02.11.2023
ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Σεμινάρια Δημιουργικής Ψυχοθεραπείας για φοιτητές Ψυχολογίας από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Η δράση “Creative Therapies Week” στοχεύει στην εκπαίδευση των φοιτητών Ψυχολογίας σε 5 σύγχρονες μορφές δημιουργικής ψυχοθεραπείας.

Ενισχύοντας το κίνητρο των φοιτητών για την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, η Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου διοργάνωσε ολιστική επιμορφωτική δράση διάρκειας 5 ημερών. H δράση με τίτλο “Creative Therapies Week” συμπεριλάμβανε σεμινάρια πάνω σε διάφορες σύγχρονες μορφές εναλλακτικής θεραπείας όπως Art Therapy, Music Therapy, Dance Therapy,  Drama Therapy και Creative Therapy.

Στο πλαίσιο της δράσης Creative Therapies Week, η Σχολή Ψυχολόγίας προσκάλεσε, ως εισηγήτριες, κορυφαίες εκπροσώπους από την κάθε μορφή θεραπευτικής τέχνης.

Η δράση είχε στόχο την επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με διαφορετικές μορφές θεραπείας, την καλλιέργεια του ενδιαφέροντός τους για αυτές και την περαιτέρω ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Πιο συγκεκριμένα, για τo workshop Drama Therapy υποδεχτήκαμε την Ειρήνη Τσαλέρα, εκπαιδευτική σύμβουλο, ηθοποιό, καθηγήτρια Υποκριτικής τέχνης και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα Κεθεά εν δράσει. Τo workshop Dance Therapy πραγματοποιήθηκε από την Δρ. Αλέξια Μαργαρίτη GDTR Sr είναι καθηγήτρια Χοροθεραπείας, καθηγήτρια Σωματικής Άσκησης και Χοροθεραπεύτρια. Εισηγήτρια του εργαστηρίου Creative Therapy ήταν η καλλιτέχνης και δημιουργός κοσμημάτων και κεντημάτων Ελευθερία Σπαντιδάκη. Το workshop Art Therapy διεξήχθη από την Ελένη Παλλέ, εικαστική θεραπεύτρια. Τέλος, για το workshop στη Μουσικοθεραπεία (Music Therapy) η Σχολή Ψυχολόγίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσκάλεσε τη Χριστίνα Καλλιώδη, μουσικοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια.

Τα σεμινάρια-workshops είχαν διαδραστικό χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνοντας την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών. Τα μαθήματα έλαβαν χώρα στις αίθουσες του Campus Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

 Δείτε εδώ το αναλυτικό Πρόγραμμα
της δράσης “Creative Therapies Week”
.

Drama Therapy

Η μέθοδος Στανισλάφσκι εστιάζει στα ειλικρινή συναισθήματα του ηθοποιού, ο οποίος μέσω της προσωπικής του εμπειρίας, μπορεί να ανασύρει αναμνήσεις με στόχο να κινητοποιήσει το συναίσθημα του ρόλου. Η διαδικασία της μεθόδου Στανισλάφσκι θα δημιουργήσει μία επικουρική βιωματική βάση, σύμφωνα με την οποία οι θεραπευτές θα εκπαιδευτούν στην παρατήρηση των συμπεριφορών, κινήτρων, στην έκφραση συναισθημάτων και στη σύνδεση πράξεων και συναισθημάτων. Το σεμινάριο έχει διάρκεια 5 ώρες οι οποίες αποτελούνται από 2 ώρες θεωρία και 3 ώρες βιωματικές ασκήσεις, ως προσομοίωση της διαδικασίας, η οποία απαιτεί ειδική εκπαίδευση εστιασμένη στο θεατρικό σύστημα σε συνδυασμό με τη θεραπευτική διαδικασία.

Dance Therapy

Ο χορός είναι ένα από τα λίγα μέσα που έχει ο άνθρωπος στη διάθεσή του για να έρθει σε άμεση επαφή με τα συναισθήματά του ή την προσωπική του ιστορία. Η Χοροθεραπεία καλεί τον κινούμενο, μέσα από ένα κινητικό λεξιλόγιο, να «ενεργοποιήσει» το ασυνείδητο εκφράζοντάς το με συμβολικές κινήσεις. Στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου παρουσιάστηκε η ιστορία της Χοροθεραπείας. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις βασικές μεθόδους και τεχνικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν στην πράξη στο πρακτικό κομμάτι του σεμιναρίου.

Art Therapy

Το σεμινάριο- workshop χωρίστηκε σε δύο μέρη: θεωρητικό και βιωματικό. Το πρώτο μέρος εστίασε στις αρχές και τις ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις που διέπουν την Θεραπεία μέσω Εικαστικών καθώς και το πλαίσιο εργασίας (χώρος-χρόνος-υλικά). Το βιωματικό μέρος περιλάμβανε τόσο ατομικά, όσο και δυαδικά/ομαδικά εικαστικά παιχνίδια, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε μια δημιουργική και ολοκληρωμένη εικαστική διαδικασία.

Music Therapy

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένα και ηχογραφημένα παραδείγματα κλινικής πρακτικής πάνω στις θεωρητικές αρχές που διέπουν τη μουσικοθεραπεία, στις μεθόδους και τις τεχνικές της, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες μια όσο το δυνατόν πιο άμεση εμπειρία. Οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί η μουσικοθεραπεία και εξερεύνησαν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν και να σχετιστούν μέσω της μουσικής. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησαν μια ολοκληρωμένη και ακριβή εικόνα του επιστημονικού πεδίου της μουσικοθεραπείας και των θετικών επιδράσεων της, μέσω της βιωματικής εμπειρίας.

Creative Therapy

Στο workshop με τίτλο «Κέντημα με επίγνωση – Δημιουργώντας μια ιδιαίτερη τσάντα», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κεντήσουν με έναν απλό, συνειδητό και απόλυτα χαλαρωτικό τρόπο. Στόχος του σεμιναρίου είναι να αποτελέσει μια εμπειρία χαλάρωσης, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο αποτέλεσμα.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ