Φοιτητές Νομικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο ThessiSMUN 2023
Συμμετέχοντας σε γεγονότα που αναδεικνύουν την αριστεία και ενισχύουν τις δεξιότητες των φοιτητών μας, ομάδα φοιτητών από τη Νομική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου πήραν μέρος στο Συνέδριο ThessISMUN που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το Thessaloniki International Student Model United Nations, ThessISMUN, συνιστά μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και οργάνων Ειδικευμένων Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Το Συνέδριο φιλοξένησε 250 φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα τους και οι εξής 6 φοιτητές από τη Νομική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου: Άγγελος Καλύβας, Ιωάννης Καρατζάς, Μάρσια Μαρούδα, Γιώργος Μαυρίδης, Δήμητρα Μπίστικα, και Ιωάννης Σαρτζής.
Τα Συνέδρια MUN είναι ακαδημαϊκές προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπου οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν διαφορετικές χώρες ως διπλωμάτες και συζητούν για μια σειρά διεθνών θεμάτων.
Οι φοιτητές Νομικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου μίλησαν για θέματα διεθνούς ατζέντας όπως για το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο, για θέματα εθνικού συμφέροντος, για ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για LGBTQ δικαιώματα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Νομική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου εκπροσώπησε συνολικά τη χώρα της Μάλτας, όσον αφορά σε θεσμικά θέματα εθνικού ενδιαφέροντος. Μέσω της συμμετοχής είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην έρευνα, τη δημόσια ομιλία και τις διαπραγματεύσεις, καθώς και την κατανόησή τους για τις διεθνείς σχέσεις.
Στη φετινή επετειακή διοργάνωση, ThessISMUN 2023, οι θεματικές που συζητήθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Υεμένη και τη Μέση Ανατολή, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, την εμπορία γυναικών, ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης με αφορμή την έξοδο από την πανδημική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Την έναρξη και την λήξη των εργασιών του ThessISMUN 2023 κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας της φετινής διοργάνωσης, Στέφανος Κατσούλης, υπ. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σκοπός της άσκησης προσομοίωσης είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.
Τα οφέλη από τη συμμετοχή σε μια διοργάνωση προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (MUN) επεκτείνονται σε πολλαπλούς τομείς:
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Τα συνέδρια MUN απαιτούν από τους συμμετέχοντες να ερευνήσουν περίπλοκα νομικά και πολιτικά ζητήματα και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με σαφή και πειστικό τρόπο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές της Νομικής να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως νομική έρευνα, δημόσια ομιλία, διαπραγμάτευση και διπλωματία.
- Ευκαιρίες δικτύωσης: Τα συνέδρια του MUN συγκεντρώνουν φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια και χώρες, παρέχοντας την ευκαιρία σε φοιτητές νομικής να συναντηθούν και να δικτυωθούν με συναδέλφους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους για το διεθνές δίκαιο και τη διπλωματία. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για φοιτητές που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στο διεθνές δίκαιο ή τη διπλωματία.
- Έκθεση στο διεθνές δίκαιο: Τα συνέδρια MUN επικεντρώνονται σε διεθνή ζητήματα και παρέχουν την ευκαιρία στους φοιτητές της Νομικής να μάθουν για το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή του στην πράξη. Αυτή η έκθεση στο διεθνές δίκαιο μπορεί να διευρύνει την κατανόηση των νομικών συστημάτων των φοιτητών νομικής και να τους προετοιμάσει για σταδιοδρομία στο διεθνές δίκαιο.
- Ανάπτυξη και εδραίωση φήμης: Η συμμετοχή σε συνέδρια MUN μπορεί να βοηθήσει τις νομικές σχολές να χτίσουν μια φήμη για την αριστεία στο διεθνές δίκαιο και τη διπλωματία.
Oops! We could not locate your form.