Με θέμα “Advancing Interdisciplinary Rehabilitation to Improve Lives”, το 1ο Rehab συγκέντρωσε πλήθος φοιτητών, επαγγελματιών, κέντρων αποκατάστασης και επιστημόνων Υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην κεντρική φωτό, η Δρ. Ειρήνη Μανάρα, Επικεφαλής της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου απευθύνει χαιρετισμό.
Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Αποκατάστασης με θέμα “Advancing Interdisciplinary Rehabilitation to Improve Lives”, παρουσία μερικών από τα σημαντικότερα κλινικά κέντρα Αποκατάστασης, όπως ΑNIMUS, Άκτιος, Ανάπλαση, ΕΛΕΠΑΠ, Θησέας, Φιλοκτήτης και πολλά ακόμα. Το τριήμερο Συνέδριο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Campus Αμαρουσίου του Μητροπολιτικού Κολλέγιου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και την παρουσία εκατοντάδων συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Συνέδριο άνοιξε με τους χαιρετισμούς της Επικεφαλής της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Δρ. Ειρήνης Μανάρα και του Γενικού Διευθυντή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κ. Δημήτρη Διαμαντή.
«Είναι μια ιδέα που χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να ωριμάσει και να υλοποιηθεί […] Το σίγουρο είναι ότι δεν είχαμε φανταστεί 3 ολόκληρες ημέρες με παράλληλα sessions, 4 κεντρικούς ομιλητές, περισσότερες από 100 παρουσιάσεις (προφορικές και poster) και γύρω στους 400 συνέδρους, πράγμα που αποδεικνύει ότι η Αποκατάσταση είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Μανάρα κάνοντας παράλληλα μια σύντομη, αλλά περιεκτική αναδρομή της ανοδικής πορείας και εντυπωσιακής ανάπτυξής της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Τη Δρ. Μανάρα διαδέχτηκε στο βήμα ο κ. Διαμαντής ο οποίος, με αφορμή το Συνέδριο, έκανε λόγο για τη σημασία της διεπαγγελματικής εκπαίδευσης, δηλώνοντας τα εξής: «Η διεπιστημονική προσέγγιση μιλάει στην καρδιά σχεδόν όλων των συμμετεχόντων και συνέδρων που βρίσκονται μαζί μας σήμερα. Μάλιστα, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι το μοναδικό ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο προσφέρει στους φοιτητές του την ευκαιρία να εκπαιδευτούν μέσω ενός διεπαγγελματικού μοντέλου εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι αυτό το Συνέδριο θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την ενίσχυση αυτής της προσέγγισης και την αξίας της ενσωμάτωσής της σε όλους τους κλάδους της Υγείας, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ασθενών τους».
Φιλοξενώντας περισσότερους από 100 εξέχοντες διεθνείς ομιλητές -ακαδημαϊκές προσωπικότητες και επαγγελματίες- από το χώρο της Αποκατάστασης, το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Αποκατάστασης εκπλήρωσε τον στόχο να αποτελέσει μια διεπιστημονική πλατφόρμα συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, τις νέες προκλήσεις, τις τάσεις, τις καινοτομίες και τις προοπτικές ανάπτυξης στον χώρο της Αποκατάστασης καθώς και στους συναφείς με αυτή κλάδους Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι Professor Brendan McCormack – Head of the Divisions of Nursing, Occupational Therapy & Arts Therapies, School of Health Sciences, Queen Margaret University, Professor Fiona Coutts – Dean of School of Health Sciences, Queen Margaret University, Professor Anand Pandyan – Professor of Rehabilitation Technology & Head of the School of Health and Rehabilitation, Keele University (UK) και Professor Helen Dawes – Director of the Centre for Movement, Occupational Sciences (MOReS) & Scientific Manager of the Oxford Clinical Allied Technology and Trial Services Unit (OxCATTS) αποτέλεσαν τους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου. Την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου απάρτιζαν τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Το Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο Αποκατάστασης ήταν το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα που προσέγγισε διεπιστημονικά τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Αποκατάστασης, γεγονός που δικαιολογεί την τεράστια απήχηση που είχε στο επιστημονικό κοινό. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημαντική επιστημονική συμβολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον κλάδο της Αποκατάστασης, καθώς και το όραμά του για προώθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Μάλιστα το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσφέρει το μοναδικό στη χώρα μας μεταπτυχιακό MSc Rehabilitation σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Oxford Brookes.
Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις του Συνεδρίου προσέγγισαν σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση, όπως:
► Διαχείριση νευρολογικών παθήσεων
► Διαχείριση μυοσκελετικών παθήσεων
► Διαχείριση καρδιοαναπνευστικών παθήσεων
► Εμβιομηχανική
► Τεχνολογικές εξελίξεις στην επιστήμη της Αποκατάστασης
► Ψυχολογία Ασθενών/Φροντιστών
► Διαχείριση Πόνου Επιπλέον
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επιστημονικά άρθρα, έρευνες και εργασίες σχετικά με θεωρητικά και πρακτικά θέματα Αποκατάστασης από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επαγγελματίες και φοιτητές από τον κλάδο της Υγείας και των Ανθρωπιστικών Επιστημών, προσφέροντας τροφή για σκέψη, για συζήτηση και επιστημονική ανάπτυξη σε φοιτητές, ερευνητές, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς από τους τομείς της Υγείας όπως Φυσικοθεραπεία, Νοσηλευτική, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Διαιτολογία, Ψυχολογία, Ποδιατρική.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την 3η ημέρα με την ομιλία του Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc Rehabilitation και μέλους European Network of Occupational Therapy in Higher Education (ΕΝΟΤΗΕ), Δρ. Παναγιώτη Σιαπέρα. Στη διάρκεια της ομιλίας του, μάλιστα, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Ινστιτούτου Επιστήμης του Έργου και Αποκατάστασης, μιας νέας επιστημονικής πρωτοβουλίας της Σχολής Υγείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Το ΙΝΕΕΑΠ έχει στόχο να αποτελέσει πηγή διεπιστημονικής συνεργασίας και έρευνας στην Επιστήμη του Έργου, αλλά και της Αποκατάστασης με σκοπό την προαγωγή γνώσης και εμπειρίας όσον αφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ευημερίας των ατόμων.
Oops! We could not locate your form.