Πτυχίο Νομικής: τα 5 επικρατέστερα επαγγέλματα που μπορείτε να ακολουθήσετε
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις σπουδές σας σε κάποια Νομική Σχολή. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, το ίδιο, όμως, και το άγχος για την εξέλιξη και το μέλλον σας. Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους νέους που ξεκινούν τις σπουδές τους, για αυτό και θέλουν να γνωρίζουν όλες τις επιλογές που θα έχουν, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα σας αναλύσουμε τα 5 επικρατέστερα επαγγέλματα που μπορείτε να κάνετε έχοντας αποκτήσει πτυχίο Νομικής.
Δικηγόρος
Η Νομική Σχολή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, στο μυαλό όλων μας, με το επάγγελμα του δικηγόρου. Το επάγγελμα του δικηγόρου αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των νέων που αποφασίζουν να σπουδάσουν νομική και στατιστικά είναι αυτό που ακολουθούν οι περισσότεροι. Τι χρειάζεται όμως πέρα από το προφανές, που είναι να έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου; Μα η πρακτική άσκηση, φυσικά. Στην Ελλάδα απαιτείται 18 μήνες πρακτική άσκηση σε δικηγορικό γραφείο και επιτυχής εξέταση (γραπτή και προφορική) στον Άρειο Πάγο, για να αποκτήσει κάποιος την δικηγορική άδεια άσκησης επαγγέλματος. Επίσης, απαιτούνται και ορισμένες δεξιότητες όπως συνέπεια, αποφασιστικότητα, υπομονή, διπλωματικότητα, αυτοσυγκέντρωση και αυτοκυριαρχία, αλλά και εφευρετικότητα και ικανότητα παράθεσης και προβολής των νομικών του απόψεων με σωστή επιχειρηματολογία. Μην ξεχνάτε το επάγγελμα του δικηγόρου είναι δύσκολο και πολύπλοκο. Ένας δικηγόρος πρέπει να έχει πολύ καλή νομική κατάρτιση και να ενημερώνεται συνεχώς για το αντικείμενο της εργασίας του, τις τροπολογίες των νόμων και τη νομολογία.
Εισαγγελέας
Το επάγγελμα του Εισαγγελέα είναι, επίσης, ένα από αυτά που πολλοί στρέφονται, αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Νομική Σχολή. Για να γίνει κανείς εισαγγελέας οφείλει αρχικά να είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής, ενώ στη συνέχεια, πρέπει να εισαχθεί με εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και να αποφοιτήσει από την Γ΄ Κατεύθυνση Εισαγγελέων. Ο ρόλος ενός Εισαγγελέα είναι να μετέχει στη σύνθεση του δικαστηρίου, αγορεύει κατά τη διεξαγωγή της δίκης, χωρίς όμως να δικαιούται να συμμετέχει στη σύσκεψη για την έκδοση της απόφασης. Η Αμεροληψία, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, η αντικειμενικότητα και το αίσθημα απόδοσης της δικαιοσύνης είναι μερικές από τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ακολουθήσει κάποιος το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Δικαστής
Για τους πιο τολμηρούς απόφοιτους της Νομικής Σχολής, υπάρχει και ο Δικαστικός Κλάδος. Για να ακολουθήσει κάποιος τον δικαστικό κλάδο και να ασκήσει το επάγγελμα του δικαστή, θα πρέπει να γίνει δεκτός να φοιτήσει στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Αυτό γίνεται μέσω εξετάσεων, οι οποίες γίνονται μία φορά το χρόνο και για να συμμετέχει κάποιος πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια από τη λήψη της άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, να έχει συμπληρώσει το 28ο έτους της ηλικίας του και να μην έχει υπερβεί το 45ο. Στη συνέχεια η επιλογή των εκπαιδευομένων κάθε σειράς πραγματοποιείται με τρεις παράλληλους αλλά διαφορετικούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος αφορά την κατεύθυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, ο δεύτερος της Πολιτικής-Ποινικής Δικαιοσύνης και ο τρίτος των Εισαγγελέων. Τέλος, οι απόφοιτοι διορίζονται σε θέση δόκιμου δικαστικού λειτουργού σε δικαστήριο που αντιστοιχεί, στον κλάδο τον οποίο παρακολούθησαν.
Συμβολαιογράφος
Ένα επάγγελμα που σίγουρα λίγοι από εσάς έχετε σκεφτεί και σχετίζεται με τη Νομική Σχολή, είναι αυτό του συμβολαιογράφου. Αναρωτιέστε τι κάνει ένας συμβολαιογράφος; Ο συμβολαιογράφος έχει την έννομη δικαιοδοσία να πιστοποιεί την ορθότητα, πιστότητα και αυθεντικότητα ορισμένων εγγράφων και να νομιμοποιεί τις σχετικές συναλλαγές μεταξύ των ανθρώπων. Ειδικότερα, συντάσσει και φυλάει στο αρχείο του έγγραφα με τα οποία αποδεικνύονται οι νόμιμες συμφωνίες ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα. Για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του, πρέπει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό που προκηρύσσεται μια φορά το χρόνο και περιλαμβάνει εύρος μαθημάτων διαφόρων κλάδων του δικαίου. Η ιδιότητα του Συμβολαιογράφου είναι ισόβια και η αντικατάστασή του γίνεται μετά από την οριστική συνταξιοδότησή του. Οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι περιορισμένες και η ένταξη σε αυτό το επάγγελμα είναι δύσκολη, καθώς αποτελεί κλειστό επάγγελμα.
Διπλωμάτης
Ένα ακόμη επάγγελμα που μπορείτε να ακολουθήσετε, αφού αποφοιτήσετε από τη Νομική Σχολή, είναι αυτό του διπλωμάτη. Πρώτα ας εξηγήσουμε τι κάνει ένας διπλωμάτης. Ένας διπλωμάτης σχηματίζει και διατηρεί διεθνείς σχέσεις σε σχέση με θέματα ειρήνης και πολέμου, εμπορίου και οικονομίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και είναι επίσης αυτός που διαπραγματεύεται συνθήκες και διεθνείς συμφωνίες προτού εγκριθούν επίσημα από οποιονδήποτε πολιτικό. Επιπλέον έχει τη συνεχή ευθύνη να συλλέγει και να αναφέρει πληροφορίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα εθνικά συμφέροντα. Πως μπορεί να γίνει κάποιος διπλωμάτης; Οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν από το διπλωματικό σώμα μετά από επιτυχή εξέταση στις σχετικές εξετάσεις που διενεργούνται για την εισαγωγή στη Σχολή Διπλωματών. Οι εξετάσεις αυτές είναι ίσως οι δυσκολότερες που διεξάγονται στη χώρα, λόγω της ποικιλίας και της ευρύτητας των μαθημάτων στα οποία εξετάζονται και του απαιτούμενου επιπέδου γνώσεων που απαιτείται να έχουν οι υποψήφιοι.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι νομικές σπουδές είναι το “εισιτήριο” σας προς αρκετούς επαγγελματικούς “προορισμούς”. Η επιλογή είναι καθαρά στο δικό σας χέρι και πρέπει να γίνει με βάση τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες σας, ώστε το επάγγελμα που, τελικά, θα επιλέξετε να είναι ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και θέλετε να ακολουθήσετε.
Oops! We could not locate your form.