17.05.2023
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ and ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Φοιτητής Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου γράφει για την ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Ο Γιάννης Νικηφοράκης, φοιτητής από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, γράφει για την ομιλία που έδωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Πρόσφατα, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο υποδέχτηκε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος μίλησε στους φοιτητές για όσα αναδιαμορφώνουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα σε ψηφιακό επίπεδο. Φοιτητές από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, συμμετέχοντας ενεργά στην εκδήλωση, είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις που προσομοίαζαν στη διαδικασία επίσημης Συνέντευξης Τύπου. Ένας από αυτούς, ο Γιάννης Νικηφοράκης, φοιτητής 3ου έτους στο πρόγραμμα σπουδών BA in Media Production-Journalism, έγραψε το παρακάτω κείμενο, με την επίβλεψη του καθηγητή του κου Σωτήρη Σκουλούδη.

 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε σε σπουδαστές του Μητροπολιτικού Κολεγίου για το παρόν και το μέλλον της ψηφιακής διακυβέρνησης

«Παραδοσιακά, το ελληνικό κράτος είναι γραφειοκρατικό· στόχο μας, αποτελεί να αλλάξουμε ριζικά αυτόν τον προβληματικό μηχανισμό», τόνισε –μεταξύ άλλων– ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας από το αμφιθέατρο «Γιώργος Σεφέρης» του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, την 8η Μαΐου.

«Οι δράσεις μας, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλούν καλύτερα από ό,τι θα το έπραττε ένας πολιτικός. Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε απλές τεχνολογίες και να τις εντάξουμε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική γραφειοκρατία. Η δική μου γενιά, είναι της μετάβασης. Το ελληνικό κράτος δεν έχει σχεδιασθεί κατά αυτόν τον τρόπο, ώστε να θέτει τον πολίτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του. «Θέλαμε, λοιπόν, να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να κάνουμε τα πολλά βήματα, ένα. Τα πλέον κλασσικά παραδείγματα είναι η άυλη συνταγογράφηση και το “gov.gr wallet”. Η γενική ιδέα αφορά τη συλλογή όλων των υποδομών του κράτους και τη μετατροπή τους, σε κομμάτι της διαδικτυακής πλατφόρμας “gov.gr”. Στόχος μας μέσα στην επόμενη τετραετία –με τη λεπτομέρεια ότι θα επανεκλογούμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο– είναι να προστεθούν στο συγκεκριμένο portal, όλες οι υπηρεσίες (περίπου 5.500) του κράτους. Κάλλιστα μπορούμε να το πετύχουμε, με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Βρισκόμαστε στη μέση μίας πορείας και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας, η ενασχόληση στον τεχνολογικό κλάδο αποτελεί μία απλή υπόθεση. Δεν είναι πυρηνική φυσική, απαιτείται ξεκάθαρη σκέψη, με σκοπό οι ιδέες να μεταφερθούν ομαλά στην καθημερινότητα των πολιτών, βελτιώνοντας τον τρόπο λειτουργίας του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, χαιρετισμό είχε απευθύνει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εκπαιδευτικού ομίλου «Μητροπολιτικό Κολλέγιο – Ακμή», κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμενους, όσο και τον κ. Υπουργό και στη συνέχεια σημείωσε ότι «ο κ. Πιερρακάκης θα αναλύσει την έννοια του ψηφιακού κόσμου, δηλαδή ποια πράγματα έχουν υλοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα», αναφέροντας και ένα παράδειγμα της καθημερινότητας, προκειμένου να επιδείξει τη χρησιμότητα των δράσεων του Υπουργείου.

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε σε ερωτήσεις σπουδαστών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, δίδοντας έμφαση στις καινοτομίες της διαδικτυακής υπηρεσίας “gov.gr”, τη σημασία του ομαδικού πνεύματος για την αποπεράτωση κάθε αποστολής και την αξία της διά βίου μάθησης για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Διανύουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, καθώς αναπτύσσεται μία σειρά από τεχνολογίες, οι οποίες θα αλλάξουν την οικονομία και τον παγκόσμιο χάρτη, συνολικά. Τεχνητή νοημοσύνη, 3D εκτύπωση, δίκτυα 5G, επαυξημένη – εικονική πραγματικότητα και πολλές άλλες καινοτομίες μεταβάλουν δραματικά τον τρόπο ζωής μας. Όσον αφορά τους άμεσους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, είναι τρεις, με ορίζοντα το 2027: Ολοκλήρωση του “gov.gr” και “πέρασμα” όλων των υπηρεσιών στην πλατφόρμα. Κάλυψη του 94% της επικράτειας με δίκτυο 5G και άνω του 95%, με οπτικές ίνες.

Τα σημαντικότερα βήματά μας, την τελευταία τετραετία, ήταν δύο: Το “gov.gr” και η επιχείρηση “Ελευθερία”, το εθνικό σύστημα εμβολιασμού. Ο κόσμος έχει “αγκαλιάσει” τούτες τις πρωτοβουλίες ανεξαρτήτως πολιτικών φρονημάτων και ψήφου, διότι εναντιώνεται στη γραφειοκρατία. Το χρησιμότερο στοιχείο για εμάς, είναι τα προσωπικά μηνύματα ανθρώπων του ύφους “μπράβο, σάς ευχαριστούμε, αλλά…”, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη το πρόγραμμά μας και πως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», εντόπισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι «καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε θέσει την ψηφιακή πολιτική του κράτους, ως προτεραιότητα. Αν το πρόβλημα ορισθεί, προχωράς στον όρο “reverse engineering”, δηλαδή επιστρέφεις σε αυτό και διαμορφώνεις μία στρατηγική καταπολέμησης. Μερικές φορές, αρκεί να θέσεις έναν στόχο και να διαθέτεις τη βούληση ώστε να τον πετύχεις, φθάνοντας έως το τέλος της διαδρομής. Μέσω της αποτυχίας, βελτιώνεσαι διαρκώς».

 

«Για κάθε σύστημα, λαμβάνουμε τα μέγιστα δυνατά μέτρα κυβερνοασφάλειας. Όμως, ενέχουν κίνδυνοι, για αυτό απαιτούνται τρία βασικά χαρακτηριστικά· εκσυγχρονισμός των εν λόγω “εργαλείων”, απόκτηση αξιόπιστων λογισμικών και εκπαίδευση του κόσμου. Το πρόγραμμα “Μίτος” αποσκοπεί στη μέτρηση και καταγραφή της κρατικής δραστηριότητας ώστε να εντάσσει μελλοντικά τις υπηρεσίες, στο “gov.gr”. Υπάρχουν πτυχές του “βαθέος κράτους”, τις οποίες οφείλουμε να “σαρώσουμε” και είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η κάθε γενιά πρέπει να δίδει τις δικές της “μάχες” με φόντο το μέλλον και όχι, τις προηγούμενες δεκαετίες», σχολίασε ο κ. Υπουργός.

«Όταν μία χώρα λειτουργεί δίχως να ταλαιπωρεί τους πολίτες, σημαίνει ότι υπάρχει σεβασμός προς εκείνους. Η γενικότερη σύλληψη ήταν να αλλάξουμε την προβληματική κατάσταση του παρελθόντος, έχοντας πετύχει αρκετά. Ωστόσο, όχι σε απόλυτο βαθμό. Τα θέματα λύνονται ένα – ένα. Αν και έχουν επιλυθεί πολλά, εκκρεμούν άλλα τόσα. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και θα τα λύσουμε όλα», ολοκλήρωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τη συζήτηση, συντόνισε ο καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και δημοσιογράφος, Σωτήρης Σκουλούδης.

Oops! We could not locate your form.

MORE NEWS
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική Γραμμή Ενημέρωσης

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ