Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης «από καρδιάς»
ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Αντιμετωπίζοντας με ευαισθησία τα κοινωνικά θέματα και προβάλλοντας τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει καθιερώσει το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης «από καρδιάς» το οποίο συνάδει με την ευρύτερη φιλοσοφία του Κολλεγίου.

Στόχος των δράσεων που οργανώνει ή αναλαμβάνει είναι η έμπρακτη και πολλαπλή υποστήριξη της κοινωνίας, καθώς και των ανθρωπιστικών φορέων που προσφέρουν στις ευπαθείς ομάδες.

1

Καρδιές για όλους

Στηρίζοντας τη δράση του ανθρωπιστικού φορέα Καρδιές για όλους (Coeurs pour Tous Hellas), για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, προσέφερε μέρος των διδάκτρων από τις εγγραφές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Η πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε με την παράδοση επιταγής ύψους €11.455 στον ιδρυτή του ανθρωπιστικού φορέα «Coeurs pour Tous Hellas – Καρδιές για Όλους», καρδιοχειρουργό Καθηγητή κ. Αυξέντιο Καλαγκό. Από καρδιάς για το παιδί.

2

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2019 το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον Πειραιά διοργάνωσε εκστρατεία με ενημερωτικό χαρακτήρα για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη με τίτλο «Γνωρίζουμε. Προλαμβάνουμε. Ζούμε». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, φοιτητές του Τμήματος, υπό την επίβλεψη της επικεφαλής του προγράμματος σπουδών, προσέφεραν σχετική ενημέρωση και χρήσιμες συμβουλές στο κοινό, μοίρασαν ενημερωτικό έντυπο, ενώ, παράλληλα, διεξήγαγαν έρευνα για τον κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτη με το ειδικό ερωτηματολόγιο FINDRISΚ. Η εκδήλωση τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και την επιστημονική αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) Από καρδιάς για την υγεία.

3

Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar

Με πρωτοβουλία των φοιτητών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου διοργανώθηκε χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό bazaar στα Campus Αμαρουσίου, Πειραιά και Αθήνας με χειροποίητα αντικείμενα, διακοσμητικά και γλυκά. Στο bazaar ήταν διαθέσιμα και τα αναμνηστικά χάρτινα Αστέρια της Ευχής από τον οργανισμό “MΑΚΕ Α WISH”. Τα έσοδα από τα bazaar στήριξαν το έργο 4 διαφορετικών Μ.Κ.Ο.: του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμπαράστασης και Αρωγής Παραπληγικών Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Η Ηλιαχτίδα», του Κέντρου κοινωνικής φροντίδας «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ – Λίλιαν Βουδούρη», του πολυχώρου παιδιών και νέων με αναπηρία, «Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ» και των «Γιατροί του Κόσμου». Τα έσοδα από τα χάρτινα Αστέρια της Ευχής προσφέρθηκαν στο Μake a Wish Ελλάδος. Από καρδιάς για την κοινωνία.

4

FITNESS4ALL

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας 2019, το Τμήμα Προπονητικής και Φυσική Αγωγής της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Πειραιά διοργάνωσε υπαίθρια διαδραστική εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, στην Πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, φοιτητές του Τμήματος προσκαλούσαν περαστικούς να εμπλακούν σε ήπια γυμναστική, ενώ παράλληλα τους ενημέρωναν για τα οφέλη της ήπιας, καθημερινής άσκησης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μοιράστηκε σχετικό ενημερωτικό έντυπο, με συμβουλές των ακαδημαϊκών του Τμήματος. Από καρδιάς για την υγεία.

5

Παροχή δωρεάν υπηρεσιών Λογοθεραπείας και Ποδιατρικής

Στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια η πρώτη πανεπιστημιακή κλινική Λογοθεραπείας στην Ελλάδα η οποία δέχεται περιστατικά για δωρεάν εξέταση σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας (Gold Βραβείο στην κατηγορία «Δεσμός με την Κοινωνία» στα Education Business Awards 2017, ως αναγνώριση του πολυετούς κοινωνικού έργου και της εθελοντικής προσφοράς). Το 2018 συστάθηκε και κλινική Ποδιατρικής η οποία επίσης πραγματοποιεί δωρεάν εξέταση και διάγνωση στα υπερσύγχρονα εξειδικευμένα εργαστήριά του Κολλεγίου. Από καρδιάς για την Υγεία.

6

Special Me, You, All

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργάνωσε την υπαίθρια δράση «Special Me, You, All» στην καρδιά του Πειραιά, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι φοιτητές Ειδικής Αγωγής, Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων ακαδημαϊκών, προσκάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε σύντομες βιωματικές δραστηριότητες με στόχο τη συνειδητοποίηση και την εν συναίσθηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή τα Άτομα με Αναπηρία.Με τη χρήση συγκεκριμένων ερεθισμάτων, το κοινό είχε την ευκαιρία να βιώσει για λίγα λεπτά την καθημερινότητα ενός ατόμου με Τύφλωση, Κινητική Αναπηρία και Κώφωση. Από καρδιάς για την υγεία.

7

Υποτροφίες

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο έχει προσφέρει κατά περιόδους υποτροφίες πλήρους φοίτησης στους οργανισμούς: Παιδικά Χωριά SOS, Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, ΜΚΟ Μ.Α.Ζ.Ι., Σύλλογο «ΣΤΟΡΓΗ», ΣΕΤΕ και «ΤΡΙΤΩΝ» Α.Ο.Αμαρουσίου.

8

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ενθαρρύνει την Ανακύκλωση

Παραμένοντας πιστό στις θεμελιώδεις αρχές του για προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των φοιτητών, των καθηγητών και του μόνιμου προσωπικού του, αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή του για ένα καλύτερο και πιο “πράσινο” περιβάλλον, με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης (γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου) σε κεντρικά σημεία του campus, τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Από καρδιάς για το περιβάλλον.

9

Στήριξη της συναυλίας "Ζωή και Ελπίδα για τα Παιδιά"

Το Κολλέγιο απέδειξε έμπρακτα την ευαισθησία του στηρίζοντας τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “ΑΠΟΣΤΟΛΗ”, μέσω μαζικής αγοράς εισιτηρίων για τη συναυλία που διοργανώθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για τον εμβολιασμό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων παιδιών του Κοινωνικού Ιατρείου Αποστολής. Τα εισιτήρια προσφέρθηκαν στο προσωπικό και το δίκτυο συνεργατών του Κολλεγίου. Από καρδιάς για το παιδί.

10

Ο Τομέας Φυσικοθεραπείας στους SpecialOlympics

Οι φοιτητές του Τομέα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου συμμετείχαν ως εθελοντές στους Παγκόσμιους Αγώνες SpecialOlympics που διεξήχθησαν στην Αθήνα. Οι φοιτητές εκπαιδεύθηκαν από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές του εξωτερικού και στη συνέχεια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κυρίως στους τομείς της φυσικοθεραπείας (FUNFitness) και στην ποδιατρική. Από καρδιάς για την υγεία.

11

Στήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στηρίζει τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ, μέσω διαφήμισης του Κολλεγίου στην ειδική έκδοση του Συλλόγου με τίτλο «Δίνω Αίμα, Σώζω Ζωές». Σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό ως προς την εθελοντική αιμοδοσία και να ενθαρρυνθεί η τόσο αναγκαία για τους συνανθρώπους μας προσφορά αίματος. Από καρδιάς για την υγεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ