ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πτυχίο από κορυφαίο Διεθνές Πανεπιστήμιο

1

Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Master of Science από το University of East London, παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως «πρωτοποριακό» σε επίπεδο έρευνας σύμφωνα με τον Κρατικό Έλεγχο Ποιότητας (Research Excellence Framework/REF 2021).

Καθηγητές - καταξιωμένοι καλλιτέχνες 

2

Διδασκαλία και αξιολόγηση από καλλιτέχνες με μακροχρόνια πείρα και καταξίωση στον θεατρικό χώρο, όπως: Άρης Σερβετάλης, Σίμος Κακκάλας (devised theatre), Αλεξάνδρα Καζάζου, Έφη Μπίρμπα, Fil Ieropoulos, Αντώνης Γαλέος (ερευνητής – δραματουργός, σκηνοθέτης, μεταφραστής).

Έμφαση στην πρακτική διάσταση του ηθοποιού

3

Σε αντίθεση με τον θεατρολογικό προσανατολισμό άλλων τμημάτων της χώρας, οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πρωτοποριακά Masterclasses

4

Διαλέξεις, workshops και μαθήματα από ηθοποιούς με πολυετή καριέρα.

Από την ιδέα στην πράξη

5

Οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε όλα τα στάδια της υλοποίησης μιας καλλιτεχνικής ιδέας, από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεση της.

Παρουσίαση πτυχιακών ανοιχτή στο κοινό 

6

Παραστάσεις και showcase performances σε κεντρικά θέατρα ή καλλιτεχνικούς χώρους με κοινό, θεατρικούς και κινηματογραφικούς παράγοντες και κριτικούς.

Επαγγελματική αποκατάσταση

7

Δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου εύρεσης εργασίας, σε συνεργασία προσωπικό μέντορα.

Ευέλικτες ώρες μαθημάτων 

8

Ωρολόγιο πρόγραμμα ιδανικό για εργαζομένους καλλιτέχνες.

Ελληνόφωνο πρόγραμμα σπουδών 

9

Δυνατότητα φοίτησης πλήρως στα ελληνικά.

Αναγνωρισμένες σπουδές

10

Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, βάσει των κείμενων διατάξεων όπως αυτές ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και το Υπουργείο Παιδείας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΕΤΗ
(FULL-TIME)
1
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΕΤΗ
(PART-TIME)
2
ΓΛΩΣΣΑ
gr

Το μεταπτυχιακό στην Υποκριτική, MA Acting, στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα για όσους επιθυμούν να κατακτήσουν τον ιδιαίτερο επαγγελματικό χώρο της υποκριτικής, μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με καταξιωμένους καλλιτέχνες και συντελεστές των παραστατικών τεχνών. Απευθύνεται σε απόφοιτους δραματικών σχολών και θεατρολογικών τμημάτων, επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά και απόφοιτους άλλων ειδικοτήτων με προϋπηρεσία στην υποκριτική. 

Το μεταπτυχιακό του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Υποκριτική, MA Acting, αποτελεί μια κατάδυση στα άδυτα της τέχνης του ηθοποιού και προσεγγίζει με τρόπο επιστημονικό τη διατύπωση της δημιουργικής διαδικασίας, τα αποτελέσματα των προβών, αλλά και της επαφής με το κοινό. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στην πράξη, στα πιο σύγχρονα συστήματα της υποκριτικής, καθώς επίσης και στην παραγωγή και την προώθηση παραστάσεων που μπορεί να βασίζονται σε πρωτότυπες, προσωπικές τους ιδέες και εμπνεύσεις. Επιπλέον, μέσα από την πρακτική (Par/ Practice as Research), έρχονται σε επαφή με τις πιο πρωτοποριακές μεθόδους έρευνας.
Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει κάθε δημιουργική ιδέα του φοιτητή είτε αφορά τον χώρο της τέχνης, είτε είναι διεπιστημονική. Στόχος είναι οι φοιτητές να κοινοποιούν το έργο τους στις πιο έγκριτες, εξειδικευμένες, παγκόσμιες εκδόσεις με θέμα την πρακτική έρευνα στους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου και, γενικά, των παραστασιακών τεχνών.

Κάθε μάθημα απαιτεί προετοιμασία, καθώς οι φοιτητές λαμβάνουν υλικό για παρουσίαση και ακολουθεί άμεση ανατροφοδότηση. Η προσωπική εμπλοκή, ο χρόνος μελέτης και η κατάρτιση προσωπικού σχεδίου εξέλιξης, σε συνεργασία με τον μέντορα που παρέχει το πρόγραμμα, αποτελούν αποφασιστικά στάδια στην ανάπτυξη των φοιτητών ως επαγγελματίες ηθοποιοί. Οι μεταπτυχιακές εργασίες αποτελούν ακόμα ένα θεμελιώδες στοιχείο του προγράμματος καθώς επιτρέπουν στους φοιτητές να κατακτήσουν πολύτιμες τεχνικές αυτοαξιολόγησης και προώθησης των έργων τους.
Όλοι οι καθηγητές είναι καταξιωμένοι και πολυβραβευμένοι επαγγελματίες, με παραστάσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και προσωπικό ερευνητικό έργο. Επιπλέον, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, σε συνεργασία με το University of East London, κατέχει ευρύ δίκτυο συνεργατών στους κύκλους των παραγωγών, των σκηνοθετών και των casting directors, σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να συμβουλεύσουν κάθε φοιτητή για τα επαγγελματικά του βήματα. Οι ίδιοι αποτελούν και μέλη του κοινού στις μεταπτυχιακές παραστάσεις που διοργανώνονται σε κεντρικά θέατρα των Αθηνών ή σε επιλεγμένους χώρους τέχνης.

περισσότερα +

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

1
 • Ο ηθοποιός και το κείμενο: πρακτικές και τεχνικές
 • Σύγχρονες τεχνικές Performance
 • Παραγωγή πρωτότυπου κειμένου
 • Μεθοδολογία έρευνας/ Δημιουργικές σχολές
 • Επαγγελματική ζωή: Ψυχοπνευματική ισορροπία
 • Πτυχιακή παράσταση/ Θεατρική πλατφόρμα
 • Μεταπτυχιακή εργασία

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1

Επαγγελματικές Προοπτικές

Το μεταπτυχιακό στην Υποκριτική, ΜΑ Acting, προσφέρει στους φοιτητές ένα απέραντο φάσμα από δεξιότητες και δυνατότητες και αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για κάποιον που επιθυμεί να καταξιωθεί ως ηθοποιός, όσο και για τους λάτρεις θεατρικών, κινηματογραφικών, τηλεοπτικών παραγωγών και δρώμενων που στοχεύουν να χαράξουν μια επαγγελματική πορεία στον χώρο της τέχνης και των παραστατικών τεχνών. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι μπορούν να ακολουθήσουν μια καριέρα ως:

 • Ηθοποιοί θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης
 • Performers
 • Voice-over artists
 • Συγγραφείς έργων devised
 • Σκηνοθέτες, Βοηθοί Σκηνοθέτη, Διευθυντές ΣκηνήςΔημιουργικοί παραγωγοί
 • Δημιουργοί θεατρικής ομάδας
 • Υπεύθυνοι προώθησης καλλιτεχνικού έργου
 • Media Producers
 • Πρακτικοί ερευνητές της υποκριτικής
 • Υπεύθυνοι κοινωνικών προγραμμάτων για διαδικασίες ένταξης μέσω της υποκριτικής
 • Θεατρικοί συντάκτες
 • Kαθηγητές θεατρικών τεχνικών
 • Δάσκαλοι θεατρικού παιχνιδιού Παρουσιαστές
 • Σεναριογράφοι
 • Υπεύθυνοι σε δημόσια καλλιτεχνικά προγράμματα
 • Speech Coaches
2

Προϋποθέσεις Εισαγωγής

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Acting απευθύνεται σε πτυχιούχους ηθοποιούς, οι οποίοι επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά στον χώρο της υποκριτικής, σε όλους τους τομείς της, όπως θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, Performance, κλπ.

Δικαιολογητικά Εγγραφής:

 • Πτυχίο Bachelor από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του Εξωτερικού
 • Αστυνομική Ταυτότητα
 • Πτυχία / πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών
 • Άλλοι τίτλοι σπουδών (εάν υπάρχουν)
 • Αίτηση Εγγραφής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Την αξιολόγηση των παραπάνω δικαιολογητικών συμπληρώνει μια προσωπική, δημιουργική συνέντευξη με τον Υπεύθυνο Προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της, οι υποψήφιοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έναν μονόλογο διάρκειας 3 λεπτών από το σύγχρονο ρεπερτόριο, αυτούσιο αλλά και με παραμέτρους που θα τους ζητηθούν. Θα ακολουθήσει μια δημιουργική παρουσίαση του εαυτού τους, μέσα από έναν διάλογο για τα ενδιαφέροντα, τις τεχνικές και τα όνειρά τους στην υποκριτική.

Επιπλέον, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό και:

Α. σε ενδιαφερόμενους που είναι κάτοχοι πτυχίου άλλου κλάδου και μπορούν να αποδείξουν επαγγελματική ή εκπαιδευτική εμπειρία σχετική με την υποκριτική.
Β. σε επαγγελματίες ηθοποιούς με πολύχρονη αποδεδειγμένη σταδιοδρομία στον χώρο του παραστασιακών τεχνών, ειδικά με συμμετοχές σε φεστιβάλ ή κρατικούς οργανισμούς (βάσει του ειδικού συστήματος αντιστοίχησης διδακτικών μονάδων με επαγγελματική εμπειρία).
Γ. σε υποψηφίους που δεν διαθέτουν πρώτο πτυχίο, αλλά επιθυμούν να αξιολογηθούν βάσει της προηγούμενης σταδιοδρομίας τους στον χώρο της υποκριτικής. Η τελική απόφαση για την εισαγωγή στο πρόγραμμα περιπτώσεων αναγνώρισης προηγούμενης εμπειρίας λαμβάνεται από το University of East London.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ