν, μέχρι σήμερα, μεταξύ των τόπων διδασκαλίας και ερευνητικής εμπειρίας της. Επιπλέον, η κα Δαφνομήλη έχει συμμετάσχει στην οργάνωση διαφόρων διεθνών συνεδρίων σε όλο τον κόσμο και έχει προβεί σε κριτικές βιβλίων και ακαδημαϊκών αρθρών. Έχει εργαστεί ως οικονομικός αναλυτής στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Κάτω Χώρες. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι λέκτορας, υπεύθυνη έτους και επιβλέπων στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο Campus Αθήνας και καθηγήτρια οικονομικών εξ’αποστάσεως στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρόττερνταμ.
Έχει εργαστεί σε διάφορες ΜΚΟ τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις Κάτω Χώρες και είναι υπεύθυνη του διαδικτυακού μαθήματος «Εισαγωγή στις Οικονομικές Θεωρίες», στην Εκπαιδευτική Πλατφόρμα Coursera.
Δρ. Διονυσίου Εβίτα
Η Δρ. Εβίτα Διονυσίου είναι Διδάκτωρ Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου/Ευρωπαϊκού Δικαίου. Διαθέτει πολυετή πανεπιστημιακή διδακτική εμπειρία τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και Πάντειο Πανεπιστήμιο). Επιπλέον, είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Δικαίου.Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτουν –κυρίως- στις ακόλουθες θεματικές: Δίκαιο των Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εμπορική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου και τις επιπτώσεις του Brexit), Ευρωπαϊκή Ένωση και Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, Διεθνές Εμπόριο και Ανάπτυξη, Διεθνές Εμπόριο και Περιβάλλον, Διεθνές Εμπόριο και Ναυτιλία. Το έργο της περιλαμβάνει δημοσιεύσεις και διαλέξεις σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως Σύμβουλος Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ως Υπεύθυνη Εξυπηρέτησης Ερευνητών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Παντείου Πανεπιστημίου και ως Νομικός Σύμβουλος σε ναυτιλιακή εταιρεία.
Δρ. Καραουλάνης Ιωάννης
Ο Δρ. Ιωάννης Καραουλάνης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς στον τομέα της Ναυτιλιακής Οικονομικής, με θέμα “Ανάλυση ναυλαγορών χύδην ξηρών φορτίων χρησιμοποιώντας το θεώρημα του Ιστού της Αράχνης (Cobweb Theorem)”, με άμεση εφαρμογή στις ναυλώσεις πλοίων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και προπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Έχει πολυετή εμπειρία στην αγορά εργασίας, κυρίως στις ναυλώσεις πλοίων, στη λειτουργική διαχείριση πλοίων (operations), αλλά και στην εμπορική διαχείριση πλοίων χύδην ξηρών φορτίων (commercial management of dry bulk vessels), έχοντας αναπτύξει μεγάλο δίκτυο φίλων και συνεργατών στον κλάδο της ναυτιλίας τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο κ. Καραουλάνης είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Ιαν 2022), ενώ έχει διατελέσει ακαδημαϊκός υπεύθυνος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων (Programme Leader) από το 2014. Η διδακτική του εμπειρία ορίζεται από το 2013 σε ναυτιλιακά μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου όπως Εισαγωγή στη Ναυτιλία, Ναυτιλιακή Πρακτική, Διαχείριση Φορτίων, Ναυτιλιακή Οικονομική, Οργάνωση και Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, Λειτουργική Διαχείριση Πλοίων (operations), Ναυλώσεις Πλοίων και στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Solent University (Chartering Practice). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο Οικονομική Ανάλυση Ναυτιλιακών Αγορών (Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήματος Ναυτιλικών Σπουδών με Σχολή Ναυτικών Δοκίμων σαν guest speaker), Ναυλώσεις Πλοίων, και Διαχείριση Κρίσεων στη Ναυτιλία. Επίσης, έχει διδάξει σεμιναριακού τύπου μαθήματα αλλά και σαν guest speaker (Ναυλώσεις, Οικονομική Ανάλυση Ναυτιλιακών Αγορών) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών.
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Ναυτιλιακή Οικονομική και στην Οικονομική Ανάλυση Ναυλαγορών, στη Λειτουργική Διαχείριση Πλοίων και στις Ναυλώσεις Πλοίων. Έχει παρουσιάσει δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια με κριτές και έχει δημοσιεύσει έρευνες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.
Δρ.Δρ. Κοροντζής Τρύφωνας
Ο Δρ. Δρ. Τρύφωνας Κοροντζής είναι Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.).
Είναι Διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών (2015) καθώς και Δημόσιας Διοίκησης (2011) του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1992), Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (2003), Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά (2008), Μεταπτυχιακού Πιστοποιητικού Σπουδών από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων-τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (2002), MSc Δημόσιας Πολιτικής του Ε.Κ.Π.Α. (2003), MSc Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2006), MSc Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (2007), MA Leadership Practice του Kingston University (2010).
Έχει εκπονήσει Μεταδιδακτορικές Έρευνες στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2014) καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2022).
Είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (1992-94), της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας (2006) καθώς και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (2010).
Έχει διδάξει και διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα [Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας], στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) καθώς και σε Κολλέγια που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης του ΗΒ.
Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, σε ημερίδες καθώς και με μελέτες σε συλλογικούς τόμους.
Έχει προβεί στην έκδοση δεκαπέντε (15) βιβλίων σε επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με εθνικές και διεθνείς πολιτικές, θέματα ασφαλείας, οργανωμένο έγκλημα και παράνομη μετανάστευση, περιπτώσεις διοικητικών μεταρρυθμίσεων, έρευνας και διάσωσης, διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας κ.λπ.
Είναι κριτής και μέλος επιστημονικών επιτροπών σε επτά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διευθυντής σύνταξης σε ένα.
Το βιβλίο του «Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική» είναι προτεινόμενο διδακτικό υλικό στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ το βιβλίο του «Το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων στην Ελλάδα» είναι προτεινόμενο διδακτικό υλικό στα τμήματα Περιβάλλοντος, Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κατά την Υπηρεσία του στο Λιμενικό Σώμα (1992-2020) είχε υπηρετήσει σε Επιτελικές Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος [ΔΛΑ, ΔΝΕΡ, ΔΤΥ, ΔΙΠΑΜ-ΠΣΕΑ], Περιφερειακές Υπηρεσίες του [Λιμενικές Αρχές Νάξου, Πειραιά, Πάτρας, Ελευσίνας],{ως Υπολιμενάρχης, Υποδιοικητής, Τμηματάρχης, Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας, Κεντρικός Λιμενάρχης Ελευσίνας, Πρόεδρος Αρχών Ασφάλειας λιμένων Πάτρας και Ελευσίνας, Πρόεδρος ΚΑΦ λιμένα Πάτρας, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Europol (2010-2013), Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2007-2010), με απόσπαση στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ) [2002-2004], κ.λπ}.
Γνωρίζει άριστα την Αγγλική γλώσσα και κατέχει βασική γνώση της Ιταλικής γλώσσας.
Δρ. Κουτσουράδη Μαρκέλλα
Η Δρ. Μαρκέλλα Κουτσουράδη (B.A, MSc, PhD) είναι επιστήμονας γεωστρατηγικής και θαλάσσιας πολιτικής και λέκτορας με διεπιστημονικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη Γεωστρατηγική, την Ενέργεια και τη Θαλάσσια Πολιτική, Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τις Μεταφορές και Πτυχίου Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Είναι συγγραφέας και συ-συγγραφέας κεφαλαίων που περιλαμβάνονται σε βιβλία και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές, ενώ συμμετέχει ενεργά σε διεθνή συνέδρια.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη και την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, τη γεωστρατηγική, τη ναυτιλία και τη θαλάσσια πολιτική, ενώ η τεχνογνωσία της επεκτείνεται και στη σφαίρα της κριτικής ανάλυσης λόγου.
Δρ. Πέππας Κωνσταντίνος
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πέππας είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2001), κάτοχος μεταπτυχιακού (2003) και διδακτορικού διπλώματος (2009) στην Οικονομική Επιστήμη, από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ιδίου πανεπιστημίου.
Έχει εργαστεί, ως διδάσκων, στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Μάρτιο του 2005 έως το Μάιο του 2007 καθώς και ως βοηθός διδασκαλίας (teaching assistant) στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2004 έως το 2007. Από τον Οκτώβριο του 2008 ως τον Φεβρουάριο του 2013 εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα, ενώ από το Μάρτιο του 2013 εργάζεται ως ερευνητής σε μεγάλο ερευνητικό οργανισμό.
Η συνεργασία του με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην κλαδική δημογραφία, στην ανάλυση αποτελεσματικότητας, στο διεθνές εμπόριο, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, και στη χρηματοοικονομική ανάλυση.
Δρ. Πλωμαρίτου Εύη
Η Δρ. Πλωμαρίτου είναι Λέκτορας στο Ναυτιλιακό Τμήμα του Frederick University (Cyprus). Επιπρόσθετα, από το 2011 εργάζεται στο Lloyds Maritime Academy ως Ναυτιλιακή Σύμβουλος. Αναλαμβάνει το σχεδιασμό της πολιτικής ναυλώσεων και μάρκετινγκ ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (UK, Cyprus, Switzerland, Denmark, France, Abu Dhabi, Cape Town), καθώς και την εκπαίδευση των στελεχών τους.Από το 2001 ως το 2008 διετέλεσε Σύμβουλος & Εισηγήτρια του Institute of Chartered Shipbrokers (ICS), ενώ συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του ICS στην Ελλάδα. Το διδακτικό της έργο αφορά ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως Frederick University (Κύπρος), European University (Ελβετία), Danish Shipping Academy (Δανία), Middlesex University (UK), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιά κ.α.Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει την έκδοση 5 βιβλίων και 15 ηλεκτρονικών βιβλίων. Μεταξύ αυτών, η πιο σημαντική είναι η πρόσφατα δημοσιευμένη 8η έκδοση “Shipbroking and Chartering Practice”, που δημοσιεύτηκε από το Informa Law ως μέρος των “Lloyd’s Practical Shipping Guides”. Επιπλέον, το αγγλικό βιβλίο της “Marketing Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων” συνιστάται από το Institute of Chartered Shipbrokers (London). Τέλος, το ελληνικό της βιβλίο “Ναυλώσεις” (3η έκδοση) αποτελεί το διδακτικό υλικό του σχετικού μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.Η Δρ. Πλωμαρίτου έχει 3ετή ερευνητική εμπειρία (σε κοινοτικά προγράμματα) στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά και 9-μηνη επαγγελματική εμπειρία σε εμπορικά πλοία ξηρού φορτίου. Η έρευνά της έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (21 δημοσιεύσεις).Έχει Διδακτορικό Δίπλωμα (με άριστα) στην Πολιτική ναυλώσεων και Στρατηγική Μάρκετινγκ των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων (Πανεπιστήμιο Πειραιά). Είναι κάτοχος του MSc in International Transport (University of Wales, Cardiff), του MPhil in Business Administration (Capitol College, USA), του Prof. Diploma in Dry Cargo Chartering (Cambridge Academy of Transport, UK), του Ad. Diploma in Logistics & Transport (CILT, UK) και του Πτυχίου (με άριστα) στις Ναυτιλιακές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Πειραιά).
Δρ. Σαβιολάκης Παναγιώτης
Ο Δρ. Παναγιώτης Σαβιολάκης είναι Διδάκτωρ στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο αντικείμενο της Ναυτιλιακής Πολιτικής, Ναυτιλιακής Οικονομίας και Θεσμών στη Ναυτιλία. Έχει ασχοληθεί με τη διδασκαλία στα επιστημονικά πεδία των Ναυτασφαλίσεων, Ναυτικού Δικαίου, Δικαίου της Θάλασσας, Θεσμών στη Ναυτιλία, Ναυτιλιακής Οικονομικής και Ναυτιλιακών Εργασιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Σπούδασε στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, BSc in Maritime Studies, MBA in Tourism Management & PhD). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τιμητικούς τόμους και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σε Ελλάδα και διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει με δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα και διάφορες χώρες.
Οι τομείς ενδιαφέροντος επικεντρώνονται στη Ναυτιλιακή Οικονομική και Ναυτιλιακή Πολιτική, με έμφαση στα ζητήματα του Νηολογίου των πλοίων. Η επαγγελματική του δραστηριότητα αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπου απασχολείται ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Δρ. Τσιώτσης Γιώργος-Σπύρος
Ο Δρ. Γιώργος-Σπύρος Τσιώτσης είναι ναυτιλιακός οικονομολόγος, με ιδιαίτερη έμφαση στις Ναυτιλιακές Ομάδες Συμφερόντων και την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική.
Έχει Μεταπτυχιακό στη “Ναυτιλία, Εμπόριο και Μεταφορές” από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και Πτυχίο στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει διδάξει για αρκετά χρόνια σε μαθήματα των θεματικών ενοτήτων της Ναυτιλιακής Οικονομίας, του Διεθνούς Εμπορίου, των Ευρωπαϊκών και Ναυτιλιακών πολιτικών, της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Οικονομίας, των Ναυτιλιακών Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών τόσο σε ελληνικά Πανεπιστήμια όσο και σε Κολλέγια. Έχει επίσης διδάξει Ηλεκτρονικό Εμπόριο, με έμφαση στις επιπτώσεις του στο θαλάσσιο εμπόριο και στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι ακαδημαϊκές του δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις Ναυτιλιακές Ομάδες Συμφερόντων, στην Οικονομική των Λιμένων, καθώς και στις Ναυτιλιακές Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πολιτικές. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η επιστημονική του διατριβή έχει δημοσιευτεί σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει παρουσιαστεί σε Συνέδρια.
Κουρματζή Δήμητρα
H Δήμητρα Κουρματζή είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Leicester όπου και απέκτησε Πτυχίο Νομικής, του LSE όπου και απέκτησε το πρώτο της μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο και της Νομικής Αθηνών όπου απέκτησε το δεύτερο της Μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο.
Είναι Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς. Παράλληλα έχει περάσει τις αντίστοιχες εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου του Ηνωμένη Βασιλείου αι της Ουαλίας. Έχοντας μεγαλώσει στο εξωτερικό είναι δίγλωσση στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, κατέχοντας και τις δυο γλώσσες, ως μητρικές. Επιπλέον γνωρίζει Γαλλικά, Τουρκικά, Ρώσικα και Γερμανικά.
Η Κα. Κουμαρτζή εργάζεται επί σειρά ετών στον ναυτιλιακό τομέα τόσο σε δικηγορικά γραφεία, όσο και σε ναυτιλιακές και παρά τη ναυτιλία εταιρίες. Έχει εργαστεί ως Διευθύντρια του Τμήματος Ποιότητας και Ασφάλειας, Διευθύντρια του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Πλέον εργάζεται ως Διευθύντρια Ομίλου στο τμήμα Περιβαλλοντολογικής Κοινωνικής Διακυβέρνησης, παράλληλα με τη θέση που κατέχει στο Τμήμα Συμμόρφωσης.
Έχει ενεργό ρόλο στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων ομαδάρχης στην εταιρία που εργάζεται, καθώς και στην Ομάδα προάσπισης των Δικαιωμάτων των γυναικών της οποίας αποτελεί μια από τις δύο συντονίστριες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ναυτιλία, στις ρυθμιστικής διατάξεις στην Ναυτιλία και σε θέματα γενικού νομικού περιεχομένου. Έχει υπάρξει ομιλήτρια σε συνέδρια για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και μέντορας σε ομάδα προάσπισης δικαιωμάτων των γυναικών.
Μάκρα Μαρία
Η Μαρία Μάκρα είναι επικεφαλής του Αγγλικού Προγράμματος στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο του Πειραιά, όπου για τα τελευταία 4 χρόνια έχει εργαστεί ως Λέκτορας Αγγλικών για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Τα τελευταία 30 χρόνια, έχει διδάξει όλα τα επίπεδα της Αγγλικής Γλώσσας, με ιδιαίτερη έμφαση, τα τελευταία 20, στα επίπεδα προετοιμασίας εξετάσεων για πιστοποιήσεις αλλά και στην διδασκαλία της Αγγλικής για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς. Από το 2015 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Birmingham διδάσκοντας την Αγγλική Γλώσσα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών M.Ed in TESOL από το ΕΑΠ. Είναι πιστοποιημένη εξετάστρια προφορικών και γραπτών διαγωνισμάτων διαφόρων φορέων στην Ελλάδα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον τομέα της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Αγγλικής Γλώσσας. Έχει παρουσιάσει σε διάφορα συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Η.Β. προασπίζοντας την ιδέα της συνεχούς επαγγελματικής εξέλιξης. Έχει υπηρετήσει εθελοντικά σε 4 Δ.Σ. της ‘Eνωσης καθηγητών Αγγλικής στην Ελλάδα, τόσο ως πρόεδρος όσο και ως αντιπρόεδρος. Αποτέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «Η Αγγλική Γραμματική στα Ελληνικά» καθώς και διαφόρων άρθρων.
Νικητάκη Ελισάβετ
Η Ελισάβετ Νικητάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Ναυτιλία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί σε ναυτιλιακή εταιρεία στο τμήμα πληρωμάτων και στο νομικό τμήμα. Επίσης, έχει εργαστεί σε μονάδα εξυπηρέτησης και ναυπηγείο μικρών σκαφών αναψυχής και πλοιαρίων. Έχει πάρει μέρος στην έρευνα του Υπουργείου Μεταφορών «Επεξεργασία & στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων του εργαστηρίου ανάλυσης καυσαερίων» σε συνεργασία με το τμήμα ερευνητικών προγραμμάτων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Από το 2009 διδάσκει σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς στον τομέα της ναυτιλίας. Κατέχει πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων απο τον ΕΟΠΠΕΠ και η διδακτική της εμπειρία ξεπερνά τις 6000 ώρες. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, διευρύνοντας το γνωστικό και επαγγελματικό της πεδίο. Είναι κάτοχος διπλωμάτων Αγγλικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Κινεζικής γλώσσας.
Σερέμελης Αλέξανδρος
Ο Σερέμελης Αλέξανδρος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στην Οργάνωση και Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων (M.Sc.) από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και Πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (B. Sc.). Η ακαδημαϊκή του εξειδίκευση εντοπίζεται στο χώρο της Επιβατηγού & Τουριστικής Ναυτιλίας σε θέματα επιχειρησιακής λειτουργίας, ανθρωπίνου δυναμικού και χρηματοδότησης. Διαθέτει εικοσαετή εμπειρία στο χώρο της Ναυτιλίας και θαλάσσια προϋπηρεσία ως Οικονομικός Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού και αντίστοιχα εμπειρία σε θέσεις γραφείου (Crew & Operations dpt, Business Development dpt κ.α.). Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 4.600 ώρες διδασκαλίας σε επίπεδο μεταλυκειακής εκπαίδευσης, έχει πραγματοποιήσει στα πλαίσια των καθηκόντων του προγράμματα εκπαίδευσης σε ναυτιλιακές εταιρείες για ναυτιλιακούς κανονισμούς (In House trainings) καθώς και σεμινάρια σε διάφορους φορείς. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει λάβει πιστοποιήσεις ναυτιλιακού περιεχομένου από τον Γερμανικό, Νορβηγικό & Γαλλικό νηογνώμονα (Maritime Regulations for Ship managers, CSO, Internal Auditor) και εκπαιδευτικού περιεχομένου (Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Ενηλίκων, Διαδικτυακή και εξ αποστάσεως μάθηση) από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του ΕΟΠΠΕΠ και του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα διαμόρφωσης ειδικοτήτων, κανονισμών κατάρτισης, οδηγών σπουδών, μαθησιακών αποτελεσμάτων και εξετάσεων πιστοποίησης. Τέλος, έχει επισκεφθεί περισσότερες από 200 πόλεις/ λιμάνια για επαγγελματικούς ή για λόγους αναψυχής.