07.04.2021
ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θεσμοθετήθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία ιδρύσεως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης πολλών ασθενειών.

Φέτος, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας τιμάται σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας. Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας, μάς υπενθυμίζει ότι η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό, καθώς μόνο με αυτή μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση, δημιουργία, εργασία, οικονομία.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ, με το μήνυμα του για το 2021 “It’s time to build a fairer, healthier world for everyone, everywhere” επισημαίνει την αναγκαιότητα της ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης των πολιτών όλου του κόσμου στην υγειονομική περίθαλψη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021, η Εύα Αμηρά, απόφοιτη του προγράμματος σπουδών BSc (Hons) Nursing στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, μοιράζεται την εμπειρία της από τις σπουδές της και τα πολύτιμα μαθήματα που συνεχίζει να λαμβάνει καθημερινά ως βοηθός νοσηλεύτριας, στις ΜΕΘ του κορωνοιου, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ε. Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε στη Νοσηλευτική ώστε να επιλέξεις να το σπουδάσεις;
Εργάζομαι στον χώρο της υγείας τα τελευταία 16 χρόνια ως βοηθός νοσηλεύτριας. Η απόφαση μου να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη νοσηλευτική οφείλεται στο ότι ανέκαθεν ήθελα να αποτελώ μέλος μιας ομάδας πού προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Πάντα ήθελα να αναβαθμίσω το πτυχίο μου. Έτσι, πριν από 5 χρόνια, μια διαφήμιση για το πρόγραμμα σπουδών νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, που είδα τυχαία καθώς γυρνούσα από την εργασία μου, έγινε ο λόγος να γίνω φοιτήτρια στα 38 μου!

Ε. Πώς ήταν η εμπειρία της φοίτησής σου στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο;
Με την έναρξη των σπουδών μου, ένα από τα πρώτα πράγματα που με κέρδισαν στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι οι αξιόλογοι καθηγητές που διδάσκουν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για συναδέλφους καταξιωμένους στον τομέα της νοσηλευτικής με βιογραφικά που θα ζήλευαν οι περισσότεροι από εμάς. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που ήταν πάντα δίπλα μου και που, πραγματικά και αδιαμφισβήτητα, παλεύουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν όταν λέω πως ήταν τιμή μου που τους είχα δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια.Μέσα από το πρόγραμμα σπουδών κατάφερα να αποκτήσω καινούργιες γνώσεις, να καλύψω κενά ετών και, τελικά, να πηγαίνω στην δουλειά μού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το βασικότερο όμως είναι ότι μου έδωσε την πληρότητα και την ικανοποίηση που χρειαζόμουν ώστε να αγαπήσω το επάγγελμα μου από την αρχή και να νιώθω σαν να ξεκινάω πρώτη μέρα.

Ε. Πώς είναι μια «τυπική» ημέρα ως βοηθός νοσηλεύτριας στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοιού;
Αυτή την περίοδο εργάζομαι στη ΜΕΘ ενός εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας που παλεύει και αυτό την πανδημία Covid -19. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας. Καθημερινά, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους ασθενείς μας και, ταυτόχρονα, να παραμείνουμε και εμείς οι ίδιοι ασφαλείς. Ευτυχώς, το καλό κλίμα μεταξύ των συναδέλφων και η ομαδικότητα είναι παράγοντες που ελαφρύνουν την κούραση και την ένταση που βιώνουμε.

Ε. Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που λαμβάνεις από τη δουλειά σου;
Είναι αυτή η στιγμή που τα ξεχνάμε όλα, έστω και για λίγο: όταν ένας ασθενής βγαίνει νικητής από την μάχη. Αυτό είναι η κινητήριος δύναμη μας. Άλλωστε, μάχη με την μάχη κερδίζεται ο πόλεμος.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ