Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στους φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου για τη νέα ψηφιακή εποχή
Tο Μητροπολιτικό Κολλέγιο υποδέχτηκε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος μίλησε στους φοιτητές για όσα αναδιαμορφώνουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα σε ψηφιακό επίπεδο.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Campus Αθήνας, ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδικευμένος σε θέματα που αφορούν την ψηφιοποίηση, έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και, γενικά, τη νέα ψηφιακή εποχή. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τις εξελίξεις και τον τρόπο που εισχωρεί στην καθημερινή ζωή, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε πτυχή: από τις καθημερινές συναλλαγές, μέχρι την εκπαίδευση, την επαγγελματική ανάπτυξη, την καριέρα και την ποιότητα της ζωής.
Την εκδήλωση άνοιξε, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, ο Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος. Τον συντονισμό είχε αναλάβει, ο κ. Σωτήρης Σκουλούδης, Διευθυντής Σύνταξης στο ενημερωτικό site newsbomb.gr και Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
O Κυριάκος Πιερρακάκης μοιράστηκε πληροφορίες από το μεγάλο έργο του του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας που έχει αναλάβει. «Η ψηφιακή πολιτική για εμάς είναι κοινωνική πολιτική. Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι κοινωνική πολιτική. Το να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος σε μια ουρά είναι ένα κράτος που σε σέβεται», δήλωσε σχετικά με το θέμα και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε φτιάξει ένα portal που λέγεται gov.gr στο οποίο συγκεντρώσαμε όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Βρήκαμε ότι ήταν 501 αυτές που προυπήρχαν ψηφιακά. Τώρα είναι 1.540. Έχουμε προσθέσει μια την ημέρα αν κάνετε τα μαθηματικά. Ο στόχος είναι 5.500 υπηρεσίες να ενταχθούν στο gov.gr. Στην ουσία, αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε απλές τεχνολογίες που χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας και να πάμε και να τις εντάξουμε στον τρόπο που δουλεύει η κρατική γραφειοκρατία».
Επιπλέον, μίλησε για την 4η βιομηχανική επανάσταση και τις εφαρμογές της, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G, το 3D printing, η επαυξημένη πραγματικότητα -AR, VR-, το blockchain. Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, μάλιστα, την παρομοίασε με την πυρηνική ενέργεια, λέγοντας το εξής: «Θα έχει φοβερά θετικές πτυχές, αλλά αν δεν κάνουμε σωστή κρατική πολιτική για να ρυθμίσουμε τα αρνητικά της, μπορεί να έχει και πολύ αρνητικές πτυχές. Η δουλειά ποια είναι; Να μεγιστοποιήσουμε τα θετικά και να ελαχιστοποιήσουμε τα αρνητικά».
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτησή του σχετικά με τον τρόπο που η ψηφιακή εποχή και η επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο η τεχνολογία εξελίσσεται, επηρεάζει την εκπαίδευση. «Αν όλα αλλάζουν γρηγορότερα και αν έχεις και πολύ μεγάλο προσδόκιμο ζωής, είναι δεδομένο οτι θα κάνεις πάνω από μια καριέρα στη ζωή σου. Αυτό σημαίνει πως η εκπαίδευση θα μετατοπιστεί σε αυτό που λέμε reskilling. Δηλαδή να μπορώ διαρκώς να επαναεπιμορφώνομαι, να μαθαίνω νέα πράγματα, να κάνω μια άλλη καριέρα», ανέφερε σχετικά.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν φοιτητές από όλα τα προγράμματα σπουδών. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης συζήτησε μαζί τους, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, όσο και τις μελλοντικές του επιδιώξεις. Σχετικά με αυτό δήλωσε πως στόχος του είναι τα παλιά συστήματα να γίνουν καινούρια, να αγοραστούν συστήματα κυβερνοασφάλειας και να εκπαιδεύσουν τον κόσμο. «Αυτό είναι που ονομάζουμε work in progress και κάθε μέρα είναι μια μάχη με τον χρόνο», δήλωσε σχετικά.
Στη διάρκεια των ερωτοαπαντήσεων, ο κ. Πιερρακάκης μοιράστηκε σημαντικά μαθήματα ζωής από τη δική του πορεία. Ανάμεσα σε αυτά και η εξής συμβουλή: «Θεωρώ τον εαυτό μου τακτικά απαισιόδοξο και στρατηγικά αισιόδοξο. Η τακτική απαισιοδοξία όμως σημαίνει να σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο για κάθε ένα από τα υπόπροβλήματα που έχεις μπροστά σου και να ενσωματώνεις τη διαχείριση του χειρότερου σεναρίου μέσα στην ευρύτερη στρατηγική σου. Και έτσι μπορείς να γίνεις αισιόδοξος».
Η εκδήλωση αποτέλεσε πρωτοβουλία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεων των φοιτητών σχετικά με τις ψηφιακές εξελίξεις, αλλά και την ενθάρρυνση τους να συμμετέχουν και να συμβάλουν σε αυτές.
Oops! We could not locate your form.