Ως ο μεγαλύτερος πάροχος Βρετανικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (UK TNE provider) στην Ελλάδα, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Βρετανική Εκπαίδευση στην Ελλάδα μετά το Brexit», που διοργανώθηκε από το British Council σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία.
Τη συζήτηση τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικοί αρμόδιοι και των δύο χωρών σε θέματα εκπαίδευσης, όπως η Βρετανίδα Υπουργός, Υπεύθυνη για Ευρωπαϊκά θέματα, κα Wendy Morton, ο Έλληνας Υφυπουργός Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης και η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κα Kate Smith. Τη συζήτηση πλαισίωσαν και εκπρόσωποι φορέων σχετιζόμενων με τη Βρετανική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κ. Δημήτρης Διαμαντής, εκπροσωπώντας τόσο το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, όσο και τον τομέα της Διακρατικής (ΤΝΕ) Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Παρόντες στη διαδικτυακή συνάντηση ήταν και οι κ.κ.: Matthew Williams, Διευθυντής Byron College, Δημήτρης Ιατρίδης, Πρόεδρος Ελλήνων Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια British Council Ελλάδας.
Η συνάντηση είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων με τη Βρετανίδα Υπουργό, Wendy Morton, αναφορικά με τις επιπτώσεις των αυξημένων διδάκτρων στο ενδιαφέρον των Ελλήνων σπουδαστών καθώς και τις ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών σχέσεων των δύο χωρών στη μετά Βrexit εποχή.Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Διαμαντής έθεσε στην Υπουργό ερώτημα σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί για την προστασία της Διακρατικής Εκπαίδευσης, ώστε οι φοιτητές να συνεχίσουν να αποκτούν πτυχία Βρετανικών Πανεπιστημίων, χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από τη χώρα τους.
Η Βρετανίδα υπουργός εξήρε τη συμβολή των Ελλήνων σπουδαστών και ακαδημαϊκών στη Βρετανική εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή κοινότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις αλλαγές, οι εκπαιδευτικοί δεσμοί και συνεργασίες θα παραμείνουν ισχυροί. Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα παραμονής στη Βρετανία για εύρεση εργασίας με την περάτωση των σπουδών για 2 χρόνια για πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και 3 χρόνια για διδακτορικούς φοιτητές. Για τα δίδακτρα, επισήμανε πως ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων δεν θα ξεπερνούν το ύψος των διδάκτρων που καταβάλλουν οι Βρετανοί φοιτητές.
Ο Υφυπουργός Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κ. Βασίλης Διγαλάκης τόνισε, από πλευράς του, τη συμβολή της Βρετανικής εκπαίδευσης στις σπουδές πολλών Ελλήνων φοιτητών και την επαγγελματική εξέλιξη Ελλήνων ακαδημαϊκών. Σημείωσε επίσης πως η διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και η προσέλκυση ξένων σπουδαστών αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο έχει θεσπίσει πλαίσιο που ενθαρρύνει την δημιουργία διεθνών συνεργασιών. Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως η στενή εκπαιδευτική συνεργασία θα συνεχιστεί στη μετά Brexit εποχή.
Η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κα Kate Smith, εξέφρασε την ισχυρή της θέληση να συμβάλλει στη διατήρηση αυτών των στενών δεσμών παρά τις προκλήσεις του Brexit και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την ετοιμότητα της να υποστηρίξει και να αξιοποιήσει ευκαιρίες και προοπτικές για νέες συνεργασίες.
Κλείνοντας την εκδήλωση, η κα Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, η οποία και συντόνισε τη συζήτηση, επισήμανε την πρωταρχική σημασία της εκπαίδευσης στο έργο του British Council στην Ελλάδα και τη στενή συνεργασία του British Council και της Βρετανικής Πρεσβείας με τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και τη Βρετανία για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων και συνεργασιών.