Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Αθήνα εγκαινίασε για 8η συνεχή χρονιά την ετήσια έκθεση ARCHITECTURE YEAR SHOW των φοιτητών Αρχιτεκτονικής η οποία αποτελείται από πρωτοποριακά έργα που στόχο έχουν να αποτελέσουν μια νέα πρόταση για πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Στην έκθεση, όπως κάθε χρόνο, οι φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος BA (Hons) Architecture [RIBA Part 1] του University of East London, καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος MArch Architecture and Urbanism [RIBA Part 2] του University of Portsmouth παρουσίασαν στο κοινό τον τρόπο που οραματίζονται αρχιτεκτονικά το μέλλον, εκθέτοντας τα ατομικά και ομαδικά αρχιτεκτονικά τους project, βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19. Φέτος, τα έργα ανέδειξαν την επίδοση των φοιτητών και την συνθετική προσέγγιση των εργασιών.
Όσον αφορά στο προπτυχιακό πρόγραμμα BA (Hons) Architecture [RIBA Part 1], παρουσιάζονται οι δύο κύριες προσεγγίσεις της Σχολής: η διερεύνηση της συνδιαλλαγής των χωρικών και κοινωνικών συγκειμένων και η ολιστική προσέγγιση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μέσα από τις συνδέσεις των ενοτήτων της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης με τις ενότητες της Ιστορίας & θεωρίας καθώς και τις υποενότητες Αρχιτεκτονική Τεχνολογία, Ψηφιακές Εφαρμογές και Αναπαραστάσεις, Επαγγελματικές Πρακτικές.
Οι καθηγητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Οι φοιτητές από τα προπτυχιακά τμήματα του προγράμματος σπουδών Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Στο 1ο έτος, οι φοιτητές μελέτησαν την περιοχή των Πετραλώνων με σκοπό την σύνθεση κτιρίου για προσωρινή διαμονή και εργασία υπό το εννοιολογικό πλαίσιο της χωρικής μετάβασης. Στο 2ο έτος, οι φοιτητές μελέτησαν την περιοχή των Αμπελοκήπων με σκοπό την σύνθεση κτιρίου με κύρια χρήση κατοικίας, αποτελούμενο από πλήθος μονάδων κατοίκησης και τμήμα του κτιρίου προς δημόσια χρήση ώστε να αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων της περιοχής. Στο 3ο έτος, οι φοιτητές μελέτησαν την ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Ζέας- Πασαλιμάνι, σε μία απόπειρα ενδελεχούς κατανόησης των ιδιαίτερων στοιχείων που συντάσσουν το αστικό τοπίο, με σκοπό την σύνθεση αρχιτεκτονικής επέμβασης για τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης θαλάσσιων δραστηριοτήτων με έμφαση στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.Το ζητούμενο για την αρχιτεκτονική πρόταση στο σημείο επιλογής είναι να υποστηρίξει υφιστάμενες χρήσεις, να αναδείξει χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής και να πραγματευτεί προγραμματικά το συνδυασμό ιδιωτικών και συλλογικών – δημόσιων χρήσεων.
Όσον αφορά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MArch Architecture & Urbanism [RIBA Part 2], οι φετινές εργασίες είχαν ως στόχο να εξετάσουν το πλαίσιο της πόλης, όχι μόνο ως το φυσικό χώρο για την αρχιτεκτονική, αλλά και για να αξιοποιήσει τα στρώματα της ιστορίας, το τοπίο, τον πληθυσμό, την οικολογία και τα κοινωνικά δίκτυα, ως κίνητρα για την παραγωγή του νέου αρχιτεκτονικού χώρου.
Στο 1ο έτος του μεταπτυχιακού, η περιοχή μελέτης ήταν η Ακαδημία Πλάτωνος. Στην έκθεση εκτίθενται τα αποτελέσματα της αστικής ανάλυσης και διερεύνησης της περιοχής, της στρατηγικής αστικού σχεδιασμού (Urban Strategy), της προετοιμασίας ενός γενικού σχεδίου με προτάσεις κατανομής των χρήσεων γης καθώς και εμπεριστατωμένης εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων της ανάπτυξης στο περιβάλλον, τις κοινότητες, την οικονομία και τις υποδομές (Masterplan) και τέλος της ανάπτυξης επιμέρους αρχιτεκτονικών προτάσεων.
Το 2ο έτος σπουδών, που αποτελεί τη διπλωματική εργασία, συνδυάζει μια κριτική αξιολόγηση των σύγχρονων αξιών και πρακτικών της αρχιτεκτονικής και παρουσιάζει μια πρόταση για μια πολύτιμη νέα ιδέα ή κατεύθυνση για την αρχιτεκτονική. Οι φετινές θεματικές περιλαμβάνουν το σχεδιασμό ενός Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής, του Κέντρου Αποκατάστασης Αθλητών, ενός Θαλάσσιου Σταθμού στη Χίο, ενός Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών, ενός Κέντρου Προστασίας Παιδιών, μια πρόταση για την αναγέννηση της Λεωφ. Αλεξάνδρας, το συγκρότημα κατοικιών των προσφύγων και ένα κέντρο οικολογικής κατάρτισης σε έναν πρώην χώρο υγειονομικής ταφής.
Τα εγκαίνια της έκθεσης Architecture Year Show 2019 πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό Campus του Αμαρουσίου, παρουσία των φοιτητών και των οικογενειών τους, των ακαδημαϊκών του τμήματος και προσκεκλημένων του Κολλεγίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως το Σεπτέμβριο 2019 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφθούν Δευτέρα – Παρασκευή μεταξύ 10:00-19:00 [Σωρού 74, Μαρούσι].
Θυμίζουμε ότι το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει τα πρώτα και μοναδικά Bachelor & Master Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένα από το RIBA (Royal Institute of British Architects). Πιο συγκεκριμένα με το RIBA Part 1 για το προπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής BΑ (Hons) Architecture με πιστοποίηση και με το RIBA Part 2 για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής MArch Architecture & Urbanism (Αρχιτεκτονική & Αστικός Σχεδιασμός). Αυτή η διάκριση καθιστά το Κολλέγιο 1 από τα 7 εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και 1 από τα 25 εκπαιδευτικά ιδρύματα διεθνώς και διασφαλίζει την υψηλή εκπαιδευτική ποιότητα του προγράμματος καθώς και την επαγγελματική καταλληλότητα των αποφοίτων.