28.03.2023
ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Εκπαιδευτικές επισκέψεις για φοιτητές Ναυτιλιακών σπουδών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Η Σχολή Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με κομμάτια της ναυτικής ιστορίας.

 

Με στόχο την επαφή με φορείς που εκπροσωπούν την ιστορία της Ναυτιλίας, προπτυχιακοί φοιτητές από τα Τμήματα Ναυτιλιακών Σπουδών των Campuses Αμαρουσίου και Πειραιά πραγματοποίησαν δύο σημαντικές εκπαιδευτικές επισκέψεις. Αμφότερες διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Σχολή Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Η πρώτη επίσκεψη αφορά στο πλωτό μουσείο “Hellas Liberty”. Πρόκειται για πρώην πολεμικό πλοίο, το οποίο -πλέον- είναι ανοιχτό στο κοινό ως χώρος μνήμης και ιστορίας και βρίσκεται ελλιμενισμένο στον Πειραιά. Μαθαίνοντας την ιστορία του Hellas Liberty καταλαβαίνει κανείς τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα συγκεκριμένα πλοία στην ανασυγκρότηση του ελληνικού εμπορικού στόλου και της ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο, αφού από τα 2720 περίπου πλοία Liberty που κατασκευάστηκαν έχουν απομείνει πλέον μόνο τρία, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Αμερική.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη των φοιτητών στο “Hellas Liberty”

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Hellas Liberty οι φοιτητές είδαν ντοκουμέντα και video της ιστορίας του πλοίου, από τη δημιουργία και την πορεία του μέχρι την εξέλιξη του και τον τρόπο αξιοποίησής του στη σύχγρονη εποχή. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι πλοίαρχοι στο παρελθόν, αλλά και την έκθεση φωτογραφίας με 100 ακόμα Liberty πλοία. Επισκέφτηκαν και γνώρισαν χώρους του πλοίου τόσο στο κατάστρωμα, όσο και στο μηχανοστάσιο ώστε να διαμορφώσουν άποψη για όσα διδάσκονται θεωρητικά στη σχολή. Τέλος, πρώην ναυτικοί που συντόνισαν την ξενάγηση, ενημέρωσαν τους φοιτητές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του.

Τονίζεται ότι το πλοίο “Hellas Liberty” και οι δραστηριοτητές του θα αποτελέσει μέρος της κύριας επαγγελματικής τους δραστηριότητας, αποφοιτώντας από το πρόγραμμα ναυτιλιακών σπουδών που παρακολουθούν οι φοιτητές.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη των φοιτητών στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Εμπορικής Ναυτιλίας που βρίσκεται επίσης στον Πειραιά. Εκεί, οι φοιτητές παρακολούθησαν βίντεο πάνω σε θέματα εξέλιξης των πλοίων, είδαν σχετικά εκθέματα και περιηγήθηκαν στη ναυτική βιβλιοθήκη.

Στο ίδιο πλαίσιο επιμόρφωσης επί των πλοίων, της εξέλιξης και της γενικότερης ιστορίας τους, ακολούθησε ακόμα μια δράση. Οι φοιτητές επισκέφθηκαν το πλωτό μουσείο “Νεράϊδα” όπου ξεναγήθηκαν. Παράλληλα, μέσα από εξαιρετικό και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη δράση του κ. Λάτση στον χώρο της ναυτιλίας.
Στη συνέχεια, οι φοιτητές περιηγήθηκαν στο κατάστρωμα και ξεναγήθηκαν στη γέφυρα του πλοίου από τον καπετάνιο. Επιπλέον παρακολούθησαν διαδραστικές ομιλίες από στελέχη της εταιρίας Privatsea του ομίλου Λάτση που δραστηριοποιείται στον εξειδικευμένο τομέα του yacht management. Οι ομιλητές ανέλυσαν τις βασικές αρχές, τον τρόπο λειτουργίας, καθώς και τις δράσεις μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση πολυτελών σκαφών αναψυχής, εστιάζοντας στις προκλήσεις που προκύπτουν κατά περιόδους (όπως π.χ. η περίοδος του Covid-19).

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη των φοιτητών στο πλωτό μουσείο “Νεράϊδα”

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις να αποτελούν σταθερά μέρος των προγραμμάτων σπουδών του Μητροπολιτικού καθώς παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον κλάδο του γνωστικού αντικειμένου τους, να αντλήσουν έμπνευση και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και την επικαιρότητα.

Περισσότερα για το “Hellas Liberty”:

Το συμβολικό όνομα “Liberty” δόθηκε σε μια κατηγορία φορτηγών πλοίων 10000 τόνων περίπου, τα οποία σχεδιάστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατασκευάστηκαν σε ναυπηγεία των ΗΠΑ, με σκοπό να καλύψουν την ανάγκη των συμμαχικών δυνάμεων σε κάθε είδος αγαθών όπως πολεμικά οχήματα, τρόφιμα στρατιωτών και άλλα απαραίτητα εφόδια στη μάχη κατά των Ναζί. Μετά τη λήξη του πολέμου, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει ως εφεδρικά κάποια από αυτά τα πλοία, ενώ τα υπόλοιπα διατέθηκαν προς πώληση σε τρίτες χώρες. 98 τέτοια πλοία αποκτήθηκαν από Έλληνες εφοπλιστές, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην ανάδειξή της σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες θαλάσσιες δυνάμεις.

 

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ