04.07.2023
ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ

Απόφοιτη του MSc Medical Genetics & Genomics στο 42ο Επιστημονικό Συνέδριο ΕΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Η απόφοιτη της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου παρουσίασε τα σημαντικά ευρήματά της για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυροειδούς.

 

Η απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MSc Medical Genetics and Genomics του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Γεωργία Μπόσκου, παρουσίασε με επιτυχία το ερευνητικό της έργο στο Συνέδριο της ΕΕΒΕ.

Πρόκειται για το 42ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών (ΕΕΒΕ), το οποίο, φέτος, έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η απόφοιτη του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Γεωργία Μπόσκου μίλησε για τη μελέτη της με τίτλο «Μοριακοί Μηχανισμοί του Καρκίνου του Θυρεοειδούς» παρουσιάζοντας τα ευρήματά της. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της κρίνονται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την επιστημονική κοινότητα καθώς εξυπηρετούν τόσο στην προσωποποιημένη πρόγνωση και διάγνωση, όσο και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπευτικών αγωγών για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προωθεί τη συμμετοχή των φοιτητών σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά συνέδρια τόσο για την ανάπτυξη ερενητικού πνεύματος, όσο και για την ενίσχυση του επαγγελματικού portfolio τους.

Η ερευνητική δράση της κας Μπόσκου πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της φοίτησής στο μεταπτυχιακό στην Ιατρική Γενετική και Γονιδιωματική, φέρνοντας στην επιφάνεια ενδιαφέροντα και δεόντως χρήσιμα ευρήματα. Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση παρακάτω.

Την επίβλεψη και εποπτεία της έρευνας είχε ο καθηγητής στη Σχολή Υγείας του Campus Θεσσαλονίκης και βιολόγος, Δρ. Μπαλής Βασίλειος, ο οποίος συνόδευσε την απόφοιτη στο Συνέδριο της ΕΕΒΕ.

 

Η συμμετοχή των φοιτητών σε επιστημονικά συνέδρια του τομέα τους ευθυγραμμίζεται με το όραμα της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου για ανάπτυξη της έρευνας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Λίγα λόγια για την έρευνα «Μοριακοί Μηχανισμοί του Καρκίνου του Θυρεοειδούς» της απόφοιτης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Γεωργίας Μπόσκου: 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συστηματική ολιστική ανάλυση, με τη χρήση πολλαπλών βάσεων δεδομένων και με παράλληλη μελέτη των αντίστοιχων εργαστηριακών ευρημάτων αναφορικά με τους καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα.

Ευρήματα:

Η έρευνα κατέδειξε ότι μία πλειάδα σημασμένων γονιδίων πληροί τις προϋποθέσεις των αρχικών, πρωτογενών ογκογονιδίων υπαίτιων για την βιογένεση των νεοπλασιών, για τους πλέον συχνούς υποτύπους του καρκίνου του θυρεοειδούς, δηλαδή τον Θηλώδη (PTC) και Θηλακιώδη (FTC) ογκογονικές αλλοιώσεις των κρίσιμων μονοπατιών ΜΑΡΚ, RAS-RAF-MEK-ERK και ΙΚΤ3-ΑΚ, σε συνεχή διατήρηση της φάσης της σύνθεσης του κυτταρικού κύκλου.

Έγινε εκτενής ανάλυση πολλαπλών βάσεων δεδομένων καταδεικνύοντας ότι τα γονίδια αυτά έχουν χαμηλές τιμές LOFTOOL, οπότε είναι λιγότερο ανθεκτικά σε μεταλλάξεις που διαταράσσουν τη λειτουργία τους και άρα πιο πιθανό να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Παράλληλα, αν και τα γονίδια αυτά δεν καλύπτουν μεγάλο αριθμό παραλλαγών, όλες επηρεάζουν λειτουργικές επικράτειες των αντίστοιχων πρωτεϊνών, και σημαντικό μέρος τους ανήκει σε κατηγορίες (π.χ. frameshift) που αναμένεται να διαταράξουν το μετάγραφο (άρα και την πρωτεΐνη). Επιπλέον, εκατοντάδες άλλα γονίδια εντοπίστηκαν κατά την εξέλιξη των καρκινωμάτων, με πολλαπλές, τυχαίες μεταλλάξεις, προφανώς ως σύνδρομο της κόπωσης του DNA, και την εξασθένηση των ογκοκατασταλτικών μηχανισμών και των μηχανισμών επιδιόρθωσης.
Σπάνιοι (<5%) τύποι θυρεοειδούς καρκίνου, αλλά πλέον επιθετικοί και μεταστατικοί σε επίπεδο ογκογένεσης, παρουσιάζουν διαφορετικές των άνωθεν γονιδιακές μεταλλάξεις. Σε επίπεδο μη κωδικοποιούμενων ρυθμιστικών ncRNA εμφανίζεται αντίστοιχη σημαντική πληθώρα ποσοτικής αυξομείωσης συνδεδεμένη με τα αντίστοιχα ογκογονίδια.

Το Master MSc Medical Genetics and Genomics – Μεταπτυχιακό στην Ιατρική Γενετική και Γονιδιωματική
προσφέρεται από τη Σχολή Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου,
σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Oxford Brookes University.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ