13.11.2024
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ and ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ

3ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου: Η πρόσβαση στην αποκατάσταση ως βασική υπηρεσία υγείας

Περισσότεροι από 300 σύνεδροι, 70 συνεδρίες, 39 ομιλίες, 8 round tables, 6 workshops 17 παρουσιάσεις poster, 139 ομιλητές, 18 ΜΚΟ και κλινικά πλαίσια.

Την κρισιμότητα των υπηρεσιών αποκατάστασης για την ποιότητα του συστήματος υγείας, και την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσής της σε όλα τα επίπεδα της υγειονομικής φροντίδας, ανέδειξε το 3ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Αποκατάστασης, που διοργάνωσε το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Με τίτλο «The Critical Role of the Rehabilitation Workforce in Primary Care and Health System Enhancement», το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι, συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες και επαγγελματίες της κοινότητας των Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας σημαντικά δεδομένα σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο – αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις αυξανόμενες ανάγκες αποκατάστασης που προκύπτουν από τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η αντιμετώπιση των χρόνιων και μη μεταδοτικών ασθενειών.

«Το μέγεθος του πληθυσμού που αφορά η αποκατάσταση είναι τέτοιο, που επιβάλλει την πλήρη ενσωμάτωσή της στο σύστημα υγείας και τη σύνδεσή της με την ευρύτερη πολιτική υγείας. Ως τομέας υγείας, αφορά πλήθος ειδικοτήτων επαγγελματιών υγείας–όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ποδίατρους, ψυχολόγους, καθώς και επαγγελματίες της άθλησης και της φυσικής αγωγής», επισήμανε ο Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και Συντονιστής του Ινστιτούτου Εργοθεραπείας & Αποκατάστασης.

Παγκόσμια Δεδομένα για την Αποκατάσταση

Τονίζοντας ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αποκατάσταση στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ο Dr. Cathal Morgan, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εστίασε στον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών αποκατάστασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και τη βελτίωση του συστήματος υγείας, καθώς όπως ανέφερε, «τουλάχιστον 394 εκατομμύρια άνθρωποι (επομένως δύο στους πέντε ανθρώπους) παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που απαιτούν αποκατάσταση κατά τη διάρκεια της ζωής τους». Ο Dr. Morgan, επανέλαβε τη θέση του ΠΟΥ για την αναγκαιότητα κλιμάκωσης της πρόσβασης στην αποκατάσταση ως βασικής υπηρεσίας υγείας, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αναγκαιότητα Ενίσχυσης των Υπηρεσιών Αποκατάστασης στην Ελλάδα

Ενδιαφέροντα δεδομένα για την κατάσταση της αποκατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως μοιράστηκαν οι εκπρόσωποι από τα 10 διεθνή και ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και από συνεργαζόμενες ΜΚΟ και κλινικά πλαίσια που συμμετείχαν στο συνέδριο, αναδεικνύοντας τις τρέχουσες προκλήσεις αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση των υπηρεσιών αποκατάστασης.

«Το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει ανάγκη από υπηρεσίες αποκατάστασης, και όλοι δικαιούνται υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας», επισήμανε η κ. Βασιλική Κασκανάκου, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ανάπλαση – με τον κ. Νικόλα Παπαζήση, CEO του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Θησέας να υπερθεματίζει δεδομένου ότι «60.000 άνθρωποι κάθε χρόνο στην Ελλάδα παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, και μεγάλο ποσοστό αυτών χρήζει αποκατάστασης υψηλής ποιότητας». Από την πλευρά της, η κ. Μαρία Γιώτη, Operations Manager, Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Blocks Rehab Φιλοκτήτης, επισήμανε πως «αρκετά από τα 10.000 τροχαία ατυχήματα που γίνονται ετησίως στην Ελλάδα, απαιτούν εισαγωγή σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης».

«Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί βασικό μέρος της κλινικής πρακτικής και της αποκατάστασης – μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να συμβάλλει στην αποκατάσταση, παρατείνοντας ταυτόχρονα τη ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Δρ. Αναστάσιος Φιλίππου, Καθηγητής Φυσιολογίας-Φυσιολογίας της Άσκησης στη Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. 
Τέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσβασιμότητας για την υγειονομική φροντίδα, ο κ. Σταύρος Μαυρίδης, Director Health & Wellness της Eminence Hospitality, τόνισε τη σημασία του τουρισμού υγείας και ευεξίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι τουρίστες υγείας και ευεξίας ξοδεύουν από 2,5 έως 3,7 φορές περισσότερο από έναν απλό τουρίστα», κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών.

Έργο και Συνεισφορά του ΚΕΔΕΕΑ στην Αποκατάσταση

Σημαντικό κομμάτι του συνεδρίου αποτέλεσε και η παρουσίαση του έργου του Κέντρου Διεπιστημονικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Αποκατάσταση (ΚΕΔΕΕΑ) του Μητροπολιτικού Κολλεγίου – μια έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του οργανισμού για την εξέλιξη της εκπαιδευτικής εμπειρίας στην αποκατάσταση. Στον μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του, το ΚΕΔΕΕΑ έχει εκπαιδεύσει 270 φοιτητές από πέντε διαφορετικές ειδικότητες και έχει υποδεχτεί πάνω από 2.500 εκπαιδευτικές επισκέψεις από την κοινότητα και φορείς, γεγονός που επιβεβαιώνει την κοινωνική συνεισφορά και τη σημασία του Κέντρου στην εκπαιδευτική εμπειρία των φοιτητών του και την τοπική κοινότητα.

Η Αποκατάσταση ως Κρίσιμο Πεδίο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, να χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου επισημαίνοντας πως «αφορά ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφορά την καθημερινότητα των ανθρώπων, το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση παντού, το δικαίωμά τους στην αποκατάσταση και σε μία καλύτερη και με αξιοπρέπεια ζωή. Αυτός είναι ένας αγώνας κοινός και το γεγονός ότι στη διάρκεια αυτού του συνεδρίου υπάρχουν τόσο σημαντικές επιστημονικές προσωπικότητες προκειμένου να συμβάλλουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια είναι σπουδαίο και θεάρεστο στο έργο», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγήσεις πραγματοποίησαν και οι κ.κ. Δημήτρης Γεωργιάδης και Μαρία Παπαθανασίου, στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα της διαχείρισης του τραύματος ασυνόδευτων ανηλίκων και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, εστιάζοντας στην υποστήριξη προσφυγόπουλων προσχολικής ηλικίας και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

 

Τέλος, σε δήλωσή του ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματική αποκατάσταση απαιτεί ένα ισχυρό διεπιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο περιλαμβάνει επαγγελματίες από ποικίλα επιστημονικά πεδία. Η προώθηση της εκπαίδευσης και η ανάπτυξη αυτού του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασικό στόχο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα λαμβάνει εξατομικευμένη, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική φροντίδα».

Ανταποκρινόμενο στον ρόλο του ως ο κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός στη χώρα, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συμβάλλει ενεργά στην προαγωγή της έρευνας στον τομέα της Υγείας και της Αποκατάστασης, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής – προάγοντας καινοτόμες προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην εξέλιξη του κλάδου και την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ