Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Με ενεργό ρόλο και επιδραστική συμμετοχή στις επιστημονικές και ερευνητικές εξελίξεις, το Τμήμα Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου διοργανώνει το Συμπόσιο Εργοθεραπείας, από το 2013.

Το Συμπόσιο Εργοθεραπείας αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Τα τελευταία χρόνια, ενεργό ρόλο στη διοργάνωσή του έχει και το Ινστιτούτο Επιστήμης του Έργου και της Αποκατάστασης (ΙΝΕΕΑΠ) που έχει ιδρύσει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, συντονιστής του οποίου είναι ο Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, Dean της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Στόχος του Συμποσίου Εργοθεραπείας είναι να παραχθεί ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος σχετικά με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, την ανάπτυξη και το μέλλον του κλάδου, με γνώμονα τη διεπιστημονικότητα.

1

1ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Το 1ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2013, στο Campus Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, με θέμα «Αξιολόγηση και υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων με Αυτισμό». Στο Συμπόσιο παρευρέθηκαν διακεκριμένοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί οι οποίοι παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους από το έργο και την έρευνά τους σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό. Το Συμπόσιο έκλεισε με την ομιλία της καθηγήτριας Εργοθεραπείας Linda Renton από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret University, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα BSc (Hons) Occupational Therapy που, τότε, ξεκίνησε να προσφέρεται στην Ελλάδα από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

2

2ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Με θέμα «Η σπουδαιότητα της Επιστήμης του Έργου στη κλινική πρακτική της Εργοθεραπείας με τεκμηρίωση», το 2ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014, στο Campus Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Erna Imperatore-Blanche από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Στη διάρκεια της διάλεξής της, ανέλυσε εκτενώς τη φύση και τον ρόλο της επιστήμης της Εργοθεραπείας, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής της θεωρίας στη θεραπευτική διαδικασία.

3

3ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Το 3ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας διοργανώθηκε τον Μάιο του 2015 με τίτλο «Ισορροπία στο Έργο & Ποιότητα Ζωής». Καθηγητές και φοιτητές από το Τμήμα Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου παρουσίασαν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα εκείνου του έτους σχετικά με την ενσωμάτωση νέων θεραπευτικών μοντέλων, καθημερινές δραστηριότητες, βοήθεια προς τους φροντιστές ατόμων με κινητικές δυσκολίες κ.α. Κεντρική ομιλήτρια του 3ου Συμποσίου Εργοθεραπείας, το οποίο έλαβε χώρα στο Campus Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, ήταν η Dr Sarah Kantartzis από το συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο Queen Margaret University. Στη διάρκεια της ομιλίας της παρουσίασε την έρευνά της πάνω στη σημασία του Έργου σε μια μικρή ελληνική κοινότητα.

4

4ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Το 4ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας είχε θέμα «Η Ποικιλομορφία του Ανθρώπινου Έργου» και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016. Ήταν η πρώτη διοργάνωση που έλαβε χώρα στο Campus του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη. Καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Εργοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και επαγγελματίες εργοθεραπευτές, έδωσαν ομιλίες σχετικά με τον ρόλο και τον αντίκτυπο της επιστήμης της Εργοθεραπείας στην Ελλάδα.

5

5ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Το 5ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας πραγματοποιήθηκε στο Campus Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με θέμα «Η Διεπιστημονικότητα στο Γήρας και τη Νόσος Αλτσχάιμερ».

6

6ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Με κεντρικό θέμα «Έργο και Αειφόρος Ανάπτυξη: διεπιστημονική προσέγγιση στην εκπαίδευση και στην πρακτική επαγγελματιών υγείας», το 6ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της διεπιστημονικής προσέγγισης του Έργου ως παράγοντας Αειφόρου Ανάπτυξης στην εκπαίδευση, αλλά και στις παρεμβάσεις των επιστημόνων σε άτομα, κοινωνίες και πληθυσμούς. Στο 6ο Συμπόσιο, του οποίου επικεφαλής ήταν ο Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, Εργοθεραπευτής, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μεταπτυχιακού MSc Rehabilitation και συντονιστής του ΙΝΕΕΑΠ, μίλησαν καταξιωμένοι εγχώριοι και διεθνείς επαγγελματίες του κλάδου. Μεταξύ αυτών και οι κ.κ.: Γεώργιος Κρεμλής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Κλίματος & Κυκλικής Οικονομίας, Moses Ikiugu, FAOTA. Professor and Director of Research, Occupational Therapy Department, University of South Dakota, AOTA Representative to the WFOT, καθώς και καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

7

7ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Το 7ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας είχε θέμα την «Παιδιατρική Εργοθεραπεία» και πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της Άννης Σαμψωνίδου, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Εργοθεραπείας στην Ελλάδα. Η φετινή συνάντηση έλαβε χώρα στο Campus Θεσσαλονίκης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, υπό την επιστημονική αιγίδα του Ινστιτούτου Επιστήμης του Έργου και της Αποκατάστασης (ΙΝΕΕΑΠ) και την επιστημονική επίβλεψη του επικεφαλής του ΙΝΕΕΑΠ, Δρ. Παναγιώτη Σιαπέρα, Εργοθεραπευτή & Dean της Σχολής Υγείας του Κολλεγίου.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες υγείας και εργοθεραπευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό την τεχνογνωσία και την πολύτιμη εμπειρία τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης. Ανάμεσα στους καλεσμένους ομιλητές του 7ο Συμποσίου Εργοθεραπείας ήταν διεθνώς αναγνωρισμένοι επαγγελματίες όπως η Erna Blanche (PhD, OTR/L, FAOTA),  εκπαιδεύτρια με περισσότερα από 40 χρόνια κλινικής εμπειρίας στην παιδιατρική εργοθεραπεία, Mary Hallway (OTR/L, SWC, C/NDT), εκπαιδευτικός, κλινικός  και συγγραφέας και ο Gustavo Reinoso (PhD, OTR/L), Καθηγητής στο Nova South University στη Φλόριντα, με περισσότερα από 20 χρόνια κλινικής εμπειρίας και με περισσότερα από 15 χρόνια διδακτικής εμπειρίας.
8

8ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας

Το 8ο Συμπόσιο Εργοθεραπείας πραγματοποιείται τον Μάϊο 2023, με πρωτοβουλία του Τμήματος Εργοθεραπείας, στο Campus Αθήνας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι «Νοητική Αναπηρία και Ποιότητα Ζωής». Το Συμπόσιο πραγματοποιείται υπό την επιστημονική αιγίδα του Ινστιτούτου Επιστήμης του Έργου και της Αποκατάστασης (ΙΝΕΕΑΠ) και την επιστημονική επίβλεψη του επικεφαλής του ΙΝΕΕΑΠ, Δρ. Παναγιώτη Σιαπέρα, Εργοθεραπευτή & Dean της Σχολής Υγείας του Κολλεγίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες υγείας και εργοθεραπευτές από την Ελλάδα, καθώς και ακαδημαϊκά στελέχη από τη Σχολή Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ