Περιεχόμενο σχεδιασμένο με βάση τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στην επιδημιολογία, τη φυσιολογία και τη θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Διαβήτη και Παχυσαρκίας
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύγχρονο εκπαιδευτικό περιεχόμενο
Πρακτική Εκπαίδευση
Βιωματικά εργαστήρια και προσομοιώσεις για την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων σε κλινικές συνθήκες.
Επαγγελματική Ανέλιξη
Εξαιρετικές προοπτικές καριέρας στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ολιστική Προσέγγιση
Έμφαση στην ανθρωποκεντρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών, και κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη των δυο ασθενειών και την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής τους διαχείρισης.
Κορυφαίο Διδακτικό Προσωπικό
Ακαδημαϊκή ομάδα που απαρτίζεται από διακεκριμένους ειδικούς, με πρωτοποριακή γνώση στον τομέα της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Ευκαιρίες Δικτύωσης
Διασύνδεση με κορυφαίους ειδικούς και επαγγελματίες στον τομέα της διαχείρισης του διαβήτη και της παχυσαρκίας, ενισχύοντας τις επαγγελματικές προοπτικές.
Ευέλικτη Εκπαίδευση
Το πρόγραμμα συνδυάζει διαδικτυακή και δια ζώσης εκπαίδευση προσφέροντας ευελιξία.
Διεθνώς Αναγνωρισμένος Τίτλος Σπουδών
Το Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό (Postgraduate Certificate) στον Διαβήτη και την Παχυσαρκία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο απονέμεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Miguel Hernandez.
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συνεργάζεται με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Miguel Hernandez (Ισπανία) και προσφέρει σε επαγγελματίες υγείας τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες στην αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Το Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό (Postgraduate Certificate) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Διαβήτη και Παχυσαρκίας, το οποίο αντιστοιχεί σε 40 μονάδες ECTS, είναι ένα ολοκληρωμένο διεπιστημονικό πρόγραμμα.
Δομημένο σε δύο εξάμηνα, καθένα από τα οποία εστιάζει σε βασική και εξειδικευμένη εκπαίδευση, αντίστοιχα, προσφέρει στους συμμετέχοντες πολυάριθμες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση μέσω εργαστηρίων και προσομοιώσεων, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή των γνώσεων σε ρεαλιστικές συνθήκες.
Έχοντας σχεδιαστεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα (PCDG) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα (PCDE), καλύπτει όλο το φάσμα της θεωρίας, καθώς και τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στην επιδημιολογία, τη φυσιολογία και τη θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Με ισχυρή ανθρωποκεντρική προσέγγιση, το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη φροντίδα των ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τους ψυχολογικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη και τη διαχείριση τους.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ
1
- Επιδημιολογία, Παθοφυσιολογία και Διάγνωση Παχυσαρκίας
- Επιδημιολογία, Παθοφυσιολογία και Διάγνωση Διαβήτη
- Αξιολόγηση του Διαβήτη, της Παχυσαρκίας και των Συνοδών Νοσημάτων
- Ανθρωποκεντρική Εκπαίδευση και Ποιότητα Φροντίδας
- Διαχείριση Κινδύνων και Πρόληψη του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας
- Ψυχολογικές Πτυχές του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας
- Εργαστηριακές δραστηριότητες για τη Βασική Φροντίδα του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας
2
- Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους
- Διαχείριση του Διαβήτη
- Επιπλοκές του Διαβήτη
- Διαβήτης σε Ειδικές Ομάδες
- Ολοκληρωμένη Φροντίδα Διαβήτη και Παχυσαρκίας
- Μεθοδολογία Έρευνας στη μελέτη του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας
- Εργαστηριακές δραστηριότητες για την εξειδικευμένη Φροντίδα του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας
Επαγγελματικές Προοπτικές
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας όπως ιατρούς, νοσηλευτές, διαιτολόγους, διατροφολόγους και φαρμακοποιούς, που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου ή με διάγνωση διαβήτη, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, και επιθυμούν να ενισχύουν την κλινική τους επάρκεια και την ικανότητά στη διαχείριση πραγματικών περιστατικών.
Προϋποθέσεις Εισαγωγής
Για την εισαγωγή σας πρόγραμμα απαιτούνται:
- Εκπαιδευτικό Υπόβαθρο: Πτυχίο στις επιστήμες υγείας ή συναφείς κλάδους (π.χ., Ιατρική, Νοσηλευτική, Διαιτολογία, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική, Βιολογία)
- Επάρκεια Αγγλικής Γλώσσας: Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας (ελάχιστο επίπεδο Β2)
Κριτήρια επιλογής
- Τίτλος και βαθμός πτυχίου
- Συναφή μεταπτυχιακά προσόντα ή πιστοποιήσεις
- Κλινική ή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της υγείας
- Εξαιρετική γλωσσική επάρκεια στα αγγλικά (επιθυμητά επίπεδα C1 ή C2)
- Συστατικές επιστολές από ακαδημαϊκούς ή επαγγελματίες υγείας
- Συνοδευτική επιστολή που αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τους στόχους του υποψηφίου
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Dr. Philippe Richard J. Domeyer Ι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος
Ο Philippe Richard J. Domeyer είναι Γενικός Ιατρός και Βιοστατιστικός με εξειδίκευση στον Διαβήτη και την Παχυσαρκία. Από το 2013 είναι Ακαδημαϊκός Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μέλος του Συμβουλίου της Primary Care Diabetes Europe (PCDE), ιδρυτικός Πρόεδρος της Primary Care Diabetes Greece (PCDG) και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο European General Practice Research Network.
Ο Dr. Domeyer είναι ο βασικός ερευνητής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο «Αξιολόγηση ποιότητας της φροντίδας του διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα: ορισμός δεικτών από την οπτική της πρωτοβάθμιας φροντίδας». Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τον διαβήτη και τις καρδιομεταβολικές παθήσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κρίση, καθώς και παρουσιάσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.
Eπιπλέον, είναι μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Διαβήτη (EUDF) στη Στρατηγική Ομάδα «Αυτοφροντίδα, Τεχνολογία και Ψηφιοποίηση», εκπροσωπώντας την πρωτοβάθμια φροντίδα. Συνέγραψε επίσης το έγγραφο και τη σειρά συστάσεων «Η Υπόσχεση των Ψηφιακών Εργαλείων: Ένας Οδικός Χάρτης για τις Εφαρμογές», το οποίο συντάχθηκε από την ίδια ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Ως ιδρυτικός Πρόεδρος της PCDG, συμμετέχει σε διάφορες εθνικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα του διαβήτη. Είναι επίσης συνιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία», που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández της Ισπανίας και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στην Ελλάδα.
Dr. Domingo-Orozco Beltran Ι Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος
Ο Δρ. Domingo-Orozco Beltran είναι Γενικός Ιατρός στο Ιατρείο Cabo Huertas, Τμήμα Υγείας του San Juan de Alicante στην Ισπανία, και ερευνητής στη Μονάδα Έρευνας του ίδιου τμήματος. Από το 2018 είναι Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Miguel Hernández της Ισπανίας.
Διετέλεσε Τεχνικός Δημόσιας Υγείας επί 12 χρόνια (1986-1995 και 1999-2001) στη Μονάδα Εκπαίδευσης Γενικής Ιατρικής του Alicante, με πλήρη απασχόληση στον σχεδιασμό και τη διδασκαλία προγραμμάτων δημόσιας υγείας και κοινοτικής ιατρικής. Υπήρξε Επίκουρος Καθηγητής (1991-1999) στο Τμήμα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, ενώ από το 2010 έως το 2018 ήταν συντονιστής πρακτικών πρωτοβάθμιας φροντίδας και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Alicante, με πάνω από 800 ώρες διδασκαλίας.
Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην επιδημιολογία του διαβήτη στην επαρχία Alicante, λαμβάνοντας το Εξαιρετικό Βραβείο Διδακτορικής Διατριβής. Έχει καθοδηγήσει περισσότερες από 40 διδακτορικές διατριβές και έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Diabetes Primary Care, καθώς και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Οικογενειακής Ιατρικής WONCA. Συμμετέχει στο ερευνητικό δίκτυο REDIAP για την προαγωγή της πρόληψης και υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της μελέτης ESCARVAL, μιας κοορτής 50.000 ασθενών στην περιοχή της Βαλένθια.
Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στην Οικογενειακή και Κοινοτική Ιατρική στο Νοσοκομείο του Elche μέσω του διαγωνισμού MIR. Έχει Δίπλωμα Δημόσιας Υγείας από το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, καθώς και επιμόρφωση στην επιδημιολογία, τη στατιστική και τη διαχείριση δεδομένων (SPSS). Επιπλέον, κατέχει Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση και Οικονομία της Υγείας.
Υπήρξε συνδιοργανωτής του Εθνικού Συνεδρίου Χρόνιας Φροντίδας το 2011 στη Σεβίλλη. Ήταν μέλος της επιτροπής στρατηγικής της Βαλένθιας για τη φροντίδα (2013) και συντονιστής της εθνικής στρατηγικής φροντίδας χρόνιων παθήσεων (2011-2019). Από το 2015 έως το 2022, ήταν πρόεδρος της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος για τις μη μεταδοτικές ασθένειες της WONCA World.
Διετέλεσε συντονιστής της ερευνητικής ομάδας τηλεϊατρικής για χρόνιες παθήσεις στο έργο Valcronic (2012-2017) και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ti.care για την τηλεϊατρική στην πρωτοβάθμια φροντίδα (2018-). Είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής της Βαλένθια (2018) και από το 2018 ως το 2023 υπηρέτησε ως Αντιπρύτανης Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Miguel Hernández, ενώ από το 2023 είναι Αντιπρύτανης Σχεδιασμού και Κοινωνικής Ευθύνης.
Dr. Francisco Adán
Ο Δρ. Francisco Adán είναι Γενικός Ιατρός, απόφοιτος του 1989. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Κλινικό Νοσοκομείο της Σαραγόσα, Ισπανία.
Ως Επίκουρος Καθηγητής Επιστημών Υγείας, εργάζεται ως Γενικός Ιατρός από το 1991 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ισπανίας και υπηρέτησε ως Διευθυντής Υγειονομικής Περιοχής για δέκα χρόνια. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) στον Διαβήτη από το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández του Elche και στην Καρδιακή Ανεπάρκεια από το Πανεπιστήμιο Francisco de Vitoria στη Μαδρίτη.
Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του δικτύου GDPS (Ομάδα Μελέτης Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα) και από το 2018 ηγείται της ομάδας εργασίας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια. Το 2023 έγινε μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Primary Care Diabetes Europe Society (PCDE).
Ο Fran Adán είναι ιδρυτικός πρόεδρος του Ιδρύματος HTA για την πρόληψη και θεραπεία της Αρτηριακής Υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φροντίδας και Εκπαίδευσης για άτομα με Διαβήτη Τύπου 2 στο Πανεπιστήμιο Francisco de Vitoria, το οποίο διοργανώνεται από το δίκτυο GDPS.
Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών, όπως η PCDE (Primary Care Diabetes Europe), η SED (Ισπανική Εταιρεία Διαβήτη), το δίκτυο GDPS και η SEMERGEN (Ισπανική Εταιρεία Γενικών Ιατρών).
Είναι διακεκριμένος ομιλητής σε εθνικά συνέδρια, συμβουλευτικές επιτροπές και ομάδες ειδικών για τον διαβήτη, καθώς και συγγραφέας πολλών επιστημονικών δημοσιεύσεων. Συμμετέχει σε Οργανωτικές και Επιστημονικές Επιτροπές Ιατρικών Συνεδρίων και είναι υπεύθυνος έργων της Ερευνητικής Ομάδας για τον Διαβήτη του δικτύου GDPS της Αραγονίας, Ισπανία.
Τα κύρια ενδιαφέροντα του Dr. Adán περιλαμβάνουν την έρευνα και την εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με ιδιαίτερη έμφαση στον διαβήτη, την καρδιακή ανεπάρκεια και το καρδιονεφρομεταβολικό σύνδρομο.
Dr. Ana Cebrián
Η Δρ. Cebrián απέκτησε το Πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια το 1995 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Διδακτορικό της στην Ιατρική στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει ολοκληρώσει πολλαπλά Μεταπτυχιακά Διπλώματα στους τομείς του Διαβήτη και της Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στα Πανεπιστήμια Francisco de Vitoria, Βαρκελώνης, Αλκαλά και Βαλένθια.
Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ισπανικής Εταιρείας Διαβήτη και της redGDPS Society (Ομάδα για τον Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα). Συμμετέχει επίσης στην Primary Care Diabetes Europe (PCDE) και είναι Συντονίστρια για την περιοχή της Μούρθια στην Ομάδα Διαβήτη της Ισπανικής Εταιρείας Οικογενειακής Ιατρικής. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Μη Μεταδοτικά Νοσήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Οικογενειακών Ιατρών (WONCA).
Από το 2010, η Δρ. Cebrián ασχολείται ενεργά με την έρευνα στον διαβήτη και έχει συγγράψει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην προαγωγή της γνώσης για τη διαχείριση του διαβήτη.
James Richard Moore
Ο James Richard Moore είναι Νοσηλευτής στην Οικογενειακή και Κοινοτική Υγεία, στο Υγειονομικό Σύστημα της Μούρθια, εργαζόμενος σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Καρθαγένη, Μούρθια, Ισπανία.
Ολοκλήρωσε το Πτυχίο Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια το 2017. Στη συνέχεια, απέκτησε μεταπτυχιακό στην “Έρευνα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα” από το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández του Έλτσε, αποφοιτώντας το 2022. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Ειδικότητας στην Οικογενειακή και Κοινοτική Υγεία. Αυτήν την περίοδο παρακολουθεί ακόμα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη “Δημόσια Υγεία”, στο Ινστιτούτο Υγείας Carlos III και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια.
Από το 2019, εργάζεται ως νοσηλευτής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Υγειονομικό Σύστημα της Μούρθια. Είναι μέλος της Ισπανικής Εταιρείας Διαβήτη και δραστήριο μέλος της Ομάδας Εργασίας για τον Τρόπο Ζωής και τη Θεραπευτική Εκπαίδευση, που αποτελεί μέρος του εθνικού δικτύου GDPS στην Ισπανία. Επιπλέον, είναι μέλος του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας της Μούρθια (IMIB).
Ο James Moore έχει συμμετάσχει στη δημοσίευση πολλών άρθρων σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την έρευνα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, την εκπαίδευση αυτοδιαχείρισης του διαβήτη και τη δημόσια υγεία.
Dr. Fransisco Javier Garcia Soidán
Ο Francisco Javier García Soidán είναι κάτοχος Πτυχίου Ιατρικής και Χειρουργικής και εξειδικευμένος Ιατρός Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής. Με 37 χρόνια κλινικής εμπειρίας, εργάζεται ως Οικογενειακός Ιατρός στο Κέντρο Υγείας του Porriño στην Ποντεβέδρα, Ισπανία.
Ο Δρ. García Soidán είναι Κύριος Ερευνητής της μελέτης PREDAPS, η οποία στοχεύει στη διερεύνηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και αγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με προδιαβήτη, καθώς και στον εντοπισμό παραγόντων που σχετίζονται με αυτούς τους κινδύνους. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στον Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Francisco de Vitoria, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας που ειδικεύονται στη διαχείριση του διαβήτη.
Eίναι ενεργό μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον Διαβήτη της Ισπανικής Εταιρείας Διαβήτη (SED), συμμετέχοντας στην προαγωγή της φροντίδας του διαβήτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα μέσω έρευνας, εκπαίδευσης και κλινικής πρακτικής.
Δρ. Γεωργία Αργυρακοπούλου
Η Δρ. Γεωργία Αργυρακοπούλου είναι Παθολόγος – Διαβητολόγος. Είναι κάτοχος Master of Science (MSc) και διδακτορικού διπλώματος στον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Παχυσαρκία από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος στο Κέντρο Διαβήτη και Μεταβολικής Ιατρικής, Barts and the London. Είναι Διευθύντρια της Μονάδας Διαβήτη και Παχυσαρκίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Έχει βραβευτεί με International Fellowship in Obesity Professional Education (SCOPE) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας και είναι National Fellow της EASO.
Είναι διδάσκουσα σε 3 Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιβλέπει αρκετές μεταπτυχιακές εργασίες στα παραπάνω προγράμματα. Συμμετέχει ως pilot leader της σύμπραξης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ Project ValueCare (Μεθοδολογία βασισμένη στην αξία για ολοκληρωμένη φροντίδα που υποστηρίζεται από ICT).
Έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Παχυσαρκία, τόσο ως συμμετέχουσα όσο και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια. Συμμετέχει σε πολλαπλές κλινικές μελέτες (18) που σχετίζονται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Παχυσαρκία ως κύρια (13) ή υπο-ερευνήτρια (5). Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, στη ρύθμιση της όρεξης, στη φαρμακοθεραπεία της παχυσαρκίας, στη θεραπεία του διαβήτη και στις διαβητικές επιπλοκές.
- Δημοσιεύσεις: 30 σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με κριτές, 977 Citations, h-index: 13
- Περιλήψεις (προφορικές και πόστερ): 41 σε διεθνή συνέδρια και 30 σε ελληνικά συνέδρια σχετικά με το Διαβήτη και την Παχυσαρκία.
Δρ. Αναστασία Γαλανοπούλου
Η γιατρός Αναστασία Θ. Γαλανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και κατάγεται από την Καλαμάτα Μεσσηνίας. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μπρέσια Ιταλίας και κάτοχος του Διετούς Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει Πιστοποιητικό επάρκειας στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική, καθώς και Πιστοποιήσεις από Σεμινάρια Επειγόντων (ILS, ATLS, PHTLS, BLS).
Εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ιατρικής υπηρεσίας υπαίθρου στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης κατά το έτος 2007-2008. Ειδικεύθηκε στον τομέα της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής στο ΠΓΝ Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» από το 2010 έως το 2014. Εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτης μεγάλου ομίλου του ιδιωτικού τομέα, ως ιατρός σε μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και ως ελεγκτής ιατρός της διαχειριστικής εταιρείας ασφαλιστικών εταιρειών “MEDNET” (A Member of Munich Health). Το 2015 διορίστηκε ως Επικουρική ιατρός στην Αθήνα και εν συνεχεία ως Επιμελήτρια Β’ στο Κέντρο Υγείας Γκούρας Κορινθίας, όπου υπηρετεί έως και σήμερα με το βαθμό Επιμελητή Α’.
Κατά το έτος 2023 – 2024 πραγματοποίησε τη Μετεκπαίδευσή της στο αντικείμενο του Σακχαρώδη Διαβήτη στο Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», συνεχίζει να παρακολουθεί τις εργασίες του ιατρείου και να
εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης και είναι μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.
Διαθέτει 23 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχει συμμετοχή σε 149 εργασίες που έχουν παρουσιασθεί σε πανελλήνια συνέδρια και 18 σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει λάβει 19 βραβεία σε πανελλήνια
ιατρικά συνέδρια. Έχει επιτελέσει πρόεδρος σε πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων, καθώς επίσης έχει εκπονήσει πληθώρα διαλέξεων σε πανελλήνια ιατρικά συνέδρια. Είναι συγγραφέας κεφαλαίων σε 3
ελληνικά βιβλία. Έχει άριστη γνώση της αγγλικής και ιταλικής γλώσσας και πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ από την INFOTEST, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα της Certiport και της πιστοποίησης IC3.
Βασίλης Γκιζλής
O Βασίλης Γκιζλής είναι Γενικός/Οικογενειακός γιατρός και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2000 και συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Άσκηση και Υγεία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο ολοκλήρωσε με άριστα και υποτροφία. Ειδικεύτηκε στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική και στον Σακχαρώδη Διαβήτη στη Σχολή του Ε.Κ.Α.Β. και το Τζάνειο Νοσοκομείο
αντίστοιχα.
Επιπλέον, είναι απόφοιτος του μετεκπαιδευτικού προγράμματος «Καρδιομεταβολική Ιατρική», ετήσιας διάρκειας, του Hellenic Healthcare Group. Από τον Μάρτιο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2021 υπηρέτησε στο Περιφερειακό
Ιατρείο Μαυρομματίου του Κέντρου Υγείας Μουζακίου λαμβάνοντας τον βαθμό του Επιμελητή Α’. Κατά τη θητεία του κατείχε τη θέση του Συντονιστή στη 2η ΤΟΜΥ Καρδίτσας, του Περιφερειακού Συντονιστή ΤΟΠΦΥ Καρδίτσας καθώς και του Συντονιστή εκπαίδευσης των ειδικευόμενων Ιατρών Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής του Γ.Ν. Καρδίτσας.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Διαβήτη στην Π.Φ.Υ. και μέλος της Επιτροπής Ιατρών της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της Ε.Δ.Ε. Είναι πιστοποιημένος από τον ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδευτής ενηλίκων καθώς και
εκπαιδευτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης για τα σεμινάρια βασικής και εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής.
Έχει παρουσιάσει πλήθος εργασιών & ομιλιών σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια και λοιπές επιστημονικές συναντήσεις ενώ έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 9 εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών.
Υπηρέτησε εθελοντικά επί σειρά ετών στο Κοινωνικό Ιατρείο του Νομού Καρδίτσας και από τον Δεκέμβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2022 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Καρδίτσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, έχει υπάρξει μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.
Εβίτα Γίτση
Η Εβίτα Γίτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στη «Διαβητολογία και Παχυσαρκία» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Βαθμός: 9,54/10) και Πτυχίο (BSc) στη «Διατροφή και Διαιτολογία», από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Βαθμός: 9,24/10), αποφοιτώντας και από τα δύο με «άριστα» και λαμβάνοντας πολλαπλές διακρίσεις για την ακαδημαϊκή της αριστεία.
Αυτή την περίοδο εργάζεται ως Κλινική Διαιτολόγος στη Μονάδα Διαβήτη και Παχυσαρκίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, παρέχοντας συμβουλευτική σε ασθενείς της κλινικής καθώς και σε ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Παράλληλα, παρακολουθεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα LLL (Lifelong Learning) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) με στόχο την απόκτηση του διπλώματος της ESPEN στην κλινική διατροφή.
Η διεθνής της εμπειρία περιλαμβάνει εκπαίδευση και πρακτική άσκηση στη Νορβηγία (Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν) και στην Ισπανία (Cómocomo School, Μαδρίτη) μέσω του προγράμματος Erasmus+.
Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται σε παρεμβάσεις διατροφής και άσκησης, στη διαχείριση του διαβήτη και στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Πρόσφατα έχει δημοσιεύσει αρκετές εργασίες και περιλήψεις σε αυτούς τους τομείς, ενώ έχει παρουσιάσει το έργο της σε εθνικά συνέδρια.
Δρ. Αναστάσιος Κουτσοβασίλης
Ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσοβασίλης ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στην Α’ Παθολογική Κλινική, στο “Τζάνειο” Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, όπου και παρέμεινε για δύο επιπλέον έτη ως Επικουρικός Επιμελητής Β’ στο Διαβητολογικό Κέντρο.
Τα τελευταία έτη εργάζεται ως Επιμελητής Διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά.
Υπεύθυνος του Ιατρείου Λιπιδίων από το 2017. Υπεύθυνος του Ιατρείου Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από το 2019 και, από το 2023, υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά.
Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Βιοστατιστικής του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 300 εργασίες σε Ελληνικά Ιατρικά Συνέδρια εκ των οποίων 32 έχουν βραβευθεί και περισσότερες από 100 εργασίες σε Συνέδρια του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 32 ιατρικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή περιοδικά και έχω συμμετάσχει και στην συγγραφή 24 Ιατρικών βιβλίων (με τη συγγραφή 58 κεφαλαίων), καθώς και στην έκδοση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο τριών Ιατρικών Εταιρειών και είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταβολικής Ιατρικής. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής, πρόεδρος ή συντονιστής σε περισσότερες από 150 επιστημονικές εκδηλώσεις και σεμινάρια και έχει λάβει μέρος σε 25 διεθνείς, πολυκεντρικές μελέτες. Τα τελευταία πέντε έτη είναι διδάσκων σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ευθυμία Μανδαλάκη
Η Ευθυμία Μανδαλάκη είναι παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου
Αθηνών (1985-1992) και έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας από το ΝΙΜΤΣ (2000). Εξειδικεύθηκε στο γνωστικό αντικείμενο του Σακχαρώδη Διαβήτη, παθήσεων Διαβητικού Ποδιού και Παχυσαρκίας στο Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ «Λαϊκό» (2001). Έχει εργαστεί ως άμισθη Επιστημονική Συνεργάτιδα στο ιατρείο Μεταβολικών Παθήσεων ΠΑΓΝΗ (2002), Υπεύθυνη Διαβητολογικού Ιατρείου Νομαρχιακής Μονάδας ΙΚΑ Ηρακλείου Κρήτης (2005-2013) και άμισθη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΗ «Βενιζέλειο» (2013-2016).
Aπέκτησε τον τίτλο της εξειδίκευσης στο Σακχαρώδη διαβήτη, το 2021, από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και, από το 2021 έως και το 2023, υπηρέτησε ως παθολόγος-διαβητολόγος, στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου Κρήτης.
Ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Nεότερες μέθοδοι και τεχνολογίες στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη” του ΑΠΘ (2019- 2021).Από τον Φεβρουάριο του 2024 υπηρετεί ως επιμελήτρια Α’ στο Διαβητολογικό Κέντρο ΒΓΝ Ηρακλείου. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια, ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη ως ακροάτρια, ως ομιλήτρια και ως εκπαιδεύτρια. Έχει λάβει μέρος σε 4 πολυκεντρικές μελέτες.
Γιάννης Παπαβασιλείου
Ο Γιάννης Παπαβασιλείου είναι ψυχολόγος (BSc University of Hertfordshire) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία της Υγείας (MSc University of Surrey). Είναι κάτοχος του Advanced Diploma στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής), διατηρώντας πλέον το γραφείο του στην Αθήνα. Μετά το πέρας των σπουδών του απέκτησε πείρα σε διάφορα κλινικά πλαίσια όπου εργάστηκε ως Ψυχολόγος Υγείας μαζί με άτομα που είχαν διάγνωση για καρκίνο (Royal Surrey County Hospital), σακχαρώδη διαβήτη (Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός) και εθισμό σε ουσίες (Ο.ΚΑ.ΝΑ. – Μονάδα Εφήβων / Νέων Αθήνας «Ατραπός»).
Έχει εργαστεί στη Μ.Κ.Ο. «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού», όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη ποικίλλων προγραμμάτων για κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, μετανάστες, θύματα έμφυλης βίας ή / και ρατσιστικών συμπεριφορών) και για την προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λίγα χρόνια αργότερα θα απασχοληθεί και στη Μ.Κ.Ο. «Πανελλήνια Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών Νοητικά Υστερούντων» για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού έργου. Παράλληλα εκτελούσε για 3 χρόνια το ρόλο του διαχειριστή προγράμματος για την ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα «Live Without Bullying – Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό», όπου διοργάνωνε και συμμετείχε σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και ενημερώσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Ελλάδας όσον αφορά το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, όπως επίσης και σε εκπαιδευτικές δράσεις για την διεπιστημονική ομάδα του έργου.
Έχει εργαστεί ως καθηγητής σε μαθήματα ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών την περίοδο 2020-2023, όπου δίδασκε τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις σχολές Υγείας (στα τμήματα Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας) και Ψυχολογίας. Επιπροσθέτως επόπτευε πτυχιακές εργασίες και διπλωματικές εργασίες των φοιτητών. Έχει συμμετάσχει σαν ομιλητής σε πληθώρα σεμιναρίων και ημερίδων, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης καθώς επίσης είχε και την τιμή να παρουσιάσει και στα πρώτα δύο Διεθνή Διεπιστημονικά Συνέδρια Αποκατάστασης το 2022 και το 2023, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.
Δρ. Αθανασία Κ. Παπαζαφειροπούλου
Η Δρ. Αθανασία Κ. Παπαζαφειροπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Βιοστατιστικής και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο το Σακχαρώδη Διαβήτη. Από το 2006 έως το 2010, ειδικεύθηκε στον τομέα της Εσωτερικής Παθολογίας στην Γ’ Παθολογική Κλινική του ΓΝΠΝ «Άγιος Παντελεήμων».
Από το 2014 είναι Επιμελήτρια Α’ του Α’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο» και από το 2016 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Το 2020 της χορηγήθηκε ο τίτλος της εξειδίκευσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη από του Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Έχει 78 δημοσιεύσεις σε διεθνή και 143 σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά ενώ έχει διατελέσει κριτής σε 121 διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχει συμμετοχή σε 437 εργασίες, που έχουν παρουσιασθεί σε πανελλήνια συνέδρια, και σε 121 εργασίες σε διεθνή συνέδρια, και έχει λάβει 44 βραβεία σε πανελλήνια ιατρικά συνέδρια. Είναι συγγραφέας 134 κεφαλαίων σε ελληνικά βιβλία και 8 κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα βιβλία με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη. Τέλος, έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και πρόεδρος σε πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων και έχει λάβει μέρος σε 34 διεθνείς, πολυκεντρικές μελέτες
Δρ. Νικόλαος Παπάνας
Ο Δρ. Νικόλαος Παπάνας είναι Καθηγητής Παθολογίας- Σακχαρώδους Διαβήτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι επικεφαλής του Διαβητολογικού Κέντρου –Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (πάνω από 10.000 αναφορές). Είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού The International Journal of Lower Extremity Wounds, και επιπλέον, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 90 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, είναι αρχισυντάκτης του ελληνικού περιοδικού «Ανασκόπηση Παραγόντων Καρδιομεταβολικού Κινδύνου» ενώ έχει γράψει ως guest editor σε 9 ειδικά τεύχη διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες παρουσιάσεις σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ιατρικά συνέδρια και έχει προσκληθεί επανειλημμένα ως κριτής σε ιατρικά περιοδικά. Έχει δώσει διαλέξεις σε 15 χώρες του εξωτερικού.
Έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, και επί του παρόντος, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομάδας Μελέτης για τον Διαβήτη και το Νευρικό Σύστημα της Γερμανικής Εταιρείας Διαβήτη (DDG). Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της. Σήμερα, είναι Αντιπρόεδρος της ΕΔΕ.
Επιπλέον, είναι Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού (DFSG, www.dfsg.org ). Μέχρι πρόσφατα, ήταν και Αντιπρόεδρος του οργανισμού D-FOOT INTERNATIONAL (https://d-foot.org). Είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Γερμανικό Κέντρο Διαβήτη στο Ντίσελντορφ και Επίτιμο Μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Διαβήτη και της Ουγγρικής Εταιρείας Διαβήτη. Από τον Ιούνιο του 2024, είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντροευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη (CEDA).
FAQ
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, διαιτολόγους και φαρμακοποιούς, που εργάζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα και φροντίζουν ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ή διαγνωσμένους με διαβήτη και παχυσαρκία.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής;
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πτυχίο στις επιστήμες υγείας (π.χ. Ιατρική, Βιολογία, Νοσηλευτική, Διαιτολογία), γνώση της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 και σχετική επαγγελματική εμπειρία ή ερευνητικό υπόβαθρο.
Ποια είναι η διάρκεια του προγράμματος;
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος;
Οι φοιτητές θα αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, όπως τις τελευταίες επιλογές θεραπείας, στρατηγικές κεντροθετημένες στον ασθενή και πρακτικές δεξιότητες για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πώς διαμοιράζεται το περιεχόμενο ανά εξάμηνο;
Το πρώτο εξάμηνο καλύπτει την βασική εκπαίδευση στον διαβήτη και την παχυσαρκία, ενώ το δεύτερο εξάμηνο προσφέρει προχωρημένη εκπαίδευση. Τα θέματα περιλαμβάνουν την επιδημιολογία, την εκπαίδευση των ασθενών, τη διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας και εξειδικευμένες στρατηγικές φροντίδας.
Πώς πραγματοποιείται η εκπαίδευση;
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ένα μικτό μοντέλο μάθησης με διαδικτυακές και δια ζώσης ενότητες, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων για πρακτική εμπειρία. Τα μαθήματα και το υλικό είναι διαθέσιμα για εξ αποστάσεως μελέτη, προσφέροντας ευελιξία για τους επαγγελματίες.
Ποιοι διδάσκουν στο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα διδάσκεται από έμπειρους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Miguel Hernandez, ακαδημαϊκούς του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, και γιατρούς του Ε.Σ.Υ., με επιστημονικό υπόβαθρο στην Γενική Ιατρική, Διαβητολογία, Διαιτολογία, Ψυχολογία Υγείας κ.α..
Υπάρχουν εξετάσεις;
Ναι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τελική γραπτή εξέταση στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου, η οποία αποτελείται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, εστιάζοντας σε πρακτικές πτυχές της φροντίδας διαβήτη στην κλινική πρακτική.
Ποιος είναι ο τίτλος σπουδών που δίδεται με την επιτυχή ολοκλήρωση;
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι φοιτητές λαμβάνουν το Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό (Postgraduate Certificate) στον Διαβήτη και την Παχυσαρκία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο απονέμεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Miguel Hernandez. Το πιστοποιητικό αντιστοιχεί σε 40 μονάδες ECTS.
Πότε ξεκινά το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα ξεκινά στις 8 Ιανουαρίου 2025.
Πώς θα επηρεάσει το πρόγραμμα την επαγγελματική μου πρακτική;
Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που θα αποκτήσει ο συμμετέχων θα του επιτρέψουν να παρέχει ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη φροντίδα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς και ανταποκρινόμενος σε μια κρίσιμη ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Ποιο είναι το συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο;
Το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández του Έλτσε (UMH) αναγνωρίζεται ως μία από τις αξιόλογες ιατρικές σχολές στην Ισπανία, ιδιαίτερα γνωστό για την έρευνά του στις επιστήμες υγείας και σε εξειδικευμένα πεδία όπως ο διαβήτης, η νευροεπιστήμη και η βιοτεχνολογία.
Υπάρχει η δυνατότητα Υποτροφίας;
Ναι!