10.08.2021
ΣΧΟΛΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η φυσική δραστηριότητα την περίοδο του lockdown: έρευνα από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Διατροφής Αθλητισμού και Άσκησης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Tον Μάρτιο του 2020 επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα περιορισμού στο σπίτι στην Ελλάδα ως μέτρο για τη μείωση της πανδημίας SARS-COVID19. Παραμένοντας σε σύνδεση με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και τα δεδομένα που τις διαμορφώνουν, το Τμήμα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Εφαρμοσμένη Διατροφή Αθλητισμού και Άσκησης του Μητροπολιτικού ΚολλεγίουMSc Applied Sport and Exercise Nutrition, αποφάσισε να διεξάγει τη δική του έρευνα με θέμα τη φυσική δρατηριότητα στο σπίτι, την περίοδο του περιορισμού στο σπίτι. 

 

Η αναδρομική έρευνα έγινε σε δείγμα 565 φοιτητών και εργαζομένων του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και συνέκρινε τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου εγκλεισμού, χρησιμοποιώντας το Διεθνές Ερωτηματολόγιο (IPAQ-SF). Τα αποτελέσματα, τα οποία αφορούν σε διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Fitness, Nutrition and Sport Medicine Studies. 

 

 Αποτέλεσματα έρευνας 

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φυσική δραστηριότητα του συνόλου μειώθηκε σημαντικά κατά τον περιορισμό σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε οτι αυτή αλλαγή ήταν σημαντική μόνο στους άνδρες και στη νεότερη ηλικιακή ομάδα (18-31 ετών).  Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός οτι οι γυναίκες, στη διάρκεια της καραντίνας,  είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες (+41%) να είναι στα γκρούπ μέτριας και υψηλής φυσικής δραστηριότητας έναντι των ανδρών που είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες (-33%) να βρίσκονται στα ίδια γκρουπ. Και τα δύο φύλα, καθώς και όλες οι ηλικιακές ομάδες, αυξήσαν σημαντικά το χρονικό διάστημα που περνούσαν καθήμενοι, καθημερινά. Γενικά, στο σύνολο δεν φάνηκαν διαφοροποιήσεις στο σωματικό βάρος, αλλά η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (>31 ετών) εμφάνισε σημαντική αύξηση του βάρους στην διάρκεια του περιορισμού. Συμπερασματικά, ενώ φαίνεται πως σε αυτό το σύνολο ατόμων η φυσική δραστηριότητα μειώθηκε στην διάρκεια του περιορισμού, οι γυναίκες βρήκαν τρόπους να την αυξήσουν και να επωφεληθούν χωρίς να γνωρίζουμε ωστόσο τα κίνητρα ή τις αιτίες αυτής της αλλαγής. 

 

Η έρευνα με τίτλο “Acute changes in physical activity associated with home confinement due to covid-19: a retrospective cross-sectional study in a collegiate population in Greece” διεξήχθη υπό την εποπτεία των καθηγητών του μεταπτυχιακού κ.κ.: Ειρήνη Μάνθου (MSc, PhD, Ακαδ. Υπεύθυνη ΜSc Applied Sport & Exercise Nutrition), Αναστάσιος Φωτίου, Γιώργος Πίγκο και Βασίλης Καλαποθαράκος, καθώς και της επιστημονικής συνεργάτη Ελευθερίας Καναβού. 

 

Μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε την έρευνα και τα αποτελέσματά της, πιο αναλυτικά, εδώ

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ