Φοιτητές από το Τμήμα Πληροφορικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης
Η επαφή των φοιτητών με τις σημαντικές κατακτήσεις και τα νέα δεδομένα του κλάδου τους δημιουργεί νέες προσλαμβάνουσες και οξύνει το ερευνητικό ενδιαφέρον και τις επιστημονικές αναζητήσεις τους. Στοχεύοντας σε όλα τα παραπάνω, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο Ηράκλειο Κρήτης οργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη για φοιτητές από το Τμήμα Πληροφορικής φοιτητών στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.).
Συνοδευόμενοι από τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο της Σχολής κ. Χουρδάκη Νικόλαο, φοιτητές από τα προγράμματα σπουδών Πληροφορικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν σε Εργαστήρια του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ιδρύματος, να συνομιλήσουν με τους ερευνητές του ιδρύματος και να γνωρίσουν τεχνολογίες αιχμής και σπουδαία ερευνητικά επιτεύγματα.
Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, όπως και κάθε δράση που κινητοποιεί το επιστημονικό ενδιαφέρον των φοιτητών, αποτελούν σταθερά στα προγράμματα σπουδών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Τους φοιτητές Πληροφορικής υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Ε., Καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης.
Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με τη συγκέντρωση των φοιτητών στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής. Εκεί, οι ερευνητές του εργαστηρίου σύστησαν τους φοιτητές με τα «ρομποτικά τετράποδα», τον Spike και την Ε-Cattie (Εκάτη). Όπως ενημέρωσαν το Τμήμα Πληροφορικής, πρόκειται για έναν ρομποτικό «σκύλο» και μια ρομποτική «γάτα» που φιλοδοξούν να γίνουν ο πιο έξυπνος φίλος του ανθρώπου, αφού είναι προγραμματισμένα να φροντίζουν για την εξυπηρέτηση και την ασφάλειά του. Αμφότερα, έχουν κατασκευαστεί ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αποστολές επιθεώρησης, έρευνας και διάσωσης, και συλλογής δεδομένων σε δύσβατες περιοχές. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του ρομπότ «Περσεφόνη». Είναι ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ που ξεναγεί τους επισκέπτες στο σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών σε 33 διαφορετικές γλώσσες και πρόκειται για παγκόσμια καινοτομία. Επιπλέον, οι φοιτητές γνώρισαν το Octobot, το ρομπότ-χταπόδι που κολυμπάει.
Η επίσκεψη του Τμήματος Πληροφορικής του Campus Ηρακλείου σε ένα από τα κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας αποτελεί ένα ακόμα βήμα του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με κατεύθυνση τη σύνδεση των σπουδών στο με την Έρευνα και Καινοτομία.
Την επαφή με τα ρομπότ του I.T.E. διαδέχτηκε η γνωριμία με σύγχρονα συστήματα ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ο λόγος για την αίθουσα με το Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Εκεί οι φοιτητές ενημερώθηκαν και αλληλεπίδρασαν με 3 διαφορετικά προγράμματα:
- το “CaLmi”: σύστημα που επιτρέπει τη διάχυτη παρουσίαση προγραμμάτων χαλάρωσης σε «έξυπνα» περιβάλλοντα, με στόχο τη διαχείριση του επιπέδου στρες των ατόμων που διαμένουν σε αυτά
- το “cognitos-classboar”: σύστημα υποβοήθησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας που παρέχει πολλαπλές δυνατότητες αλληλεπίδρασης
- το “AmiSim”:σύστημα που προσφέρει διαδραστική ξενάγηση με χρήση εικονικής πραγματικότητας.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης στο I.T.E. ήταν η βιβλιοθήκη των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
Oops! We could not locate your form.