20.06.2019
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Πρωτότυπες ρομποτικές μηχανές από τους φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολογών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Η τελική εργασία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των τμημάτων Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και των σπουδών τους.

Οι φοιτητές καλούνται να σχηματίσουν ομάδες και να σχεδιάσουν μια κινούμενη μηχανή-ρομπότ. Σκοπός της εργασίας είναι να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έχουν διδαχθεί συνδυάζοντας διαφορετικές μεταξύ τους τεχνολογίες και θεωρίες μηχανικής.

Στο πλαίσιο του Arcitecture Year Show 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Campus Αμαρουσίου, oι φοιτητές παρουσίασαν τις ρομποτικές μηχανές που κατασκεύασαν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-19. Ακολουθούν μερικές από αυτές που ξεχώρισαν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Πολυτεχνική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, σε συνεργασία με τα διακεκριμένα Βρετανικά Πανεπιστήμια University of East London και University of Portsmouth, προσφέρει προγράμματα σπουδών Bachelor of Engineering (Beng) [Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Μηχανικών], BEng (Hons) / MEng Mechanical Engineering and Manufacturing [Μηχανολόγων Μηχανικών] και το Master MSc Electronic Systems Engineering
(Μεταπτυχιακό Ηλεκτρονικών Μηχανικών).

Student project τελειόφοιτου- Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Αυτοκινούμενη μηχανή που ανιχνεύει τα εμπόδια.

Πρόκειται για ένα αυτοκινούμενο όχημα, εμπνευσμένο από την κινητική συμπεριφορά των μυρμηγκιών. Χάρη στους αισθητήρες που διαθέτει, διαισθάνεται το περιβάλλον (αποστάσεις και ενδεχόμενα εμπόδια) και τη θέση του στον χώρο και ανιχνεύει τις χρωματικές αλλαγές που μπορεί να υπάρχουν στο έδαφος. Κινείται ακολουθώντας μια σχεδιασμένη γραμμή και ανιχνεύει εμπόδια που βρίσκονται κατά μήκος της. Ο μικροεπεξεργαστής και το λογισμικό που έχουν ενσωματωθεί μιμούνται τη συμπεριφορά ενός μηρμυγκιού όταν κινείται στο έδαφος προκειμένου να αποφύγει τα αντικείμενα που εμποδίζουν την κίνησή του.

Ομαδική διατμηματική εργασία (Electrical, Mechanical & Electronics Engineering)
Ρομποτικό χέρι

Πρόκειται για ένα ρομποτικό χέρι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων για να σηκώσει και να μεταφέρει αντικείμενα από το ένα σημείο στο άλλο ή να στοιβάξει αντικείμενα. Κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών μεθόδων (3D printing, CNC machining κ.α.).

Project Μεταπτυχιακού φοιτητή – Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Ανίχνευση και επισήμανση ανθρώπινων μορφών.

Δημιουργία αλγορίθμου, και εν συνεχεία ενσωματωμένου λογισμικού για μικροεπεξεργαστές ειδικού σκοπού, με στόχο την αναγνώριση ανθρώπινης σιλουέτας συνεχούς ροής εικόνας (video streaming) από κίνηση πλήθους ανθρώπων. Η υλοποίηση στηρίζεται στην βελτιστοποίηση του ενσωματωμένου κώδικα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από διεργασίες μηχανικής όρασης και μάθησης. Η εισερχόμενη ροή εικόνων καθαρίζεται από θόρυβο, ανιχνεύεται το προσκήνιο, και άνθρωποι στη εικόνα αναγνωρίζονται και επισημαίνονται. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ατόμων σε μια γεμάτη από ανθρώπους εικόνα μπορεί να συναχθεί και να παρακολουθηθεί, όπως για παράδειγμα σε εφαρμογές ασφάλειας σε αεροδρόμια ή άλλες τοποθεσίες.

Ομαδική διατμηματική εργασία (Electrical, Mechanical & Electronics Engineering)
Αυτοματοποιημένος ηλιακός συλλέκτης

Αυτοματοποιημένος ηλιακός συλλέκτης που κινείται ακολουθώντας την κατεύθυνση του φωτός (ήλιος, σελήνη, τεχνητό φως). Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με σκοπό να βελτιστοποιήσει την παροχή ενέργειας σε λυόμενα σπίτια ή ως βοήθημα σε κάμπινγκ για επαναφόρτιση μπαταρίας.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ