21.03.2021
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας: φοιτητές του Μεταπτυχιακού Entrepreneurship & Innovation μοιράζονται τη δική τους πηγή έμπνευσης

Η δημιουργικότητα, η καινοτομία, οι ιδέες, η τόλμηρη σκέψη και η λήψη ευφάνταστων πρωτοβουλιών αποτελούν παράγοντες χωρίς τους οποίους ακόμα και το πιο ευφυή μυαλά μπορεί να μην είχαν υλοποιήσει τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Εύλογα, λοιπόν, το 2017 αποφασίστηκε και επίσημα από τον ΟΗΕ, οι παραπάνω αξίες να τιμώνται και να εορτάζονται. Έτσι, η 21η Απριλίου, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Πρόκειται μάλιστα για την καταληκτήρια ημέρα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (World Creativity and Innovation Day), που ξεκινά στις 15 Απριλίου (ημέρα γενεθλίων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι),

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, η Αργυρώ Καθέρη και ο Σπύρος Μπαλέσιας, φοιτητές από το Μεταπτυχιακό στην Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, ΜSc Entrepreneurship & Innovation, που προσφέρει το Μητροπολιτικό Κολλέγιο σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Oxford Brookes University, εξηγούν τι σημαίνει για εκείνους “δημιουργικότητα” και πώς οι σπουδές στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο τους βοηθούν να την αναπτύξουν.

Ε: Τι είναι για εσένα δημιουργικότητα;

Αργυρώ Καθέρη.: Δημιουργικότητα,ε; Είναι οτιδήποτε σκέφτομαι με διαφορετικό τρόπο. Καθημερινά προσπαθώ να εφαρμόζω το “out of the box” και να αφήνω την σκέψη μου να μου δείχνει μόνη τις ιδέες και πρακτικές που μπορώ να εφαρμόζω. Αυτό είναι δημιουργικότητα για εμένα. Να μην επαναπαύεσαι στην αρχική ιδέα.

Σπύρος Μπαλέσιας: Η δυνατότητα του να εκφράζεσαι ελεύθερα, να αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τον κόσμο γύρω σου, να λαμβάνεις ερεθίσματα και να τα αναδημιουργείς, ώστε να παράξεις κάτι καλύτερο και διαφορετικό. Κάτι που θα σου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο να δουλέψεις προς τους στόχους σου. Παλιότερα μάς έλεγαν ότι η δημιουργικότητα αποτελεί έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά στο τέλος της ημέρας, δημιουργικός μπορεί να είναι ο καθένας. Αρκεί να αντιλαμβάνεται και να παρατηρεί όσα συμβαίνουν γύρω του και να εξελίσσεται.

Ε: Ποιοι άνθρωποι αποτελούν για εσένα πρότυπα και πηγή έμπνευσης;

Α.Κ.: Οι άνθρωποι που με εμπνέουν είναι η οικογένεια μου. Τους θαυμάζω για όλα αυτά που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα και η στάση τους με παρακινεί συνεχίζω να εξελίσσομαι αδιάκοπα.

MSc Entrepreneurship and Innovation_Μεταπτυχιακό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

Σ.Μ.: Προσωπικά πιστεύω ότι σκοπός δεν είναι να αναγνωρίσεις το ένα ή τα δύο άτομα που κατανοείς ότι κάτι έχουν να σου δώσουν σε προσωπικό, ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό επίπεδο, αλλά να είσαι σε θέση να κερδίζεις από κάθε σχέση που αναπτύσσεις με ένα άτομο, είτε αντιλαμβάνεσαι ότι σε εμπνέει είτε όχι.

Ε: Γιατί επέλεξες να κάνεις το μεταπτυχιακό στην Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία;

Α.Κ.: Έχοντας ολοκληρώσει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών BA (Hons) Business Management, Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Mεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Εργασίας, MSc Business Psychology στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το ΜSc Entrepreneurship & Innovation μού κέρδισε το ενδιαφέρον από την αρχή. Πρόκειται για ένα Μεταπτυχιακό που προσφέρει πληθώρα γνώσεων σχετικά με το επιχειρείν, καλλιεργεί την κριτική σκέψη και σε βοηθά να σκέφτεσαι διαφορετικά από το συνηθισμένο.

Σ.Μ.: Έχοντας ήδη κάνει τα πρώτα μου βήματα στην αγορά εργασίας, και τα τελευταία 4 χρόνια ως ελ. επαγγελματίας, σκέφτηκα ότι το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό θα με βοηθήσει να ανακαλύψω διαφορετικές πτυχές του επιχειρείν. Το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με την καινοτομία, αποτελεί μια δεξιότητα που πολλοί δεν θεωρούν απαραίτητη από την πρώτη στιγμή που δημιουργείται στο μυαλό σου η ιδέα της εκκίνησης της δικής σου επιχείρησης. Είναι κοινός τόπος, πολλές φορές, η έκφραση «βλέποντας και κάνοντας». Ωστόσο, αυτό που έχω καταλάβει και αναθεωρήσει είναι ότι για να πράξεις πρέπει να έχει προηγηθεί αρκετή έρευνα, να έχεις αναπτύξει κριτική ικανότητα, να ξέρεις να ζυγίζεις τις καταστάσεις, να αναγνωρίζεις τους κινδύνους, και το βασικότερο: να παίρνεις πρωτοβουλίες χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Για κάποιους αυτή η προσπάθεια είναι σαν το αλάτι στην πληγή, ενώ για άλλους το αλάτι που τους νοστιμεύει τη ζωή.

Ε: Πώς σου φαίνεται σαν πρόγραμμα σπουδών;

Σ.Μ.: Σκοπός του προγράμματος είναι, εκτός από τη θεωρία, να επιτευχθεί μια πρακτική εφαρμογή όσων διδασκόμαστε και να πάμε από τη θεωρία στην πράξη. Οι προσεγγίσεις στο πλαίσιο των μαθημάτων, τα οποία είναι φύσει ακαδημαϊκού περιεχομένου, έχουν ως στόχο η στείρα θεωρία να μετατραπεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και μια ανταλλαγή απόψεων και ιδεών επί του πρακτέου. Η δυνατότητα διενέργειας ερευνών, η δημιουργική σκέψη και ο συχνός αναστοχασμός είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών.

Α.Κ.:Τώρα που φτάνω στο τέλος και ολοκληρώνω τον κύκλο σπουδών μου, θεωρώ ότι έχω αποκομίσει πολλές νέες γνώσεις. Σίγουρα ήταν πολύ απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών αλλά με χαρά θα το ξανά έκανα!

Ε: Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ή που θα έδινες εσύ σε κάποιον για να μην πάψει να κυνηγάει το όνειρό του; 

Σ.Μ.: Το κυνήγι των ονείρων μας θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει με κυνήγι χαμένου θησαυρού: ξέρουμε ότι μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε, ξέρουμε ότι υπάρχουν στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στην πραγματοποίησή τους, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς ή τι θα πρέπει να γίνει ακριβώς, προκειμένου να πραγματοποιηθούν. Αυτό που σίγουρα συστήνω ανεπιφύλακτα είναι, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, εκεί που σκέφτεσαι να τα παρατήσεις, να μην παραδώσεις τα όπλα και να αναζητάς νέους τρόπους επίλυσης ενός προβλήματος. Επίσης, αν ήταν να δώσω μια συγκεκριμένη συμβουλή σε κάποιον, θα ήταν αυτό που είχα ακούσει κάποια στιγμή και έχει χαραχτεί στο μυαλό μου: «Όταν φτάνουμε στο χαμηλότερο σημείο, είμαστε ανοιχτοί στη μεγαλύτερη αλλαγή».

Α.Κ.:Τα όνειρα μας, όχι μόνο πρέπει να τα κυνηγάμε, αλλά και να επενδύουμε σε αυτά. Πολλές φορές αλλάζουν και τροποποιούνται όσο μεγαλώνουμε και αυτό είναι απολυτά λογικό. Σίγουρα όμως πρέπει να έχουμε ως στόχο να τα φτάσουμε και να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Ε; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι ολοκληρώνοντας το Μεταπτυχιακό στην Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία;

MSc Entrepreneurship and Innovation_Μεταπτυχιακό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας
Σ.Μ.: Ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό, πιστεύω ότι θα έχω λάβει τις απαραίτητες γνώσεις, αφενός για να εξελίξω τη δική μου επιχείρηση, αφετέρου για να δημιουργήσω κάτι καινούριο, διαφορετικό, καινοτόμο. Επιπλέον, θεωρώ ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία όλα αυτά που έμαθα στο πλαίσιο των μαθημάτων και των συζητήσεων, να τα μοιραστώ με άτομα που επίσης αντιμετωπίζουν τον φόβο και την αμφιβολία να δραστηριοποιηθούν, ώστε να συμβάλω κι εγώ στο μέλλον, τρόπον τινά, στη διαμόρφωση του ελληνικού επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας. Προυπόθεση για όλα αυτά είναι ότι το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα θα δίνει τις απαραίτητες ευκαιρίες και τα κατάλληλα κίνητρα (σε φορολογικό, οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο), ώστε ο καθένας, είτε κατά μόνας είτε σε ομάδες, να ενθαρρύνεται για τη δραστηριοποίηση στον τόπο του.

Α.Κ.: Ολοκληρώνοντας το δεύτερο στη σειρά μεταπτυχιακό μου θα ήθελα να συμβάλω και εγώ η ίδια στην οικογενειακή μας επιχείρηση και να εξελιχθώ και μαζί της.

Ο Σπύρος Μπαλέσιας έχει Πτυχίο στη Μετάφραση και Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη της Μετάφρασης από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η Αργυρώ Καθέρη έχει ολοκληρώσει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών BA (Hons) Business Management, Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Mεταπτυχιακό στην Ψυχολογία Εργασίας, MSc Business Psychology στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο. 

 

 

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ