Καινοτόμα Προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης Φροντιστών και Επαγγελματιών Υγείας για την Αλτσχάιμερ στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Σχεδιασμένα από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ», με την καθοδήγηση συνεργατών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins
ALZHEIMER

Στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο υλοποιούνται αποκλειστικά στην Ελλάδα δύο σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης για Φροντιστές και Επαγγελματίες Υγείας που φροντίζουν νοσούντες από Αλτσχάιμερ και Άνοια, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως, οι οποίες εισάγονται από την «Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ».

Υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για το Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, Κώστα Λυκέτσου, και της διδακτικής ομάδας της Andrea Nelson, RN, MS Director of Memory Care Programs at the Johns Hopkins Memory and Alzheimer Treatment Center, η επιστημονική ομάδα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσαρμόζει το εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων στις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα της Ελλάδας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Μέσω των προγραμμάτων καλύπτονται και οι δύο βασικές κατηγορίες φροντιστών: οι επαγγελματίες Υγείας (όπως ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.ά.) που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις, καθώς και τα μέλη οικογενειών που φροντίζουν συνανθρώπους μας που πάσχουν από την Αλτσχάιμερ και τις συναφείς νόσους. Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων οδηγεί στην απόκτηση πιστοποίησης, καθιστώντας υψηλά τα ποιοτικά κριτήρια υλοποίησής τους.

Οι επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί αποτυπώνουν τις βασικές αρχές της Ιατρικής Ακριβείας στον χώρο των νευροεκφυλιστικών νόσων, έχοντας ως πρότυπο τα αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης που εφαρμόζονται στην Αμερική.

Απώτερος στόχος της παροχής των προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι να αναπτυχθεί ένα νέο επίπεδο παροχών φροντίδας στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Άνοια και Αλτσχάιμερ.

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένο φορέα του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).

περισσότερα +
1

Δομή Προγραμμάτων

Διάρθρωση Ενοτήτων

Ο βασικός κορμός διδασκαλίας και των δύο προγραμμάτων αποτελείται από δέκα ενότητες με άξονα την ακόλουθη δομή:

  • Εισαγωγή στην Ενότητα / Γνωριμία με τον εισηγητή / Προσδοκώμενα Αποτελέσματα
  • Εκπαιδευτικό υλικό και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις
  • Διαδραστικό forum διαλόγου με δοσμένα από τον εισηγητή θέματα
  • Σύντομες εργασίες που προτείνει ο εισηγητής για ενθάρρυνση της συμμετοχής
  • Διαδικτυακή συνάντηση (webinar) όπου γίνεται αναφορά στο υλικό της Ενότητας που ολοκληρώθηκε

Ενότητες Μαθημάτων

  • Τι είναι άνοια; Ορισμός και βασική παθολογία
  • Βασικοί παράγοντες της υγείας που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία
  • Προσωπική Φροντίδα – Δραστηριότητες της καθημερινότητας (ADLs)
  • Επικοινωνία
  • Διαχείριση απαιτητικών συμπεριφορών
  • Οικιακό περιβάλλον & Προσωπική ασφάλεια
  • Ουσιαστικές Δραστηριότητες
  • Τεχνολογικά εργαλεία και βοηθήματα
  • Νομικά ζητήματα / Ανακουφιστική Φροντίδα
  • Παράγοντες επιβάρυνσης φροντιστών / Παροχή υποστήριξης

Διαρκής Ενημέρωση

Η διαδικασία της μάθησης δεν ολοκληρώνεται με το πέρας των προγραμμάτων καθώς κάθε απόφοιτος θα συμμετέχει σε ειδικό forum όπου θα ενημερώνεται για τις νέες εξελίξεις και τα θέματα που τον απασχολούν κουβεντιάζοντας με ανθρώπους του Κολλεγίου καθώς και άλλους φροντιστές.

2

Τρόπος Διεξαγωγής Προγραμμάτων

Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαδικτυακής παρακολούθησης (με συνδυασμό ασύγχρονης (80%) και σύγχρονης (20%) εκπαίδευσης) και δια ζώσης φοίτησης.

α) Το πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας διαρκεί 100 ώρες.
β) Το πρόγραμμα για οικογενειακούς φροντιστές διαρκεί 40 ώρες.

3

Πρόγραμμα Κατάρτισης Επαγγελματιών Υγείας – Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα των 100 ωρών απευθύνεται σε φοιτητές και αποφοίτους επαγγελμάτων υγείας και συναφών ειδικοτήτων με το αντικείμενο της φροντίδας της άνοιας, που επιθυμούν να διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο προς μία κατεύθυνση που ήδη αποτελεί κοινωνική ανάγκη. Κατά την διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την άνοια και τα χαρακτηριστικά της, τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα που συχνά την συνοδεύουν καθώς και τρόπους επικοινωνίας, σχεδιασμού δραστηριοτήτων και τρόπων αποφόρτισης συγγενών/φροντιστών. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το γνωστικό τους πεδίο και να παρέχουν με ασφάλεια και εγκυρότητα την κατάλληλη κάθε φορά φροντίδα όταν και όπου είναι απαραίτητη.

Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε 10 διαφορετικές θεματικές ενότητες με πλούσιο υλικό και χρήσιμες παραπομπές ενώ η ύλη είναι ειδικά διαμορφωμένη ώστε να μην χρειάζεται πρότερη γνώση πάνω στη θεματική.

Κάθε ενότητα ολοκληρώνεται με μία συνάντηση με τον διδάσκοντα καθηγητή όπου επιλύονται όλες οι απορίες και αναπτύσσεται παραγωγικός διάλογος βασισμένος σε πραγματικά περιστατικά.

4

Πρόγραμμα Κατάρτισης Φροντιστών – Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα των 40 ωρών απευθύνεται σε φροντιστές ατόμων με άνοια που επιθυμούν να έχουν μία ουσιαστική αλλά σύντομη εκπαίδευση πάνω στη νόσο και τα χαρακτηριστικά της, μαθαίνοντας νέους τρόπους με τους οποίους μπορούν να έρθουν πιο κοντά στους συγγενείς τους, να επικοινωνήσουν μαζί τους πιο αποτελεσματικά και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ήδη σημαντικό έργο της φροντίδας που παρέχουν.

Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε 10 διαφορετικές ενότητες με ξεκάθαρες θεματικές, ενώ η ύλη είναι ειδικά διαμορφωμένη ώστε να μην χρειάζεται πρότερη γνώση.

Κάθε ενότητα ολοκληρώνεται με έναν διάλογο με τον διδάσκοντα καθηγητή, έτσι δημιουργείται μία πλατφόρμα ενημέρωσης και επίλυσης ζητημάτων που αφορούν την περίπτωση κάθε φροντιστή.

5

Ημερομηνία Έναρξης

Οι νέοι κύκλοι και των δύο προγραμμάτων (για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας) θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024.

6

Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων

Μετά την ολοκλήρωση και των δύο προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε διαδικασία Πιστοποίησης για την αποτίμηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτήθηκαν. Η διαδικασία Πιστοποίησης πραγματοποιείται με βάση τα «Σχήματα Πιστοποίησης» CSR.10/10.03.2020 και CSR-APDX2D-HEALTH.6/19.10.2020, τα οποία αναγνωρίζονται από τη διεθνή και ελληνική αγορά εργασίας.

7

Φροντίδα – το κοινό στοιχείο των δύο Προγραμμάτων

Ο συγγενής μοιράζεται μια ολόκληρη ζωή με το άτομο που φροντίζει, ενώ ο επαγγελματίας φροντιστής συνήθως γνωρίζει το άτομο μόλις μερικές εβδομάδες ή μήνες. Παρόλα αυτά, είτε πρόκειται για μέλος της οικογένειας είτε για επαγγελματία υγείας, είτε και για τα δύο, η εμπειρία της φροντίδας ενός ανθρώπου με άνοια οδηγεί σε μία συμμαχία με στόχο την βέλτιστη προσφορά και την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής του ατόμου με άνοια.

Η φροντίδα, επομένως, γίνεται ένας κοινός τόπος και η κατάλληλη κατάρτιση χαράσσει νέα μονοπάτια προς μία, δίχως φόβο, πιο άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της άνοιας χωρίς να χάνεται η ατομική ταυτότητα του ατόμου που ζει με τη νόσο.

DISCOVER

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Λυκέτσος Κωνσταντίνος

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος του πασίγνωστου Πανεπιστημίου Johns Hopkins (Baltimore, MD, USA), είναι πρωτοπόρος στην έρευνα της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στους πιο διακεκριμένους ειδικούς παγκοσμίως στη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών με Αλτσχάιμερ και συναφείς άνοιες. Το έργο του για την επιδημιολογία και τη θεραπεία των νευροψυχιατρικών χαρακτηριστικών της άνοιας θεωρείται πρωτοποριακό. Ήταν ο ιδρυτικός διευθυντής της Νευροψυχιατρικής Υπηρεσίας του Johns Hopkins, της οποίας ηγήθηκε για πάνω από μια δεκαετία. Ανέπτυξε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα προγράμματα ακαδημαϊκής νευροψυχιατρικής στις ΗΠΑ με εξειδίκευση σε άνοια και τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1980 τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Northwestern University από όπου και πήρε το πτυχίο στη Ψυχολογία (1980 – 1984). Από το Πανεπιστήμιο Washington στο Σαιντ Λούις έλαβε Διδακτορικό στην Ιατρική το 1988, και από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins του απονεμήθηκε μεταπτυχιακό στην Επιδημιολογία το 1994. Ο καθηγητής έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 επιστημονικές εργασίες όπως επίσης 5 επιστημονικά βιβλία, με πάνω από 52,000 επιστημονικές αναφορές (h-index = 123). Το έργο του έχει αναγνωριστεί με τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία του επιστημονικού του κλάδου, όπως με το 2018 Βραβείο Γηριατρικής Έρευνας από την Αμερικανική Ακαδημία των Ψυχιάτρων, το 2016 Jack Weinberg Award στην Γηριατρική Ψυχιατρική από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, και το 2012 Βραβείο Επιφανών Επιστημόνων της Αμερικανικής Ένωσης Γηριατρικής Ψυχιατρικής. Το 2006 είχε λάβει το βραβείο William S. Proxmire ως εξέχουσα ηγετική μορφή στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ. Για είκοσι χρόνια, το όνομα του Καθηγητού Λυκέτσου περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των κορυφαίων ιατρών της Αμερικής (America’s Top Doctors). Από το 2007 έως και σήμερα είναι κάτοχος της ονομαστικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ και διευθυντής Ψυχιατρικής στο Johns Hopkins Bayview.

Nelson Andrea

Η Andrea Nelson είναι Διευθύντρια των προγραμμάτων Φροντίδας Μνήμης στο Κέντρο Θεραπείας Μνήμης και Αλτσχάιμερ του Johns Hopkins Bayview (Medical Center (JHBMC). Έχει εκτεταμένη εμπειρία τόσο στη γηριατρική όσο και την ψυχιατρική νοσηλευτική, έχοντας εργαστεί σε ψυχιατρικές μονάδες και πλαίσια μακροχρόνιας φροντίδας, όπως μονάδες βοηθητικής διαβίωσης, μονάδες εξειδικευμένης νοσηλείας, κέντρα ημέρας ενηλίκων και κοινότητες συνεχούς φροντίδας συνταξιούχων. Έχει προσφέρει συμβουλευτική σε πολλές ομάδες του Συλλόγου του Αλτσχάιμερ και σε μονάδες βοηθητικής διαβίωσης στο Μέριλαντ και τη Φλόριντα. Σήμερα εργάζεται με ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους στην Κλινική Μνήμης βοηθώντας τους στη διαχείριση της καθημερινής φροντίδας, συζητώντας τις επιλογές τους και εξετάζοντας τον μελλοντικό τους σχεδιασμό. Επίσης αναπτύσσει προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες φροντιστές και σχεδιάζει καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης για ασθενείς και οικογένειες. Η Αντρέα έλαβε το πτυχίο της στη Νοσηλευτική και το μεταπτυχιακό της στη Διαχείριση Συστημάτων Υγείας από τη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ασπρίδης Φίλιππος

O Φίλιππος Ασπρίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών (2001). Εργάζεται ως εργοθεραπευτής σε δομές με γηριατρικό πληθυσμό από το 2005 και διετέλεσε υπεύθυνος του Τμήματός Εργοθεραπείας του Γηροκομείου Αθηνών από το 2005 έως το 2013. Από το 2013 είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Καρελλείου παρέχοντας εξειδικευμένα ομαδικά ή ατομικά εργοθεραπευτικά προγράμματα σε επωφελούμενους του οικοτροφείου και του κέντρου ημέρας της Μονάδας για την ενίσχυση των γνωστικο-αντιληπτικών και αισθητικοκινητικών δεξιοτήτων και των δραστηριοτήτων καθημερινής διαβίωσης, καθώς και για τη βελτίωση της αυτοεξυπηρέτησης και των λειτουργικών δεξιοτήτων ατόμων με άνοια ή με ήπιες γνωστικές διαταραχές. Έχει σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή προγραμμάτων υποστηρικτικής τεχνολογίας και συμμετέχει συστηματικά σε Πανελλήνιες δράσεις ενημέρωσής για την άνοια. Είναι συγγραφέας άρθρων για περιοδικά σχετικά με την άνοια (Alzheimer Europe, Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer κ.α.) και εισηγητής σε πανελλήνια συνέδρια και workshops, με παρουσιάσεις και poster σχετικά με την άνοια και το Alzheimer. Επίσης σχεδιάζει και παρέχει σεμινάρια ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών και επαγγελματιών υγείας και διδάσκει εργαστηριακά μαθήματα στο τμήμα Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Δρ. Δομάγερ Φίλιππος-Ριχάρδος

Ο Δρ. Φίλιππος-Ριχάρδος Δομάγερ είναι Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ. στο Περιφερειακό Ιατρείο Αμαρύνθου του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Αλιβερίου και Μέλος ΣΕΠ Διοίκησης Μονάδων Υγείας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.). Eίναι Ιατρός απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στη Γενική-Οικογενειακή Ιατρική. Έχει ολοκληρώσει 2 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη Διοίκηση της Υγείας (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και στη Βιοστατιστική (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι Αριστούχος Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ερευνητικό αντικείμενο της ποιότητας ζωής και ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, Παθήσεις Μαστού, Επείγουσα Ιατρική, Ουσιοεξάρτηση, Νοσήματα Αναπνευστικού και Ποιότητα Ζωής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει αναδειχθεί 4 φορές υπότροφος για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Ομιλεί άριστα την Αγγλική (επίπεδο C2), Γαλλική (μητρική γλώσσα) και Γερμανική (επίπεδο C2) και μετρίως τη Σουηδική (επίπεδο Α2), έχοντας αποκτήσει συνολικά 15 πτυχία ξένων γλωσσών. Ο κ. Δομάγερ έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία και 15 χρόνια κλινικής εμπειρίας σε διάφορες έμμισθες θέσεις ως Ιατρός του Ε.Σ.Υ. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα και χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών της ειδικότητας του.

Θεοδοσίου Θωμάς

Ο Θωμάς Θεοδοσίου είναι Κλινικός Νευροψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία, αρίστευσε και αποφοίτησε πρώτος στην κατάταξη, στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εν συνεχεία, σπούδασε και αρίστευσε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το McGill University, Montreal Neurological Institute του Καναδά. Στο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης επέλεξε την κλινική κατεύθυνση (Κλινική Νευροψυχολογία). Επιπλέον, παρακολούθησε και αρίστευσε στο πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ με αντικείμενο «Ιατρική Ψυχολογία». Έχει συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια Νευροψυχολογίας, Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής. Έχει δημοσιεύσει εργασίες του σε ακαδημαϊκό συλλογικό τόμο, στον έντυπο τύπο, ενώ αναμένονται και ερευνητικές του δημοσιεύσεις που είναι υπό έκδοση σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά των ΗΠΑ. Ασκεί και έχει πλούσια κλινική εμπειρία στον τομέα της νευροψυχολογικής αποκατάστασης και εκτίμησης νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενών, ενώ είναι ενεργός ερευνητικά ως ερευνητής/Κλινικός Νευροψυχολόγος στο Νευροψυχολογικό Εργαστήριο της Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Αιγινήτειο Νοσοκομείο – ΕΚΠΑ. Είναι Καθηγητής στο αγγλόφωνο και ελληνόφωνο πρόγραμμα BSc (Hons) Psychology του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε συνεργασία με το University of East London της Αγγλίας, όπου διδάσκει τα μαθήματα Νευροψυχολογίας και Βιολογικής Ψυχολογίας, όπως και στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών MSc Clinical and Community Psychology ως επόπτης πτυχιακών εργασιών φοιτητών.

Καράλα Μαρία

Η Μαρία Καράλα είναι Λογοθεραπεύτρια MSc., απόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου). Είναι κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο τη «Διεπιστημονική Προσέγγιση των Αναπτυξιακών και Επίκτητων Διαταραχών της Επικοινωνίας».
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών έλαβε υποτροφία επικουρικής διδασκαλίας από το τμήμα Λογοθεραπείας Ιωαννίνων. Το κλινικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και αποκατάσταση των διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης σε άτομα με νευρολογικές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Έχει εργαστεί ως Επιστημονικά Υπεύθυνη του τμήματος Λογοθεραπείας σε Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης και Αποθεραπείας. Από το 2020, διατηρεί ιδιωτικό γραφείο λογοθεραπείας, το οποίο εδρεύει στα Ιωάννινα και παράλληλα, είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του Κέντρου Ημέρας Άνοιας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, έχει λάβει μέρος ως κεντρική ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια σε πανελλήνια συνέδρια Λογοθεραπείας, Νευρολογίας και Νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

Κονταξοπούλου Διονυσία

H Δρ. Διονυσία Κονταξοπούλου Κλινική Νευροψυχολόγος, MSc, PhD oλοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στη συνέχεια, αποφοίτησε με «Άριστα» από το τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Κλινική Νευροψυχολογία που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το University of Texas, Health Science Center και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Β΄ Νευρολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, την οποία και ολοκλήρωσε με «Άριστα». Έχει εργαστεί ως κύρια ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα και φαρμακευτικές μελέτες ενώ, παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες παρουσιάσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά Συνέδρια, αλλά και περιοδικά. Ήταν Επιστημονικός Συνεργάτης στην Β΄ Νευρολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αττικόν και, στην παρούσα φάση, εργάζεται ως Νευροψυχολόγος στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Νέστωρ». Τέλος, παρακολουθεί το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Γνωσιακής – Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας το οποίο προσφέρεται από το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Ανήκει στο διδακτικό προσωπικό των προγραμμάτων Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολεγίου στην Αθήνα.

Μαργιώτη Ελένη

Η Ελένη Μαργιώτη είναι Κλινική Νευροψυχολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου της Κλινικής Νευροψυχολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Health Sciences Center, University of Texas, USA. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Υποτροφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στην Εταιρεία Nόσου Alzheimer Αθηνών από το 2007 κι είναι επιστημονικά υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Alzheimer Αμαρουσίου. Έχει διδακτική εμπειρία ως καθηγήτρια σε ιδιωτικά κολέγια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων από το 2013. Επιπλέον, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα (Long Lasting Memories, Epidemiological Study of dementia in Greece – HELIAD) σε συνεργασία με την Α’ Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου από το 2009 μέχρι σήμερα. Το κλινικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου (10031, 10/01/2007 Νομαρχία Φθιώτιδος) κι είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας (ΕΝΨΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας.

Μούγιας Αντώνης

Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Αντώνης Μούγιας, διετέλεσε Επιστημονικά Υπεύθυνος του κέντρου Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» από το 2011 έως το 2019 και είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Μνήμης της ίδιας εταιρείας, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας και Διδάκτωρ του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων στην Ψυχιατρική. Έχει αναπτύξει και είναι υπεύθυνος για δεκάδες παρεμβάσεις που απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους και οι οποίες έχουν ως στόχο την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου του Alzheimer, την απασχόληση των ασθενών με άνοια, την εκπαίδευση των φροντιστών – συγγενών των ασθενών και την μείωση της επιβάρυνσης που προκαλεί η άνοια σε όσους φροντίζουν. Επιπλέον, ο κος Μούγιας έχει παρακολουθήσει ένα διετές ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΕΠΙΨΥ και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του πάνω στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, σε ελληνικά συνέδρια και έχει συνεισφέρει στη συγγραφή βιβλίων και κατευθυντήριων οδηγιών. Ώς Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Πραγματοποιεί ομιλίες στην κοινότητα, ημερίδες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μπιλιάνης Γιάννης

Ο Γιάννης Μπιλιάνης είναι Δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από το οποίο αποφοίτησε το έτος 2016 και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου του Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ethics in Dementia Care” του Πανεπιστημίου KU LEUVEN και εξειδικεύεται σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, έχοντας λάβει την πιστοποίηση «DPO Executive» από την TUV AUSTRIA. Εργάζεται ως Data Protection Officer της Εταιρείας «SOS ΙΑΤΡΟΙ» και ως νομικός σύμβουλος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθηνών. Έχει αρθρογραφήσει για ζητήματα ηθικής στο χώρο της άνοιας και από το 2018 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθηνών.

Παρασκευόπουλος Νότης

Ο Νότης Παρασκευόπουλος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου και μεταπτυχιακός σπουδαστής του Πανεπιστημίου του Χαλ στην Αγγλία στον τομέα της άνοιας. Έχει αναπτύξει και υλοποιεί μαζί με την συνεργάτιδά του Κωνσταντίνα Μαλτέζου το πρόγραμμα θάλλω, όπου με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε η εφαρμογή ενός πρότυπου ψυχαγωγικού μοντέλου στα γηροκομεία και η ενημέρωση προσωπικού και συγγενών πάνω στις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «365 Μέρες Κοντά στην Τρίτη Ηλικία» που περιλαμβάνει την εξήγηση της μεθόδου θάλλω και περισσότερα από 2.500 ερεθίσματα και δραστηριότητες για ηλικιωμένους και άτομα που ζουν με άνοια ενώ από το 2019 είναι και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την νόσο Αλτσχάιμερ. Ακόμη, έχει γράψει και σκηνοθετήσει την παράσταση «Μενεξέδες και ζουμπούλια» που βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων με άνοια.

Είναι συνιδρυτής της εταιρείας seveneleven που ως κύριο σκοπό έχει την προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης των ηλικιωμένων και των ατόμων με άνοια που ζουν τόσο εντός όσο και εκτός γηροκομείων. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σχεδιάζοντας πρότυπες δράσεις αισθητηριακού προσανατολισμού και εικονικής πραγματικότητας που υλοποιούνται στα κατά τόπους γηροκομεία και απευθύνονται σε ανθρώπους που ζουν με άνοια, καθώς και με το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σχεδιάζοντας μία πρότυπη δράση τόσο στους χώρους του μουσείου όσο και ψηφιακά, απευθυνόμενης σε άτομα άνω των 60 ετών συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ήπια διαταραχή γνωστικών λειτουργιών. Το συνολικό έργο της εταιρείας έχει υποστηριχθεί από μεγάλους οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ