02.04.2024
ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ

Εθελοντική δράση από φοιτητές Φυσικοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Κρήτη για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οι φοιτητές προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις, τη φροντίδα και τον χρόνο τους σε ασθενείς του ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”.

Στηρίζοντας φορείς που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, ομάδα φοιτητών από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο Ηράκλειο Κρήτης πήραν την πρωτοβουλία να συνεργαστούν με την Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Υγιούς Γήρανσης Ν. Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», ώστε να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε άτομα που πάσχουν ή αντιμετωπίζουν την πρόκληση των συγκεκριμένων παθήσεων.

 

Η πρωτοβουλία αποτέλεσε μια υπέροχη ευκαιρία για τους φοιτητές να συνδυάσουν την αγάπη τους για το αντικείμενο που σπουδάζουν με την προσφορά βοήθειας, σε μια δράση με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο.

Με τη δράση τους προσφέρουν προσαρμοσμένη φροντίδα και ασκήσεις σε ηλικιωμένους ανθρώπους, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στο όραμα του σωματείου “Αλληλεγγύη” το οποίο είναι η παροχή βοήθειας, χωρίς διακρίσεις, στους ανθρώπους που νοσούν από άνοια ή Alzheimer και τους φροντιστές τους -οικογενειακούς και επαγγελματίες, η αναγνώριση του δικαιώματος τους στην ευζωία, ο αποστιγματισμός της ασθένειας και η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές του προγράμματος BSc (Hons) Physiotherapy ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων, το οποίο σχεδίασαν με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών. Κατανοώντας τη σημασία της φροντίδας και της πρόληψης, οι φοιτητές, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους,  οι φοιτητές έδειξαν ασκήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της κινητικότητας, της ισορροπίας και της αυτονομίας των ασθενών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα προάγει την ασφάλεια και την ευημερία.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προωθεί την εθελοντική δράση των φοιτητών ως μέσο για την προαγωγή των γνωστικών και προσωπικών δεξιοτήτων τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά ασκήσεων ισορροπίας, ενδυνάμωσης μυών και τεχνικών ασφαλούς κίνησης. Μέσα από προσεκτική παρακολούθηση και ενθάρρυνση, οι φοιτητές δημιούργησαν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και άνεσης, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους.

Η ανταπόκριση από τους ασθενείς ήταν εξαιρετική καθώς η συμμετοχή τους στο σεμινάριο είχε θετική επίδραση στη βελτίωση της καθημερινής τους λειτουργίας και αύξηση της αυτοπεποίθησής τους. Η συνεργασία πρόκειται να συνεχιστεί με εβδομαδιαίες επισκέψεις των φοιτητών στο κέντρο του σωματείου «Αλληλεγγύη».

H Σχολή Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει 4ετές πρόγραμμα σπουδών στη Φυσικοθεραπεία,
σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Margaret University.

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Υγιούς Γήρανσης Ν. Ηρακλείου «Αλληλεγγύη»:

Η Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Υγιούς Γήρανσης Ν. Ηρακλείου «Αλληλεγγύη» είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 από συγγενείς ασθενών με άνοια, γιατρούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας. Από τότε, δραστηριοποιείται με διάφορους τρόπους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο Αλτσχάϊμερ και τις συναφείς διαταραχές. Η «Αλληλεγγύη» προσφέρει όλες τις υπηρεσίες προς τους πολίτες εντελώς δωρεάν.
Στην «Αλληλεγγύη» λειτουργεί Κέντρο Ημέρας που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την άνοια, καθώς και Κινητή Μονάδα για άτομα με άνοια αποτελεί μια εξειδικευμένη υπηρεσία που προσφέρει φροντίδα κατ’ οίκον σε άτομα που πάσχουν από άνοια και στους φροντιστές τους.

 

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ