9ο Συμπόσιο Έρευνας & Καινοτομίας Φοιτητών (Σ.Ε.Κ.Φ.) του Μητροπολιτικού Κολλεγίου
Επενδύοντας στη νέα γένια, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργάνωσε για 9η συνεχή χρονιά το Συμπόσιο Έρευνας και Καινοτομίας Φοιτητών, προσφέροντας σε φοιτητές και απόφοιτους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες, τις καινοτομίες, τις θεωρητικές και πειραματικές έρευνες τους και, τελικά, να βραβευτούν γι’ αυτές.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συμποσίου Έρευνας και Καινοτομίας Φοιτητών, Deputy Principal Research and Innovation και Διευθυντής του Campus Θεσσαλονίκης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Δρ. Ευάγγελος Κονταξάκης, τονίζοντας τον αντίκτυπο που έχει αυτός ο θεσμός τόσο για την προαγωγή των επιστημών, όσο και για τους ίδιους τους φοιτητές, την προσωπική τους ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη.
To 9o Σ.Ε.Κ.Φ. πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το κεντρικό θέμα και τίτλος της φετινής στρογγυλής τράπεζας ήταν: «Έρευνα-Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα: Ο ρόλος των Πανεπιστημίων στο οικοσύστημα καινοτομίας». Η συζήτηση φιλοξένησε εξέχουσες προσωπικότητες, ανώτατα στελέχη και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι μοιράστηκαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία, ξεχωρίζοντας με τις τοποθετήσεις και το καινοτόμο πνεύμα τους. Συγκεκριμένα, καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ.
◼ Σταύρος Μαντζανάκης, Υπεύθυνος ONE STOP LIAISON OFFICE Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
◼ Professor Koula Asimakopoulou, Associate Dean Research and Knowledge Exchange, Faculty
of Health and Life Sciences, Oxford Brookes University
◼ Dr. Raafat Saade, Senior Editor in Chief, JDIH, Beijing Institute of Technology, China, Founder
of the International Network of Digital Innovation Research and Education (INDIRE)
◼ Στέλλα Μπεζεργιάννη, Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ)
& Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
◼ Σταύρος Μαντζανάκης, Υπεύθυνος ONE STOP LIAISON OFFICE Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Βρείτε το πρόγραμμα ομιλιών & δράσεων του Σ.Ε.Κ.Φ. 2024 ΕΔΩ
Δίνοντας φωνή στη νέα γενιά και στις ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο!
Λίγα λόγια για το Σ.Ε.Κ.Φ.:
Στο Σ.Ε.Κ.Φ., τον ετήσιο θεσμό του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, φοιτητές και απόφοιτοι του Κολλεγίου απ’ όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις ιδέες τους, να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους έργο, να μοιραστούν και να αναπτύξουν τη δική τους πρωτοποριακή σκέψη. Αυτό μπορεί να είναι ένα application, ένα video game, μια ιδέα για ένα προϊόν ή υπηρεσία κ.α.
Επιπλέον, το Συνέδριο φιλοξενεί ομιλίες με ενδιαφέρον και επίκαιρο περιεχόμενο από επιτυχημένους επαγγελματίες, startuppers και entrepreneurs από διαφορετικά επιστημονικά πεδία ώστε κάθε συμμετέχων να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις και το μέλλον του κλάδου του.
Βραβεία Σ.Ε.Κ.Φ.
Μια από τις πιο λαμπερές στιγμές του θεσμού είναι η Τελετή Απονομής Βραβείων για τις καλύτερες ιδέες. Στο Σ.Ε.Κ.Φ. απονέμονται τα εξής βραβεία:
- Βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας
- Βραβείο Καλύτερης Καινοτόμου Εργασίας
Οι εργασίες κρίνονται με βάση την πρωτοτυπία, την επάρκεια και την παρουσίαση στο Συμπόσιο.
Η φετινή διοργάνωση παρακολούθησαν φοιτητές από όλες τις Σχολές, καθώς και ενδιαφερόμενοι, είτε με φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο του Campus Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική στρογγυλή τράπεζα, είτε διαδικτυακά. Το Σ.Ε.Κ.Φ.
Oops! We could not locate your form.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Δημήτρης Παπαστεργίου
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε το 1973 στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας, ενώ διατηρεί δυνατούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο Πολυμέσων του ΕΜΠ. Το 2001 κατασκεύασε και παρουσίασε μαζί με ομάδα συνεργατών του την πρώτη ολοκληρωμένη σελίδα για το Νομό Τρικάλων, το 3kala.gr. Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Η/Υ στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software). Το 2007 μπήκε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 300 ιδιωτικά έργα ΑΠΕ. Η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε το 2002, με την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επανεξελέγη το 2006 και το 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Επανεξελέγη Δήμαρχος το 2019 και, την ίδια χρονιά, εξελέγη και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Από τον Ιούνιο του 2023 είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάξιμος Σενετάκης
Υφυπουργός Ανάπτυξης
Dr. Raafat Saade
Senior Editor in Chief, JDIH, Beijing Institute of Technology, China - Founder of the International Network of Digital Innovation Research and Education (INDIRE)
Μετά το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Concordia, ο Dr. Saade τιμήθηκε με το βραβείο “Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada”, το οποίο ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. Μετά από 21 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Concordia, το 2021, ο Dr. Saade εντάχθηκε στο Institute of Technology (BIT) στο πανεπιστήμιο του Πεκίνο, ως καθηγητής. Ο Dr. Saade διαθέτει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας συμβουλευτικής στη βιομηχανία και σε διεθνείς έργα από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης του Καναδά και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Ο Dr. Saade είναι πολυδιάστατος και έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, σε διάφορους τομείς. Έχει επιβλέψει πολλούς φοιτητές MBA, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και αυτή την περίοδο εισάγει μια νέα μεθοδολογία για την έρευνα των διδακτορικών φοιτητών. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μεθοδολογία, όλοι οι διδακτορικοί φοιτητές του Dr. Saade ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους πριν από τον χρόνο που είχε οριστεί από τη διοίκηση δημοσιεύοντας άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών. Είναι ιδρυτής της Διεθνούς Ψηφιακής Έρευνας και Εκπαίδευσης Καινοτομίας (INDIRE), η οποία έχει μεγάλη εστίαση στην έρευνα και ανάπτυξη των διδακτορικών φοιτητών και η οποία διοργανώνει τον πρώτο ετήσιο συνέδριο της στη Χαλκιδική, στις 1 Ιουλίου 2024.
Τίτλος Ομιλίας: Strategic Innovation of Graduate Research
Professor Κούλα Ασημακοπούλου
Κοσμήτορας Έρευνας και Ανταλλαγής Γνώσης, Σχολή Επιστημών Υγείας και Ζωής, Πανεπιστήμιο Oxford Brookes
Η Κούλα Ασημακοπούλου είναι πτυχιούχος ψυχολόγος υγείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές με άριστα στην Ψυχολογία το 1995, έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD) στην Ψυχολογία της Υγείας το 2001 και έκτοτε έχει εργαστεί στον ακαδημαϊκό χώρο, στην κλινική πρακτική και στη βιομηχανία. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας και Κοσμήτορας Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Oxford Brookes. Σ
Συμβουλεύει τακτικά τη βιομηχανία σε θέματα που σχετίζονται με την αλλαγή συμπεριφοράς. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες και παρουσιάζει τακτικά σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Εμφανίζεται επίσης τακτικά στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον εθνικό και διεθνή Τύπο του Ηνωμένου Βασιλείου, δίνοντας συμβουλές για θέματα σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς.
Τίτλος Ομιλίας: Ερευνητική Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Ψυχολογική έρευνα σε ένα περιβάλλον φαρμακευτικής βιομηχανίας
Νικόλαος Τζόλλας
Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ο Νικόλαος Τζόλλας γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1981 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Χημεία με εξειδίκευση την Χημική Ανάλυση και το Περιβάλλον στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απέκτησε την πρώτη εργασιακή του εμπειρία σε Βιομηχανία Τροφίμων ως Αναλυτικός Χημικός. Ταυτόχρονα, ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Προχωρημένη Χημική Ανάλυση. Το 2013 έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε διάφορες θέσεις ευθύνης σε βιομηχανίες Τροφίμων, Αναλυτικά εργαστήρια, Ερευνητικά προγράμματα και ως εκπαιδευτής Ενηλίκων σε προγράμματα δια Βίου Μάθησης. Το 2019 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχοντας πάνω από 15 έτη προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και έχοντας αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα στον κλάδο των Τροφίμων, το 2019 εκλέγεται Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε σημαντικές θέσεις ευθύνης, όπως Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΚΜ σε θέματα Καινοτομίας, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΚΜ, Μέλος Διοικητικών επιτροπών της ΠΚΜ, μέλος ΔΣ Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών. Στις Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 επανεξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος και ορίστηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη
Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ), Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Η Στέλλα Μπεζεργιάννη είναι διευθύντρια ερευνών και επικεφαλής της ομάδας υδρογονοεπεξεργασίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), εστιάζοντας στην ανάπτυξη και εντατικοποίηση νέων πρωτοπόρων τεχνολογικών για την παραγωγή καυσίμων και χημικών χαμηλού άνθρακα καθώς και e-καυσίμων. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες χρηματοδοτούνται από ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, καθώς και από ιδιωτικά συμβόλαια με επιχειρήσεις εντός και εκτός ΕΕ. Είναι συγγραφέας πληθώρας επιστημονικών δημοσιεύσεων σε τεχνικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων καθώς και μονογραφίες. Η Στέλλα είναι σήμερα Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι και μέλος πολλών επιστημονικών και τεχνολογικών επιτροπών συμπεριλαμβανομένου της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων. Η Στέλλα είναι χημικός μηχανικός με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Lehigh στις ΗΠΑ και πτυχίο από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αξιοσημείωτη βιομηχανική εμπειρία από τη ExxonMobil, FMC Incorporation και Air Liquide.
Σταύρος Μαντζανάκης
Υπεύθυνος ONE STOP LIAISON OFFICE Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Ο Σταύρος Μαντζανάκης, με περισσότερα από 25 χρόνια διευθυντικής εμπειρίας σε διάφορες εταιρείες και ιδρύματα, είναι Διευθύνων Σύμβουλος, ιδρυτικός εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Καινοτομίας της Helenos Consulting, συμβουλευτικής εταιρείας παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, που εστιάζει σε μελέτες Μελλοντικών Εξελίξεων (Futures Studies), Στρατηγικό και Χρηματοικονομικό Σχεδιασμό και Καινοτομία.
Στην επαγγελματική του καριέρα, έχει αναλάβει καίριους ρόλους, όπως Επικεφαλής Τεχνικός Εμπειρογνώμονας για το Γραφείο Διασύνδεσης Μιας Στάσης (One Stop Liaison Office) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ηγήθηκε προτάσεων περιφερειακής στρατηγικής και συνδυασμού πολιτικών και συνεργάστηκε σε πολυάριθμες πρωτοβουλίες για το οικοσύστημα καινοτομίας. Επιπρόσθετα, έχει συνεισφέρει ως αξιολογητής για το πρόγραμμα SME instrument της ΕΕ και επιπρόσθετα κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην Thermi S.A. για 2,5 χρόνια. Η Thermi Α.Ε. είναι μια εξέχουσα θερμοκοιτίδα καινοτομίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες θερμοκοιτίδες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στα διαπιστευτήριά του, επιπλέον, ο κος Μαντζανάκης έχει διατελέσει καθηγητής στο διεθνές πρόγραμμα Certified Future Strategist Program στη Στοκχόλμη. Κατέχει MBA στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά, Executive Master στις «Ψηφιακές Πόλεις» και πτυχίο Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Δρ. Γιώργος Ευθυμίου
Lecturer in Microbiology, Centre for Biomedicine, Hull York Medical School
Ο Δρ. Γεώργιος Ευθυμίου είναι λέκτορας μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hull, στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη και στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Surrey (Μεγάλη Βρετανία) το 2003, είναι κάτοχος master από το Imperial College του Λονδίνου, master παιδαγωγικής από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde και διδακτορικού τίτλου στην εφαρμοσμένη μοριακή μικροβιολογία από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Ακόμα, έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Γέηλ (ΗΠΑ) και του Surrey. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα προβιοτικά, στα φυσικά αντιμικροβιακά προϊόντα και τις μικροβιακές κοινότητες. Επιπλέον, γράφει τακτικά για επίκαιρα επιστημoνικά θέματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Τίτλος Ομιλίας: Probiotic bacterial subunits drive immunoregulatory response in host innate and adaptive immunity
Εμμανουήλ Μπελιμπασάκης
Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Πολεοδομία-Χωροταξία, Επιστημονικός Συνεργάτης Γραφείου Πρωθυπουργού (Τομέας Θεσ/νίκης), Γενικός Γραμματέας στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ο Εμμανουήλ Μπελιμπασάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Πολεοδομία- Χωροταξία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2011 διατηρεί τεχνικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη εμπειρία σε μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών έργων. Παράλληλα, έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στο Υ.ΜΑ.Θ. σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς σε άλλες σημαντικές εταιρίες (ΔΕΘ- HELEXPO, ΑΝΕΘ) με ποικίλες αρμοδιότητες, ενώ είναι επίσης Ενεργειακός Επιθεωρητής, Ελεγκτής Δόμησης, Τακτικό μέλος Σ.ΕΚ.Ε. και Μελετητής Δημοσίων Έργων Ά τάξης. Συμμετέχει ενεργά στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ, ως εκλεγμένο μέλος της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ από το 2016, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, ενώ αποτελεί το σύνδεσμο της ΔΕ με τη Μόνιμη Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ, ενώ από το 2023 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Γραφείου Πρωθυπουργού (Τομέας Θεσ/νίκης).
Τίτλος Ομιλίας: Καινοτομία και Έρευνα στον Ελληνικό Τεχνικό Κλάδο
Κατερίνα Νενέρογλου Πεταλωτή
Παιδαγωγός, Reggio Emilia inspired, Montessori teacher 3-6 diploma, Forest School Leader
Η Κατερίνα Νενέρογλου Πεταλωτή σπούδασε στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της φοίτησε στο Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen του Βελγίου, ενώ έκανε την πρακτική της άσκηση στο “Il Pratone ex I.P.P.A.I.” Genova της Ιταλίας. Ασχολήθηκε με τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς παρευρέθηκε για εκπαίδευση σε Μοντεσσοριανά σχολεία (Ιταλία) και σχολεία Φρενέ (Βέλγιο). Για πρώτη φορά συμμετείχε στο International study group “Dialogues on Education” του Reggio Emilia το 2010 και έκτοτε έχει αναπτύξει ένα σταθερό διάλογο με το Reggio Children. Από το 2021, σε συνεργασία με το Reggio Children, ίδρυσε το Institute Reggio Greece. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος “Μ.Α. Interior Design / Child Care Design” στο University of Central Lancashire, ενώ πραγματοποίησε τις σπουδές της στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος του διπλώματος Montessori Early Childhood Teacher Diploma του North American Montessori Center, κάτοχος διπλώματος του ΑΜΙ 3-6 ετών, ενώ έχει παρακολουθήσει την εκπαίδευση βοηθών του AMI 6-12 ετών. Κατέχει, επίσης, τον τίτλο του Forest School Leader.
Τίτλος Ομιλίας: Η περίπτωση του Reggio Emilia στην Ελλάδα
Βασίλης Κεχαγιάς
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
Δρ. Χριστίνα Κουτσούμπα
Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών με εξειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Έκτακτη Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Η Δρ. Χριστίνα Κουτσούμπα, PhD, είναι Επιστήμονας Υπολογιστικής Όρασης και Τεχνητής Νοημοσύνης, με καινοτόμο έργο στην επεξεργασία ιατρικών εικόνων και την εφαρμογή μεθοδολογιών βαθιάς μάθησης. Με περισσότερο από δεκαετή εμπειρία στην ακαδημία και τη βιομηχανία, η Δρ. Κουτσούμπα έχει ηγηθεί πρωτοποριακών ερευνητικών πρωτοβουλιών σε κορυφαία ιδρύματα. Το διάστημα 2018-2019 πραγματοποίησε έρευνα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και στο τμήμα Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Boston Children’s Hospital των ΗΠΑ. Το 2018 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το τμήμα Πληροφορικής και το Ινστιτούτο Ιατρικής Ρομποτικής Hamlyn του Πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου. Η μεταδιδακτορική και διδακτορική της έρευνα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων αλγορίθμων επεξεργασίας ιατρικής εικόνας για τη διερεύνηση της λειτουργίας της καρδιάς και τη διάγνωση καρδιοπαθειών.
Από το 2019, εκπονεί έρευνα και ανάπτυξη σε έργα Όρασης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης σε νεοφυείς εταιρείες της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Οι καινοτόμες συνεισφορές της καλύπτουν ποικιλία εφαρμογών συμπεριλαμβανομένων της αναγνώρισης deepFakes, της κατανόησης εγγράφων και της αξιολόγησης ποιότητας. Σήμερα εργάζεται ως έκτακτη Επίκουρη καθηγήτρια στο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα συνεχίζει την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τίτλος Ομιλίας: ΑΙ research applications in Healthcare
Βαγγέλης Άνθιμος
Σκηνοθέτης/Διευθυντής Φωτογραφίας
Ο Βαγγέλης Άνθιμος γεννήθηκε το 1986 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μετακόμισε στη Γερμανία για να σπουδάσει Κινηματογράφο στη φημισμένη Filmakademie Baden-Württemberg. Σπούδασε επίσης ένα χρόνο στο μάθημα Κινηματογραφίας της Πολωνικής Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου στο Λοτζ μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής μεταξύ των δύο σχολών. Μέσα από τις σπουδές του πραγματοποίησε έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Εργάζεται ως σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας.
Τίτλος Ομιλίας: Connecting the Dots Between Creativity and Networking
Αλέξανδρος Ραΐδης
Συνθέτης
Ο Αλέξανδρος Ραΐδης ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία 6 ετών. Παρακολούθησε αρκετά χρόνια ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης μέχρι την αποφοίτησή του. Σε ηλικία 19 ετών μετακόμισε στο Λονδίνο όπου έγινε δεκτός στο Middlesex University. Οι τριετείς σπουδές του ολοκληρώθηκαν με την απόκτηση πτυχίου Μουσικής και Σύνθεσης. Στη συνέχεια, συνέχισε στο City University για μεταπτυχιακό, με ειδίκευση στη Μουσική Σύνθεση. Έκτοτε συνέθεσε διάφορα στυλ μουσικής, ορχηστρικό, κινηματογράφο, θέατρο, έχοντας συνθέσει μουσική για 5 μιούζικαλ, περισσότερες από εκατό ανεξάρτητες ορχηστρικές κυκλοφορίες, διαφημιστικές παραγωγές, καθώς και τραγούδι. Εκτός από τη μουσική σύνθεση διδάσκει για περισσότερα από 18 χρόνια σε φροντιστήρια ιδιωτικής εκπαίδευσης ως δάσκαλος Μουσικής Τεχνολογίας και Μηχανικής Ήχου. Επιπλέον, είναι ο βασικός ηχολήπτης και ηχογραφητής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).
Τίτλος Ομιλίας: Connecting the Dots Between Creativity and Networking
Δημήτριος Αστραντίνης
Συνθέτης/Sound Designer
Ο Δημήτριος Αστραντίνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990 και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι από μικρός. Έλαβε την κύρια επίσημη εκπαίδευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκτώντας Πτυχίο Σύγχρονης Μουσικής από το ACM στο Guildford, και ακολούθησε Μεταπτυχιακό στη Μουσική Σύνθεση για Κινηματογράφο, Θέατρο & Παραστατικές Τέχνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, Ελλάδα. Βασιζόμενος σε αυτό το εκπαιδευτικό θεμέλιο, ο Dimitrios ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο υπόβαθρο σε πρωτότυπες συνθέσεις και σχεδιασμό ήχου για διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων, ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών, παράλληλα με μια γερή βάση στη μουσική θεωρία και απόδοση. Ο Δημήτριος έχει συνεισφέρει με το ταλέντο του σε αξιόλογα έργα, συμπεριλαμβανομένων πελατών όπως BIC, Eurobank, Παπαστράτος, World Class Bartenders κ.λπ. Είναι επίσης ο ιδρυτής του Masterclass Future Composer και υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.
Τίτλος Ομιλίας: Connecting the Dots Between Creativity and Networking