04.10.2023
ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Σημαντικά ονόματα και δεκάδες συμμετοχές στην Ημερίδα της Σχολής Ψυχολογίας με θέμα τις δικαστικές επιστήμες στην Ελλάδα

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα τη Δικαστική Συμβουλευτική Ψυχολογία και Δικαστική Επιστήμη, συγκεντρώνοντας δεκάδες συμμετοχές.

 

Εστιάζοντας στα μείζονα κοινωνικά θέματα και τον τρόπο που διαμορφώνουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, με πρωτοβουλία της Σχολής Ψυχολογίας, διοργάνωσε Ημερίδα αφιερωμένη στις σύγχρονες προκλήσεις της δικαστικής επιστήμης.

Η Ημερίδα με θέμα «Δικαστική Συμβουλευτική Ψυχολογία και Δικαστική Επιστήμη: προεκτάσεις και εφαρμογές στην κοινότητα» αποτέλεσε σημείο συνάντησης για δεκάδες πολίτες και ενδιαφερόμενους για τις δικαστικές επιστήμες στην Ελλάδα

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων λαμβάνοντας χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Με στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό σχετικά με την παραβατικότητα και τη διερεύνηση των εγκλημάτων στην Ελλάδα, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο προσκάλεσε επαγγελματίες σε  θέσεις κύρους, οι οποίοι προέρχονται από τους 4 βασικούς εφαρμοσμένους κλάδους των δικαστικών επιστημών. Την εκδήλωση άνοιξε η Δρ. Βίκυ Γκόλτση, Dean Σχολής Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, καλωσορίζοντας το κοινό και παρουσιάζοντας τη Συμβουλευτική Υπηρεσία των Πολυδύναμων Κέντρων του Δήμου Αθηναίων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε με ομιλία ο Παναγιώτης Βαρβατσούλης, Ανώτερος Διευθυντής Προστασίας Περιεχομένου NOVA, Forensic & Fingerprint Expert, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και συνεργάτης Σχολής Ψυχολογίας Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Με θέμα «Εγκληματολογική Κυβερνοασφάλεια/Ψηφιακή Εγκληματολογία & χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ)», ο κ. Βαρβατσούλης μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα της ζωής, παρέχοντας καλύτερη υγεία και περισσότερη ασφάλεια.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και τυχερός που έλαβα μέρος στη διεπιστημονική ημερίδα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Μοιραστήκαμε πληροφορίες και εργαλεία με τα οποία ο Δήμος, η Περιφέρεια και το κράτος μπορεί να βοηθήσει τον άθνθρωπο να έχει μια καλύτερη ζωή. Αυτό ξεκινάει από τις δομές Υγείας και φτάνει μέχρι τις δικαστικές επιστήμες και την ασφάλεια που παρέχουμε στον κάθε πολίτη. Αναπτύξαμε ιδέες για το πώς μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα και να την πάμε ένα βήμα μπροστά σε θέματα αντιεγκληματικής πολιτικής. Θεωρώ πως η Ημερίδα είχε εντυπωσιακή συμμετοχή από το κοινό, κάτι που υποδηλώνει και την εξωστρέφεια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ως ο μεγαλύτερος πάροχος πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα», ανέφερε στη δήλωσή του.

Με την εισήγηση «Δικαστική Ανθρωπολογία» συμμετείχε και ο Δρ. Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Καθηγητής Δικαστικής Ανθρωπολογίας, Υπεύθυνος Μονάδας Δικαστικής Ανθρωπολογίας, Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Στο βήμα, τον διαδέχτηκε η Δρ. Ευτυχία Κατσιγαράκη, Εγκληματολόγος στο ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κξαι Καθηγήτρια Αστυνομικής Ακαδημίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία μέσα από την ομιλία της με θέμα «Φιλική Δικαιοσύνη Ανηλίκων και Δικανικές Επιστήμες», ανέδειξε τη σημασία της διεπιστημονικής πρσέγγισης στην απονομή δικαιοσύνης σε ανήλικους παραβάτες. «Με τη συνδρομή επιστημών όπως είναι η Παιδαγωγική, η Ειδική Αγωγή, η Ψυχολογία γίνεται εφικτή η ορθότερη αντιμετώπιση και διαχείριση ενός περιστατικού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κλινικός Δικαστικός Ψυχολόγος και Δικαστικός Πραγματογνώμων, κ. Σταύρος Θαλασσινός ο οποίος έχει αναλάβει Καθηγητής και Ακαδημαΐκός Υπεύθυνος Κλινικής & Δικαστικής Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Στη διάρκεια της εισήγησής του με τίτλο «Η Εφαρμογή της Δικαστικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα» μίλησε αναλυτικά για επιμέρους διαδικασίες του δικαστικού συστήματος όπως η κυβερνοασφάλεια, η προστασίας των ανηλίκων, η επανένταξη των κρατουμένων με τη βοήθεια της κοινότητας, αλλά και η αναδιάρθρωση του σωφρονιστικού συστήματος. «Στην Ημερίδα που διοργανώσαμε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, δώσαμε μια συνολική εικόνα της δικαστικής διαδικασίας με έναν αρκετά αναλυτικό τρόπο, υπογραμμίζοντας όσα χρήζουν βελτίωσης», είπε στη δήλωσή του μετά το πέρας της ομιλίας του.

Τέλος, στην εκδήλωση συμμετείχε με προφορική ομιλία και η κα Γκέρτσου Ιωάννα, Πρόεδρος της Σχολής Σκύλων-Οδηγών «Λάρα» και διδακτορική φοιτήτρια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, με σκοπό να μεταφέρει την εμπειρία της ως ασκούμενη ψυχοθεραπεύτρια στο 6ο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο. «Αυτό που αξίζει να επισημάνω είναι ότι η ευκαιρία να βρεθώ 6ο Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων, μέσα από τη φοίτηση μου στο Διδακτορικό πρόγραμμα στη Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, επικοινωνεί άμεσα την έννοια της συμπερίληψης. Με άλλα λόγια, να καταδείξει τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για τους ωφελούμενους και για την κοινότητα, όσο και για εμένα, προσλαμβάνοντας μια τυφλή επαγγεματία ψυχικής υγείας σε ένα κοινοτικό ιατρείο. Ευχαριστώ πολύ για την πρωτοβουλία, αλλά και για τις ευκαιρίες που μας δίνετε όχι μόνο να μάθουμε, αλλά και να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι και σαν επαγγελματίες στην κοινότητα».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Αντιδήμαρχος Yγείας του Δήμου Αθηναίων, κ. Ε. Καλαμπόκας, απευθύνοντας χαιρετισμό. «Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί μια άριστη συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Η αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας είναι πλέον ανάγκη και όχι θεωρία. Μέσα από τα 7 δημοτικά μας ιατρεία και, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, αναβαθμίζουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες και αναπτύσσουμε περαιτέρω δράσεις», δήλωσε μετά το πέρας της σύντομης παρέμβασής του.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του Master στη Δικαστική Ψυχολογία, ΜSc Forensic Psychology.
Πρόκειται για το νέο μεταπτυχιακό που προσφέρει η Σχολή Ψυχολογίας σε συνεργασία με το University of East London από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης