28.11.2024
ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Η Σχολή Ψυχολογίας σε δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών
στο Ηράκλειο Κρήτης

Μια ανοιχτή εκδήλωση με πολλαπλά δρώμενα και στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ορατότητα του φαινομένου έμφυλης βίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25/11), η Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου πραγματοποίησαν ανοιχτή εκδήλωση στο Αίθριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το θέμα της έμφυλης βίας, τις μορφές βίας κατά των γυναικών, καθώς και η προώθηση μηνυμάτων ενδυνάμωσης, πρόληψης, ισότητας και αλληλεγγύης. Για τον σκοπό αυτό, εθελοντές φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Ψυχολογίας, ενημέρωσαν αναλυτικά τους διερχόμενους πολίτες για τις μορφές της βίας και τις συνέπειές τους, τα σημεία επικοινωνίας και τους τρόπους καταπολέμησής της.

 

 

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προάγει την κοινωνική ευθύνη, ενισχύοντας τη συνεργασία με τοπικούς φορείς και μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης, ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων αποφοίτων και διδασκόντων της Σχολής Ψυχολογίας ανέλαβαν τη διενέργεια ενός βιωματικού δρώμενου με 3 βασικές δράσεις:

  1. αφήγηση και σχολιασμό επιλεγμένων βιβλίων για παιδιά,
  2. το παιχνίδι των συναισθημάτων
  3. το παιχνίδι των ορίων και της σημασίας του “όχι”

Με τις παραπάνω δράσεις το Τμήμα Ψυχολογίας, όχι μόνο να ενισχύσει την κατανόηση, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, αλλά να ενθαρρύνει τον διάλογο γύρω από τη σημασία του “όχι” και του “ναι”.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου συντόνισε δρώμενα μεταξύ των οποίων και δύο κατασκευές σαν γαϊτανάκια: το πρώτο γαϊτανάκι ήταν μνεία στα επιβεβαιωμένα θύματα ενδοοικογενειακής βίας του τελευταίου έτους και το δεύτερο ήταν φτιαγμένο από λωρίδες με λέξεις που αποτυπώνουν τα συναισθήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο της βίας.

Επιπρόσθετα, οι φοιτητές της Σχολής Ψυχολογίας κατεύθυναν και εμψύχωναν τον κόσμο να αφήσει τα δικά του μηνύματα επαγρύπνησης και καταπολέμησης της βίας σε πίνακα που είχε στηθεί σε κεντρικό σημείο της εκδήλωσης. Στο συγκεκριμένο δρώμενο συμμετείχαν ενεργά όχι μόνο γυναίκες της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και άνδρες, παιδιά και πολίτες κάθε ηλικίας.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν μοιράζονται την εμπειρία τους

Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος πολιτών, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα και την ανάγκη ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και τη σημασία της υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ταυτόχρονα, προσέφερε μια βιωματική εμπειρία στους φοιτητές που συμμετείχαν οι οποίοι δήλωσαν τα εξής:

Χ.Μ.: «Ήταν μοναδική εμπειρία! Προσωπικά, εστίασα στην επαφή με τον κόσμο και συζήτησα με τους επαγγελματίες του Συνδέσμου για το πως να χειρίζομαι ιδιαίτερες καταστάσεις που αφορούν ευαίσθητα θέματα».

Γ.Ρ.: «Χάρηκα που συνέβαλα σε όλη τη δράση και γέμισα με όμορφα συναισθήματα και βιώματα που δε θα είχα αλλιώς την ευκαιρία να δω. Μου αρέσει που ήμασταν ενεργοί και ως ομάδα προς τους πολίτες της περιοχής μας και που συζητήσαμε τη σημασία της ψυχικής δύναμης και υγείας και το ρόλο του ψυχολόγου και των φορέων σε αυτό».

Φ.Χ.: «Ήταν τρομερή εμπειρία! Ένιωσα την ευθύνη της εκπροσώπησης δύο οργανισμών και ταυτόχρονα τη λειτουργία και τη χαρά μιας ομαδικής δράσης. Η αφορμή και τα μηνύματα ευαισθητοποίησης του κόσμου κατά της βίας έδωσαν μια αίσθηση ελπίδας για την κοινωνίας μας».

Τα βιωματικά δρώμενα συντόνισαν οι απόφοιτοί κ.κ. Χαλκιαδάκη Λήδα, Καρυπίδου Ιρρόη, μαζί με τη διδάσκουσα κ. Ψιμοπούλου Μαρία και την Programme Leader, Δρ. Σηφάκη-Πιστόλλα Δήμητρα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η σημαντική συνεισφορά της εθελόντριας διδάσκουσας κ. Κακουδάκη Αλεξάνδρας και των 20 εθελοντών φοιτητών κ.κ.: Ειρήνη Χρυσοβαλάντη Μπαλτζάκη, Γιώργος Ρουμελιώτης, Μαρία Αντωνία Κουτσογιάννη, Ελευθερια Βερβερακη, Έμβυ Ζαχαριουδάκης, Χριστίνα Μαραγκάκη, Φωτεινή Ηλιάκη, Φώφιλα Μαριλένα, Μαρία Πλερωνάκη, Ευαγγελία Πιοτογιαννάκη, Γωγώ Κοζωνακη, Αγγελική Κουκουλάκη, Αλικη Μαραγκουδάκη, Εμμανουέλα Βαρβεράκη, Αφροδίτη Κουσουλάκου, Εμιράντα Ντότσα, Κριστίνα Πρένγκα, Εσμερίνα Μιέστρι, Φελίνα Χλουβεράκη και Μελίσα Τσεκρέζι.

Λίγα λόγια για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 17/12/1999 για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση: τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.  Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σχεδόν το 60% όλων των γυναικών που σκοτώθηκαν σκόπιμα το 2023, είναι θύματα ανθρωποκτονίας συντρόφου/μέλους οικογένειας. Κατά μέσο όρο, 140 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν, το 2023, καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ