25.11.2024
ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ and ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Ηρακλείου Κρήτης

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Σχολών Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο Ηράκλειο Κρήτης έδωσε την ευκαιρία σε φοιτητές και ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν ομιλίες πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της Παιδικής Κακοποίησης με εισηγητές από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, τα Παιδικά Χωριά SOS, αλλά και το επιστημονικό ακαδημαϊκό προσωπικό του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Η Ημερίδα «Παιδική Κακοποίηση, Προστασία και Δικαιώματα: Από την Κατάθεση του Ανήλικου Μάρτυρα στη Διασφάλιση του Δικαιώματος Οικογενειακής Φροντίδας», η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τη συνδιοργάνωση της Σχολής Ψυχολογίας και της Σχολής Παιδαγωγικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και των των Παιδικών Χωριών SOS, κατάφερε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο Ηράκλειο Κρήτης διατηρεί σταθερή συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με εισήγηση από την εκπρόσωπο του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, κα Α. Μπερνιδάκη.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ο κ. Σ. Πατεράκης (PT, MT, MSc καθηγητής φυσικοθεραπείας, Σχολή Φυσικοθεραπείας, Μητροπολιτικό Κολλέγιο), καθώς και οι κ.κ. Κ. Ανδρουλάκη (Λογοθεραπεύτρια, συνεργάτιδα στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης), Ι. Λαμπάκη (Ψυχολόγος-Εγκληματολόγος, συνεργάτιδα στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης), Μ. Στεφανάκη (Ειδική Παιδαγωγός).

Ακολουθούν αναλυτικά οι τίτλοι των ομιλιών.

 

 

Κεντρικές ομιλίες:

  1. «Παιδική κακοποίηση: Περιστατικό κακοποίησης με τη ματιά ενός φυσικοθεραπευτή»
    Εισηγητής: κ. Πατεράκης Στέφανος, Φυσικοθεραπευτής, Καθηγητής Φυσικοθεραπείας [Bsc (Hons) Physiotherapy], Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Συνεργάτης Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων του Νομού Κρήτης για την καταπολέμηση της βίας
  2. «Σώπα μη Μιλάς» Η περίπτωση της Μελίνας: Το δικαίωμα μου να ανήκω σε μια οικογένεια.
    Εισηγήτρια: κα Ανδρουλάκη Κατερίνα, Λογοθεραπεύτρια, Παιδικά Χωριά SOS
  3. «Το φαινόμενο της παιδεραστίας – Η κατάθεση του ανήλικου μάρτυρα».
    Εισηγήτρια: κα Λαμπάκη Ιωάννα, Εγκληματολόγος, Ειδική Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Παιδικά Χωριά SOS
  4. «Να σου μιλώ, σα δε μιλώ: Ένα παιδί μέσα από τη σιωπή του αποκαλύπτει γονεϊκές συγκρούσεις»
    Εισηγήτρια: κα Στεφανάκη Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός

Προσεγγίζοντας το θέμα διεπιστημονικά, οι εισηγητές μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες την επιστημονική τοποθέτησή τους. Μέσα από την παρουσίαση case studies, μοιράστηκαν  πρακτικές συστάσεις και συμβουλές, προσφέροντας σε κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία να κατανοήσει βαθύτερα τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην προστασία των παιδιών, είτε μέσα από την πρόληψη, είτε υποστηρίζοντας την οικογένεια ως βασικό πυλώνα ασφάλειας και ανάπτυξης του παιδιού.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές αγκάλιασαν σύσσωμοι τη δράση και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον, συμμετέχοντας διαδραστικά με ερωτήσεις και προβληματισμούς. Χαρακτηριστικά ανέφεραν τις εντυπώσεις τους:

Μ.Κ. «Τρομερά διαφωτιστική ημερίδα, άκουσα πράγματα που δεν ήξερα ότι υπάρχουν – κυρίως από πλευράς κράτους, διαδικασιών, δομών υποστήριξης, αστυνομίας, νομοθεσιών κ.α.»

Α.Σ. « Σπάνια ακούμε πρακτικά και βιωματικά πράγματα από αληθινούς επαγγελματίες. Πολύ επιμορφωτική η ημερίδα! Εύχομαι να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε παρόμοιες και, μάλιστα, ακόμα πιο συχνά, με ανάλογους εισηγητές γιατί ήταν πραγματικά πολύ καλοί.»

Ι.Τ. «Ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική εμπειρία! Άκουσα τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες,δοσμένες  με προσιτό και πρακτικό τρόπο. Εντυπωσιάστηκα από ορισμένα στοιχεία και εικόνες, το παιδικό ιχνογράφημα, τις διαδικασίες προσέγγισης και μαρτυρίας παιδιών θυμάτων, τα εργαλεία του επαγγελματία και όλους τους μηχανισμούς.»

 
Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Campus Ηρακλείου Κρήτης

Απώτερος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ανοίξει τον διάλογο και να ενημερώσει σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού και, τελικά, να ευαισθητοποιήσει και να προωθήσει την ενεργό δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: 

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, μας θυμίζει τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά θεσπίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών το 1989. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και στη δέσμευση για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου κάθε παιδί έχει ίσες ευκαιρίες να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ