13.12.2022
ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

Δράση ενημέρωσης στους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας από το Τμήμα Παιδαγωγικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, φοιτητές Παιδαγωγικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Λάρισα μίλησαν στους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Στηρίζοντας τις δράσεις που ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας προς όφελος των παιδικών, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής από τη Σχολή Παιδαγωγικών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Λάρισα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στο πλαίσιο αυτό, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές/τριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, υπό το συντονισμό της διδάσκουσας κας. Δημοπούλου Χαρούλας, οι φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου συζήτησαν με τους μαθητές/τριες αναφορικά με τα βασικά δικαιώματα του παιδιού. Στη συνέχεια, οι μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν και να δημιουργήσουν αφίσες υπό τη μουσική υπόκρουση τραγουδιών που αφορούσαν στα παιδιά και τα δικαιώματα τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και, ιδιαίτερα, τη Δρ. Ελένη Δημητρίου, Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, για τον συντονισμό και τη στήριξη τους στην παραπάνω δράση.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προωθεί την εθελοντική δράση των φοιτητών και τη συμμετοχή σε δράσεις με κοινωνικό πρόσημο και θετική επίδραση στις ευπαθείς ομάδες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το εν λόγω δημοτικό σχολείο στη Λάρισα έχει προβληθεί πολλές στα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης ως πρότυπο, για την καλή πρακτική που ακολουθεί, να παίζει στα διαλείμματα μουσικές συμφωνίες μεγάλων συνθετών, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με σπουδαία και παγκοσμίως αναγνωρισμένα έργα κλασσικής μουσικής. Ο εμπλουτισμός των γνώσεων είναι ο ένας λόγος που το σχολείο αυτό έχει υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Σχολείο, λειτουργεί επίσης ως μέσο για τη διαμόρφωση ενός ήρεμου κλίματος στο διάλειμμα, καθώς και ως μέτρο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: 

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού τιμάται, ετησίως, στις 20 Νοεμβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, μετατρέποντάς τους από παθητικούς αποδέκτες φιλανθρωπίας σε ανθρώπινα όντα με ξεχωριστά δικαιώματα.

Παιδί και Ατζέντα 2030
Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), υιοθετήθηκαν από ηγέτες κρατών το 2015, και στοχεύουν στη διασφάλιση της ισότητας, εξασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν ίδιες ευκαιρίες στην ζωή, σε κάθε χώρα έως το 2030. Σύμφωνα με την Unicef, η επίτευξη και των 17 SDGs έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ζωής για όλους, παιδιά και ενήλικες.
Ορισμένοι από τους στόχους αυτούς έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ευημερία των παιδιών, όπως είναι αυτός για την μηδενική φτώχεια, που προβλέπει μείωση κατά το ήμισυ της αναλογίας ανδρών, γυναικών και παιδιών όλων των ηλικιακών ομάδων, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Aνάλογος είναι και ο στόχος για την μηδενική πείνα που περιλαμβάνει τον τερματισμό της πείνας και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή, θρεπτική και επαρκή τροφή, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών.

Ενδεικτικός είναι ακόμα ο στόχος για ποιοτική εκπαίδευση που προβλέπει την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των κοριτσιών και αγοριών σε ισότιμη και ποιοτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που οδηγεί σε συναφή και αποτελεσματικά μαθησιακά οφέλη, καθώς και εκείνος για την εξάλειψη όλων των επιζήμιων πρακτικών, όπως ο παιδικός και αναγκαστικός γάμος και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ως Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ SDSN (Sustainable Development Solutions Network), έχει δεσμευτεί να συμβάλλει, μέσω των δράσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει, στην επίτευξη των 17 Στόχων (17 SDGs).

 

 

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ