Σχολή Eμποροπλοιάρχων: ο απόλυτος οδηγός
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις του πλανήτη, για αυτό και τα ναυτικά επαγγέλματα είχαν και δείχνουν να έχουν μέλλον στην χώρα μας. Έτσι, η απόφαση ενός νέου να φοιτήσει σε μία Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, κάθε άλλο παρά παράλογη δεν είναι. Είτε έχετε εισαχθεί και ετοιμάζεστε να φοιτήσετε σε μία Σχολή Εμποροπλοιάρχων, είτε προσπαθείτε να αποφασίσετε αν αξίζει να την επιλέξετε, στις παρακάτω λέξεις θα μάθετε τα πάντα για τον τρόπο που λειτουργούν και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρουν.
Ποιες είναι οι σχολές εμποροπλοιάρχων;
Όπως σε όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης, έτσι και στο συγκεκριμένο, υπάρχουν Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές Εμποροπλοιάρχων. Οι Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού ανήκουν στην Τρίτη βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Διακρίνονται σε Σχολές Πλοιάρχων και Σχολές Μηχανικών. Είναι έντεκα, στο σύνολο τους, και είναι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, οι Ιδιωτικές Σχολές προσφέρουν επίσης ολοκληρωμένα προγράμματα που καλύπτουν το αντικείμενο και έχουν ως στόχο την διαμόρφωση ικανών στελεχών του εμπορικού ναυτικού.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής;
Για την αξιολόγηση της δυνατότητας εγγραφής σε μία Ναυτική Ακαδημία, πρέπει να ικανοποιούνται κάποιες προϋποθέσεις εγγραφής όπως η επιτυχής ολοκλήρωση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Απολυτήριο Λυκείου), η γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 και η φυσική καταλληλότητα για την άσκηση του επαγγέλματος.
Ποια είναι η διάρκεια και το περιεχόμενο των σπουδών σε μια ιδιωτική ακαδημία;
Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ακολουθούν το σύστημα εναλλασσόμενης εκπαίδευσης. Τι σημαίνει αυτό; Ο σπουδαστής περνάει τo χρόνο του τόσο στη στεριά. Η εκπαίδευση παρέχεται από έμπειρο και διαπιστευμένο προσωπικό και περιλαμβάνει 6 διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης, εναλλασσόμενες μεταξύ του χρόνου που διανύεται στο Κολλέγιο και του χρόνου που διανύεται στη θάλασσα. Οι σπουδές, επίσης, περιλαμβάνουν παρακολούθηση θεωρητικών μαθημάτων, πρακτική άσκηση σε αντίστοιχα εργαστήρια, καθώς και εκπαίδευση με τη βοήθεια προσομοιωτών.
Ποια είναι η πρακτική άσκηση;
Η Πρακτική Άσκηση από την Σχολή Εμποροπλοιάρχων έχει διάρκεια δύο εξάμηνα, όπως προαναφέραμε. Διεξάγεται τόσο πάνω σε πλοίο όσο και στο λιμάνι και καλύπτει κάθε πλευρά της λειτουργίας και της διαχείρισης του πλοίου. Η συνολική διάρκεια και των δύο εκπαιδευτικών ταξιδιών δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών. Είναι γεγονός ότι στην περίοδο της εκπαιδευτικής άσκησης οι απώλειες των σπουδαστών στις δημόσιες Ακαδημίες, είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις ιδιωτικές. Καθοριστικός παράγοντας, ωστόσο, είναι πάντα η αποφασιστικότητα των σπουδαστών και η σωστή προετοιμασία τους.
Τι ακολουθεί μετά την αποφοίτηση;
Μετά την αποφοίτηση από μια Σχολή Εμποροπλοιάρχων οι σπουδαστές αποφοιτούν με βαθμό Πλοιάρχου Γ’ τάξεως και Μηχανικού Γ’ τάξεως αντίστοιχα. Οι απόφοιτοι μπορούν να προσδοκούν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στη θάλασσα και εξέλιξη αργότερα στην ξηρά, καθώς η ναυτιλία προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για τα στελέχη που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στο πλοίο.
Ποια είναι η επαγγελματική αποκατάσταση;
Ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, ασφαλίσεις και παρεμφερείς δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί είναι μερικά από τα μέρη που μπορεί να εργαστεί ένας Εμποροπλοίαρχος. Επίσης, οι πλοίαρχοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε γραφεία ναυτιλιακών εταιριών, αλλά και να απασχολούνται ως κυβερνήτες σε σκάφη αναψυχής.
Η φοίτηση σε μία Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, σίγουρα, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συγκέντρωση, σκληρή δουλειά αλλά και υπομονή αφού πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι θα περάσετε πολλούς μήνες στη θάλασσα, μακριά από την κανονικότητα και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Το αποτέλεσμα, όμως θα σας ανταμείψει, διότι είναι ένας κλάδος που δεν θα σταματήσει ποτέ να αναπτύσσεται, ενώ έχετε μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.
Oops! We could not locate your form.